Nový televizní seriál "S Otomarem Dvořákem po tajemných místech"

08.10.2014 08:16

Před dvěma lety jsme se s bratry Fišary sešli na Vyšehradě, abychom se seznámili a popovídali si o svých zálibách. Přitom Jirka Fišar (Jerry) natočil improvizovaný dokument o hledání vyšehradského pokladu. Bylo chladno a nevlídno, časné předjaří, také vítr nám burácel v nedokonalém mikrofonu. Přesto jsme měli pocit, že vzniklo něco zajímavého. Když jsme se pak hřáli v hospodě u chlazeného piva, řekli jsme si, že budeme pokračovat v natáčení zajímavých míst a zvolili jsme si i název - studio J.O.P. (což znamená Jirka, Ota, Pavel). Vznikly další díly seriálu (Dračí jezdci, Tajemství svatojánské noci, Po stopách prvního poustevníka). Filmy jsme začali promítat v rámci literárních akcí v Městské knihovně v Berouně a také jsme je umístili na web . Přicházely první kladné ohlasy diváků i kritické připomínky. Několik dalších lidí projevilo zájem o spolupráci, z nichž jako nejpřínosnější se ukázal Tomáš Ksandr, absolvent filmové školy v Písku. Tom se stal dalším členem základního týmu (takže jsme jako ti tři mušketýři, kteří ve skutečnosti také byli čtyři!).

 Nabalovali se další lidé, třeba zajímaví muzikanti, schopní skládat pro nás filmovou hudbu, jako italský rocker Frederik Livi, nebo letos v létě mladičký, ale velmi talentovaný Jan Havelka. Také se kolem nás zcela neformálně vytvořil klub přívrženců, který jsme zapojili do natáčení, abych na tajemných místech pořád nechodil sám, ale jako průvodce se skupinou zaujatých badatelů.

 Tato činnost, pojímaná zpočátku jako jakési živé ilustrace k mým místopisným knihám, dostala letos zcela novou dimenzi. Oslovila nás soukromá televizní stanice Československý film, která rozšiřuje vysílání na publicistém kanále KINOSVĚT a projevila zájem o trvalou spolupráci. Další pořady tedy budeme natáčet už přímo určené pro jejich vysílání. Nebudete už sice mít možnost shlédnout je celé na našich webových stránkách (pouze trailery), ovšem na druhou stranu budou mít tyto filmy širší divácký dopad (postupně budou ke zhlédnutí také v archivu TV KINOSVĚT).

 Na co se tedy můžete jako diváci těšit? Čtrnáctidenně se na vašich obrazovkách objeví zhruba půlhodinový pořad (přesně 27 minut) pod názvem S OTOMAREM DVOŘÁKEM PO TAJEMNÝCH MÍSTECH. Napřed je ovšem opakována série našich starých, nestejně dlouhých filmů z počátku naší tvorby, které i přes technické chyby připadaly vedení televize natolik zajímavé, že se je rozhodli také uvést. Nově natočené díly uvidíte zhruba od začátku nového roku; s naší skupinou badatelů jsme se vydali po stopách soudce Kroka na pozoruhodný hrad Krakovec a za trojicí jeho dcer - za Kazi na Kazín, za Tetou na Tetín a za Libuší na Libušín, navštívili jsme záhadné Kounovské kamenné řady, vydáme se za tajemstvím pražských zázračných pramenů, za děsivými duchy noutonického hřbitova, prozkoumáme mystická tajemství hradu Okoře, Turské pole, jezírko krále Václava na Točníku a Libušino jezírko na Staré Kouřimi, vydáme se za čertem a jeho krotitelem sv. Prokopem... Plánů je mnoho a myslím, že jak my jako tvůrci, tak vy jako diváci, se máme na co těšit.

 Ale to ještě není všechno. Kromě toho připravujeme desetiminutový čtrnáctidenník MAGAZÍN ZÁHAD, v jehož pravidelných rubrikách se budeme zabývat tím "Co nás zaujalo" (nejnovější záhadné objevy, dopisy čtenářů a diváků, poznatky kolegů z "konkurenčních" výzkumných skupin), poznáme co vězí "Mezi nebem a zemí" (se svými neobvyklými zážitky se s námi podělí Stanislav Motl, spisovatel Pavel Renčín a mnozí další). V neposlední řadě jsme se rozhodli hrdě zapojit do módní vlny různých kulinářských pořadů a předhodit divákům "Magickou kuchařku", v níž oprášíme prastaré recepty na rituální sváteční jídla a obřadní pokrmy. Poznáme například zaklínací sílu pečiva, zvaného "boží milosti", nebo pojíme omáčku pro duše mrtvých, do které si nalámeme "kosti". A nebude chybět ani soutěž, jejíž výherce může získat některou z mých knížek.

 Na stanici KINOSVĚT jsou v hlavních večerních časech (většinou v 21:30, s reprízami následujícího dne ráno a odpoledne) uváděny "záhadologické bloky", na nichž se kromě nás podílí zkušení veteráni Arnošt Vašíček, Stanislav Motl a Ivan Mackerle (za něj už bohužel jeho syn). Přehledný program stanice KINOSVĚT najdete ZDE.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode