Prokletí Sloupu odsouzenců

09.01.2015 15:45

Paní Ivana z Hořovic mi napsala o jednom podivném fenoménu. Napřed musím trochu popsat, o co se jedná. V podbrdském městečku Hořovicích, vysoko ve stráni u autobusového nádraží, (náměstí Boženy Němcové) stojí v travnaté terase nad silnicí pískovcový pilíř, takzvaná Boží muka. Jsou vysoce ceněna památkáři, patří totiž k nejstarším v Čechách, jsou pozdně gotická z doby Vladislava Jagellonského. Takových se dochovalo jen pár, takže je to opravdu unikát, všechna ostatní byla předělána barokně. Jsou skoro na původním místě, posunuta zhruba o 20 metrů, původně stála uprostřed dnešní silnice, bylo to hned za bývalou městskou bránou. Podle tradice se tomuto pilíři říká „Sloup odsouzenců“. U něj se prý naposledy modlili odsouzení, které tudy vodili na popravu k nedalekému Šibeničnímu vrchu. Při této trase je ještě barokní kaplička u silnice na boku vrchu a pak křížek v lesíku na samotném bývalém popravišti.

 Právo vykonávat popravy ztratily Hořovice až za Marie Terezie. Ještě v první polovině 18. stol. zde měly být upáleny 2 ženy za žhářství, roku 1718 cikánka, která se i přes zákaz objevila ve městě, a téhož roku zde byla sťata i žena za vraždu dítěte.

 

Paní Ivana z Hořovic: Příliš se neví, že v okolí Sloupu odsouzenců došlo k několika vraždám. Hned za ním je starý statek, myslím původně Mračků. Ten sedlák byl prý hrozně zlý, manželku s dcerou zapřahal do pluhu a uvazoval ve stáji. Zabily ho sekerou, matka vzala vše na sebe a dcera na statku pak dožila. Vedle něj je domeček, kde bydlela stará a strašně nedůvěřivá paní, která nikdy neotevírala. Jeden hasič se tam dostal pod záminkou kontroly a zabil ji, aby měl peníze na motorku. Ty nenašel - byly na stole pod ubrusem. Kousek dál v ulici Kosmonautů na Štědrý večer zabil manžel manželku a sám se oběsil a zapálil dům. Naproti se otrávila paní plynem - byl to její třetí pokus o sebevraždu. A poslední případ - taky kousek od křížku - spáchal sebevraždu (jestli to tedy opravdu byla sebevražda?) ve svém rozestavěném domě nějaký podnikatel. Je to zvláštní, že tohle všechno se odehrálo v nejbližším okolí sloupu. V Hořovicích zas tak moc násilných činů není, nebo aspoň nebývalo. A vůbec si nejsem jistá, ale mám pocit, že většina těch vražd byla spáchána sekerou. Kromě toho se mi vybavuje v domě naproti sloupu sebevražda mladé maminky -  a před pár lety v domě vedle umřel tragicky osmnáctiletý chlapec… Jistě uznáte, že to už je příliš úmrtí v okolí jediného místa!

 

OD: To je přímo horror! Každopádně velmi zajímavé, děkuji. Také se říkávalo, že se u sloupu o půlnoci zjevuje bledý přízrak, nějaká prokletá duše, která prý odtud putuje kolem Špýcharu k Šibeničnímu vrchu.

 

Paní Ivana: Ono to místo za sloupem - myslím ten shluk domů - na mne působilo vždy negativně. O nočním přízraku už jsem také slyšela. U křížku nahoře na Šibeničáku dokonce hořívá večer světýlko, to je naprostá pravda. Ale má naprosto reálný původ - někdy jsem pachatele, i já J.   

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode