Neuvěřitelný fenomén - Utajené dějiny Čech

13.11.2009 09:11

Zdá se to skutečně nepochopitelné, ale na knihkupecké pulty právě směřuje další vydání nejúspěšnější knihy, na jaké jsem se kdy podílel! Kdo by si pomyslel, že nápad, který mi bleskl hlavou během jedné porady v redakci tehdejšího časopisu Fantastická fakta (bylo to někdy koncem roku 1988) dosáhne tak překvapivého ohlasu? Myšlenka využít teorie paralelních světů a morfogenetických polí k výkladu dějin, které by se daly pojmout jako boj o nadvládu nad informačními linkami "podsvětí", nám tehdy připadala zajímavá a nosná pro seriál článků. Pamětníci si možná vybaví barevnou přílohu v časopise Fantastická fakta s prvními pěknými ilustracemi od Miloše Urbana. Články pak byly zpracovány do magazínové přílohy, vyšly ve dvou částech - pravěk a středověk až do konce husitství. (Vzpomínám, že na obálku prvního z magazínů výtvarník použil moji fotku červánkového podvečera pod horou Velízem, na což jsem byl velice hrdý). První reakce byly spíše negativní, čtenáři nás označili za prznitele historie a bláznivé fantasty. Je pravda, že pod maskou literatury faktu se skrýval spíše jakýsi fantastkní esej, scifistická vize ve stylu našeho velkého vzoru Ludvíka Součka. Na analýze pravěku se hodně podílel tehdejší šéfredaktor Fantastických fakt Vladimír Mátl, kolega Aleš Česal se zaměřoval spíše na zkoumání tajných společností (templáři, rosenkruciáni, zednáři aj.) a na mě bylo, abych vše literárně a stylisticky sjednotil. Sám jsem se vyžíval především v hledání souvislostí mezi zdánlivě nesouvisejícími jevy a událostmi a v odhalování utajené tváře známých osobností. K popularitě našich "utajenek" (jak jsme jim důvěrně říkali) přispělo, že je hojně citovali autoři populárních výkladů českých dějin, i když většinou s kritickým odsudkem. Škoda, že si nás nevšiml klub skeptiků Sysifos a neudělil nám Bludný balvan! Té ceny bych si opravdu cenil :-)

 Nakladatel Ivo Železný brzy zjistil stoupající zájem čtenářů a tak nás překvapil návrhem vydat Utajené dějiny knižně, v regulérní, vázané podobě, která by zahrnula pravěk i středověk. V něco takového jsme na počátku ani nedoufali! A zájem čtenářů byl značný, takže nakladatel požadoval pokračování. První kapitoly o novověku a rudolfinské době už mezitím také vyšly jako příloha Fantastických fakt. Na druhém dílu se už Vladimír Mátl podílel jen několika úvahami (třeba o vlivu tisku na změnu lidského myšlení). Tento díl tedy vyšel samostatně, poté následovaly oba díly v jednom svazku, a završením bylo jejich souhrnné brožované vydání v Levných knihách.

 V dalších letech štafetu převzalo nakladatelství XYZ, které přistoupilo k vydávání luxusní vázané řady s přebalem, kde po prvních dvou dílech následoval třetí, který jsem za pomoci Aleše Česala napsal již speciálně pro toto nakladatelství, a v němž jsme výklad utajených českých dějin dotáhli až do konce 2. světové války. Poté všechny tři díly znovu vyšly ve spolupráci s Levnými knihami v tlustém brožovaném "špalku" pod názvem Skrytá česká historie.

Domníval jsem se, že čtenářský zájem se už vyčerpal, ale zřejmě to není pravda. Pořád mě na besedách nebo poštou oslovují lidé a ptají se, kde se Utajené dějiny dají sehnat. A tak mohu oznámit, že na předvánoční trh právě přichází další, luxusní, vázané a kompletní vydání Utajených dějin Čech (768 stran!) s mnoha přílohami a ilustracemi. Objednat si ho můžete ZDE.

 Schválně jsem to spočítal a zjistil jsem, že jde již o jubilejni DESÁTÉ vydáni. O počtu výtisků nemám ani přehled, zřejmě už se blíží 30 tisícům! Je zajímavé porovnat si různé obálky těchto vydání (jsou součástí fotogalerie na těchto stránkách, a brzy tam doplním i tu poslední obálku). Proč je tato kniha tak úspěšná nedovedu dost dobře vysvětlit. Možná se, přes veškerou spekulativnost a "vědeckou nepodloženost" dotkla něčeho podstatného, co skutečně funguje, možná otevřela jakýsi skrytý informační kanál...

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode