Ďáblova bible a Ďáblova lest

12.02.2009 13:43

V neděli večer uvádí česká televize první díl trojdílné hororové detektivky "Ďáblova lest". Režisér Jiří Strach ji natočil podle scénáře známého ostravského záhadologa Arnošta Vašíčka, s nímž jsme také kdysi spolupracovali v rámci časopisu Fantastická fakta. Tajemný kriminální případ se točí kolem rituálních vražd a uctívačů ďábla, spjatých s dávným tajemstvím proslulé Ďáblovy bible, největší knihy, jaká byla ve středověku napsána. A dodnes čtenáře fasinuje celostránkovou kresbou "zeleného ďábla", jenž jí dal jméno. Co pohledává zlý démon ve zbožném textu, proč neznámý písař právě jemu věnoval takovou pozornost? Nechme se překvapit, jestli se tentokrát podaří přenést tajemnou záhadologickou atmosféru na obrazovky. Všechny předchozí české filmy, které se o to pokoušely, dopadly dost rozpačitě. Zajímavé okolnosti vzniku Vašíčkova scénáře si můžete přečíst v rozhovoru, který poskytl Ostravskému deníku (klepněte ZDE).

Velmi tajemná je ovšem ještě jedna okolnost. Podivnou shodou náhod (jestli to ovšem jsou náhody!) právě ve dnech, kdy v televizi poběží zmíněný miniseriál, vyjde v nakladatelství XYZ i moje nová kniha "Démoničtí vládci české krajiny". A úvodní kapitoly této knihy pojednávají též o Ďáblově bibli! A také o záhadných archeologických objevech v Podlažickém klášteře, kde byl kodex napsán, a o mnoha dalších fascinujících objevech. Ovšem nezůstal jsem pouze při zkoumání této obří knihy. Abych lépe pochopil, co chtěla říct a co se kolem ní dělo, bylo nutné najít její kořeny. Brzy jsem zjistil, že Ďáblova bible je jen vrcholem jakéhosi ledovce, že pod hladinou času a zapomnění se skrývají stopy, které mne zavedly k zeleným rytířům, k zeleným mužům skaragům, k zelenému šajtanovi muslimů a k pavímu andělovi Kurdů - a posléze až k českým vodníkům a k mocným přírodním duchům, vládnoucím v jednotlivých oblastech Čech a Moravy. Určitě by vás možná nenapadlo spojovat zeleného čerta s králem Ječmínkem nebo Rýbrcoulem - a přesto tady jsou pozoruhodné souvislosti, na které dosud nikdo neupozornil!

Ano, je zvláštní, jak některá témata doslova "visí ve vzduchu" , jak jsou navzájem propojená zvláštní sítí asociací. Možná tady funguje něco, čemu anglický biolog Sheldrak říká "morfické pole" (ti, kdo četli můj projekt "Utajené dějiny Čech" vědí, o čem mluvím). Každopádně se těším jak na zmíněný televizní seriál, tak na ohlasy čtenářů na moji knížku. Jde patrně o společné téma, které právě samo uzrálo...

Do rubriky "ukázky z tvorby" už brzy přidám úryvek ze zmíněné kapitoly, abych vás navnadil :-)

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode