Cestovatelské září

11.09.2012 10:45

V tomhle měsíci nemám čas rozvíjet na blogu dlouhé meditace; dostal jsem se do nečekaně hektického pracovního tempa. Každý týden dvě besedy a tři výjezdy do terénu. A jsou to opravdu jedinečné zážitky. Navíc i slunečné počasí nám přeje, babí léto láme teplotní rekordy, včera bylo skoro třicet stupňů, a my jsme v potu tváře šplhali strmou stezkou, po schůdcích z dřevěných trámků a kulatin až na Skálu. Ano, Skálu s velkým "S", 180 metrů vysoký vápencový útes nad klášterem Svatého Jana. Je to jen kousek od Prahy, ale ten kaňon s bílými zuby skal jako by sem zabloudil odněkud z Dolomit. Točili jsme s bratry Fišary, tedy s naším studiem J.O.P. další pokračování seriálu "S kamerou za záhadami", věnované tentokrát poutnímu místu Sv. Jan pod Skalou. Prozkoumali jsme nejen zdejší skály a napili se z léčivých pramenů, ale díky povolení církevní správy a ochotě paní ředitelky církevní pedagogické školy, která sídlí v bývalém benediktinském klášteře, jsme se mohli dostat i do míst, kam běžně turisté nechodí. Prohlédli jsme si barokní výzdobu a nástropní fresky v bývalém klášterním refektáři, a také jsme spatřili úžasný, nedávno rekonstruovaný obraz (olej na plátně 6X4 metry!), jenž zachycuje slavnostní položení základního kamene zdejšího kostela. Zavedeme diváky do poustevníkovy jeskyně a unikátní skalní kaple. Příběh poustevníkova souboje s ďábelskými monstry a démony se opět pokusíme rekostruovat v hrané scénce. Půjde vlastně o jakési pokračování předchozího dílu "Velíz - tajemství svatojánské noci", takže i Pavel fispa Fišar se tu objeví v osvědčené roli sv. Jana Křtitele. Tentokrát dokonce dvojroli, neboť vystoupí i jako poustevník Ivan. A setká se sám se sebou!

 V sobotu jsme pro klub loděnických zahrádkářů podnikli výlet po Karlickém potoce, spatřili jsme jeho pramen v rybníčku pod Vysokým Újezdem, zastavili jsme se před augustiánskou rezidencí v Lužcích a obdivovali věžní kapli archanděla Michaela, vstoupili do rotundy v Karlíku a do kaple zámku v Dobřichovicích, před nímž zrovna probíhaly slavnosti a šermířská alotria. V Letech jsme naopak zastihli "pivní slavnosti". Pivovar postavený úplně nově, na "zelené louce", patrně první tohoto druhu v Čechách, je moderní, ale působivý. Obrovská jídelna, kvasnicové pivo, speciality, kapely na pódiu, spousty stánků a hemžení lidí. Zato náves v Letech dýchá malebným poklidem barokních vjezdů do statků kolem kapličky a travnaté návsi. Pan starosta se nás osobně ujal a vyprávěl mnohé zajímavosti. Cestou ke Kodě jsme trochu bloudili po lesních pěšinkách, spouštěli se strmou stezkou ke Kodské jeskyni a doploužili se žhavým odpolednem k prameni a rybníčku nad mlýnem. Na Tetíně nás na závěr přivítal svérázný místní průvodce, postava téměř cimrmanovská, s osobitým humorem. Kromě vyprávění bizarních historek nám ukázal i pár unikátů, o nichž jsem dosud nevěděl: napřiklad symboly hadů, vytesané do kamenného ostění rámu dveří. Jsou to zřejmě strážci prahu - hlídají vstup do románského kostelíku sv. Kateřiny.

 Také jsem stihl promluvit na vernisáži keramičky Zuzany Svobodové, jejíž plastiky a malby s motivcy duchovního světla a okřídlených andělů jsou fascinující. Název výstavy "Quo vadis" mě inspiroval k úvaze na téma "kam kráčíš". Můj proslov se líbil a Zuzana nás s paní Holečkovou pozvala na večeři. A také mi věnovala keramický medailónek s okřídleným strážcem. Obdivuji její cit pro génia loci, její vnitřní rozhovory s přírodou.

 A také jsem se konečně ponořil do dětských vzpomínek a začal popisovat své rodné město Žebrák do slíbené knihy "Žebrák v době našich dědečků". Bude to zajímavá publikace, naprosto se líšící od způsobu, jakým se většinou o historii obcí psává. Dokončil jsem také korekturu "Meče pro královnu", zlom sazby je hotový a vypadá to docela dobře.

 Je to letos opravdu hektický podzim, náročný, ale radostný. O jediné volné neděli jsme si s Evou vyšli na procházku a objevili jsme v Michalském lese pod bývalým nádražím Krč utajený zámek, o němž jsme dosud, ačkoliv zkušení "pražáci", neměli ani tušení. Jmenuje se Svatý Havel a je to bývalá letní rezidence augustiánů. Soukromý majitel schátralé prostory krásně rekonstruoval, vypadá to jako malinká Hluboká, v novogotickém stylu, kolem anglický park a dva rybníky na Kunratickém potoce. Zrovna tam byla nějaká svatba. A šefkuchařem je tam jeden z těch mládenců, co uvádějí televizní seriál o vaření dobrot "Kluci v akci". Život nám neustále chystá různá překvapení. Kéž jsou jenom příjemná!

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode