Prémiéra studentského dokumentu "Počátek a lev"

07.12.2009 12:55

Právě jsem obdržel pozvánku na premiéru studentského filmu, v němž také účinkuji jako jeden z dotazovaných "odborníků". Pamatujete na loňské zimní natáčení U Černého vola, o němž jsem zde psal?  O mých výkladech k Turskému poli a mýtu býka? Ano, tak to bylo právě pro tento film. Mělo by jít o svérázný dokument, snažící se odhalit kořeny našeho historického povědomí, zdroje - ať už mýtické, patetické, politické, náboženské, bizarní i značně bláznivé, z nichž čerpáme svůj pocit národní identity. Jsem na to sám velice zvědav. Usuzuji, že přístup autorů bude poněkud "postmoderní". Více než dvouhodinový dokument se bude promítat v projekčním sále FAMU na Smetanově nábřeží v pondělí 14. prosince v 19,30 hod.

Přikládám autorskou anotaci, která zní dost lákavě:

POČÁTEK A LEV 

 (124 min.) Ondřej Vavrečka, 2009

 Dokumentární film o hledání počátku. V Česku – zemi lva – roku 2008. Cesta zpátky. Osmičky. Obracení se.

 Scénářem jsou písmena hebrejské abecedy, jejichž dvacet dva obrazů jsou obrazy filmu. Barevného. V potoku poskakujícího. Z kamene na kámen.

 Začíná se pod horou Říp. Potom vyrazit. A čtyři roční období uplynou a splynou v jedno.

Ve filmu účinkují: kabalista, astrofyzik, biolog, teolog, metalurg, rybáři, umělkyně, hasiči, starosta, velbloudi, babičky, politický aktivista, Holanďánci, učitelka, vzduchoplavci, polyglot, maminka, speleologové, lukostřelec, děkan, duchovní vůdce, komparatistka, antikvář, gurmán, kustodka a alter ego. A další.

VÍCE O TOMTO FILMU ZE DOZVÍTE PO KLIKNUTÍ ZDE.

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode