Labyrintcon na Smíchově

14.03.2009 10:51

Předělat bývalou smíchovskou tržnici na knihovnu byl opravdu skvělý nápad. Nadherná kovová konstrukce, tvořící klenbu secesní stavby, připomíná nostalgii začátků technického světa, verneovská dobrodružství mých klukovských let... Možná, že právě proto se sem hodí speciální zaměření této pobočky na scifi a fantazy, na čemž má velkou zásluhu její zaměstnanec Míla Linc. Nebylo jisté, kolik lidí přijde, na většinu literárních akcí je dost chudá návštěva, ale tentokrát bylo v čítárně ve zvýšeném patře opravdu nabito! Napočetli jsme zhruba kolem padesáti lidí. Míla Linc připravil i hezké propagační materiály a malou výstavku knížek zúčastněných autorů. Na mně bylo, abych akci zahájil. Mělo to svou logiku; vždyť Městské mýty mají své kořeny u Démonických ochránců krajiny, ochranných duchů určitých míst. A tak jsem ve vymezené hodině stručně shrnul obsah své nejnovější knihy NEJVĚTŠÍ ČESKÉ ZÁHADY - VLÁDCI DÉMONŮ. Odhalil jsem tajemství Rýbrcoulova jména (což je můj vlastní objev!) a složení "kolomazi", kterou prý vozí v kolečku po hradbách Radyně příšerný Radouš. Dostalo se i na jiné bytosti, třeba podivnou šumavskou můru Swizu, která má podobu dávných pravěkých šamanek s jelením parožím na hlavě.

 Další zajímavý přednášející přijel v "ČERNÉ SANITCE". Ano, je to pozoruhodné a nestává se příliš často, aby se knižní vydání vědecké práce stalo bestsellerem, jako se to přihodilo u díla folkloristy PhDr. Petra Janečka! Autor knížky nám barvitě popsal, jak vznikají ústně předávané historky, anekdoty a strašidelné příběhy, jak se určité, někdy hodně dávné prvky znovu obnovují, aktualizují a podávají jako čerstvá novinka. Také upozornil, že z oblasti nadpřirozených bytostí a strašidel přechází současné městské mýty a pověsti spíše k příběhům o různých zrůdných násilnících, kteří člověka zaskočí i tam, kde se cítí nejbezpečněji, tedy v jeho domově.

 Současné děsivé a humorné příběhy, bující jako součást městského folklóru jsou podhoubím, z něhož vyrůstá specifická odnož fantasy literatury, takzvaná Městská fantasy. Z ní vychází i románový cyklus MĚSTSKÉ VÁLKY Pavla Renčína. Pavel se pokusil odhalit své inspirační zdroje. Také promluvil o aktivní spolupráci se čtenáři na svých webových stránkách, kde kolem interaktivního románu LABYRINT vznikl jakýsi čtenářský klub, který se vlastně schází již potřetí. Protože Pavel jako autor nemůže obsáhnout znalosti o různých českých městech tak důkladně, jako ti, kteří v nich po léta žijí, rozjel na svých stránkách další aktivitu, takzvanou RADU MĚST. Čtenáři v ní přicházejí s popisem svých měst, zosobněných v určitých bytostech. Dávní démoni se museli přizpůsobit době, jsou jí poznamenáni, využívají jejích výhod, ale zároveň je tato moderní doba devastuje. Tvář městských duchů se proměňuje s tváří města; jeho devastace mění i je ve zchátralé bytosti. Pavel přečetl popisy některých Měst, které ho nejvíc zaujaly. Byla to názorná ukázka toho, jak někdy opravdu překvapivě může člověk vidět město, ve kterém žije.

Poslední přednášku měla spisovatelka Františka Vrbenská, která uvedla různé příklady historek, které se tradují a jejichž pravdivost je už po letech zcela neověřitelná. I do kronik a dějepisu proniklo mnoho mýtů a vymyšlených anekdot. A dokonce i tehdy, když se některé z nich podařilo odborníkům vyvrátit a usvědčit je ze lži, v obecném povědomí přesto trvá ta smyšlená verze. Je totiž něčím líbivá, vzrušující - a tak se navzdory realitě právě ona stala skutečností!

Příjemným závěrem pátku třináctého (vida, představa, že jde o nešťastný den, je další mylný mýtus!) bylo posezení v nedaleké hospůdce, kde se sešlo jádro "společenství Labyrint" a posedělo několik hodin v družném hovoru.

Na snímku jsem zachycen, jak po své přednášce podepisuji knihy.

Další fotografie, pořízené Honzou Macháčkem, si můžete PROHLÉDNOUT ZDE

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode