Templáři na Slovensku

06.02.2009 16:51

Teprve nedávno jsem objevil webové stránky dr. Miloše Jesenského, který je jakýmsi "nekorunovaným králem" slovenských záhadologů. Tak se nám po deseti letech opět podařilo navázat ztracený kontakt! Kdysi jsme totiž spolupracovali v redakční radě časopisu Fantastická fakta, Miloš byl naším slovenským zpravodajem. Tehdy vydával velice často své knihy i v češtině. Čas běžel dál, leccos se změnilo, ale přesto mě potěšilo, když mi poslal pár svých nových knížek.

Zajímavá sbírka esejů "Moja láska Snehulienka" je čímsi na pomezí záhadologie, studie dávných mýtů a archetypů, ale současně sondy do vnitřního duchovního světa dnešního člověka, kde přebývají erotické touhy i láskyplný mýtus mateřství.

Druhá knížka "Po stopách templárov na Slovensku" je výsledkem důkladného průzkumu, v němž Jesenský odhaluje překvapivé a širší veřejnosti dosud neznámé stopy. Tak například v ruinách Blatnického hradu nachází důkaz "mlčení až za hrob" - lebku s čelistmi uzavřenými visacím zámkem! Co to mělo znamenat?  V Likavě prý byla templářská pevnost nad "pekelnou jámou", nad jeskyní se zbytky po pravěkých kanibalských rituálech! A kam vedou chodby ze studny na Lupčanskom hradě? Socha, ze které kapala krev, je v kostelíku ve Sklených Teplicích. Kdo asi byli záhadní "červení mniši" ve Štiavnici? Své pátrání Miloš Jesenský rozšiřuje i do Polska (poklad templářů v Krakově, podivný nápis v kostele) a za řeku Moravu, na nedobytný hrad Veveří u Brna, kde údajně ukazoval stín hradní věže k ukrytému pokladu a kde byly na pohřebišti nalezeny záhadné lebky s písmenem T.

 Už se těším, až se budu moci pořádně začíst. Nepochybně najdu u slovenského kolegy další inspiraci. Výměnou jsem mu poslal svoje poslední knihy České záhady (kde také trochu zmiňuji Slovensko) a Démonické pasti.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode