Ohnivý Vavřinec (Hořící lilie) v televizi

29.01.2013 18:08

V úterý 5. února ve 20:50 hod. na druhém programu české televize (ČT 2) bude v rámci cyklu Stanislava Motla STOPY, FAKTA, TAJEMSTVÍ vysílána premiéra dílu, který novinář Motl nazval OHNIVÝ VAVŘINEC - podle jednoho z neblahých hrdinů proslulé žhářské akce - vypálení Prahy v červnu roku 1689. Oním Ohnivým Vavřincem je míněn bývalý pasák prasat a degradovaný voják Vavřinec Procházka. Předlohou pořadu se stal můj historický román "Hořící lilie", jenž už před lety Standu Motla velice zaujal. Tehdy jsme připravili rozhlasovou verzi, která se dokonce dočkala několika repríz. Tentokrát uvidíte rozšířenou verzi televizní, která samozřejmě nabízí další vizuální možnosti. Zahraje si tu proslulý model Prahy, uvidíte rekonstrukci akce, užijete si něco kouře a plamenů. Kromě toho v pořadu společně se Standou Motlem hledáme v dnešních ulicích Prahy místa, o nichž se zmiňují protokoly z výslechů dopadených žhářů; například hospodu "U Černého orla", kde všechno začalo, nebo dům v Dušní ulici s přímo symbolickým názvem "U smrti". K otázce dějinných souvislostí se vyjadřuje historik Čornej, zajímavý je i názor pyrotechnika k tehdejší žhářské technice. Po odvysílání bude možno pořad shlédnout na webu v televizním archivu. Přepojit se na stránky pořadu, dozvědět se o něm více  můžete po kliknutí ZDE.

Celý pořad spustíte z archivu ZDE.

 V pořadu se nevyhýbáme ani polemice; někteří archiváři na základě podrobného studia pramenů celý případ odkazují spíše do oblasti legend, způsobených prý tehdejší protifrancouzskou hysterií, na níž se přiživilo několik bláznivých pyromanů. Všechny aspekty oné tragické události zpracovala v zajímavé publikaci "Francouzský požár Prahy 1689" Jana Pažoutová. Jiní historici (např. právě Čornej) však dokládají, že skutečně šlo o dobře promyšlenou a tajnými službami řízenou teroristickou akci. Ostatně, proto byly tyto služby "tajné", aby své pohnutky a důležité lidi náležitě kamuflovaly. Tajné služby těžko o svých činnostech ukládaly do archivů písemné záznamy!

Každopádně paní Pažoutové děkuji, že mi svou publikaci, vydanou Archivem hlavního města Prahy v edici "Documenta Pragensia Monographia", laskavě zaslala. Jsou tam zajímavé reprodukce plánů, dokumentů a dobových rytin. A také pro mě obzvlášť zajímavá kapitola, pojednávající o literárních ohlasech události, ať už to byly jarmareční písně, kronika pátera Beckovského, povídky Václava Beneše Třebízského a zejména Josefa Svátka, jenž o těchto událostech píše v románech "Poslední Budovec" a "Paměti katovského rodu Mydlářů". Zejména mě potěšilo, že autorka věnovala několik stránek i důkladnému rozboru mého románu "Hořící lilie" a vyjadřuje se o něm převážně pochvalně. Je to vlastně jedna z mála recenzí, která o něm vyšla :-)

Podrobný článek o přípravě a průběhu oné teroristické akce najdete tady na mém blogu: otomar-knihy.webnode.cz/news/nejvetsi-teroristicky-utok-na-prahu/

A ještě článek, rozhovor pro časopis Instinkt, který se mnou na téma Ohnivého Vavřince vedl vloni redaktor Leoš Kyša - najdete ZDE.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode