Pekelný pes v Hradci

12.01.2010 17:25

Na stránkách spisovatele Pavla Renčína sestavují členové jeho fan-klubu "Labyrint" mýtické profily českých a moravských měst. Zaujala mě tam místní pověst z Hradce Králové, podepřená autentickým zážitkem čtenáře. Posuďte sami:

 V době, kdy Hradec přestával být pevností a bývalé zdivo začalo sloužit jako stavební materiál pro nově vznikající předměstí, začal se u řeky Orlice objevovat ohromný černý pes, kterému z tlamy šlehaly plameny. Vždycky hrozivě vyl. Nikdo neví, odkud se vzal, ani proč běhal jenom kolem vody. Když zle potrhal několik kůzlat a jednou dokonce zaútočil na hrající si děti, sebrali se místní obyvatelé a ozbrojeni vším, co bylo po ruce, jali se psa lovit. Zahnali ho až do blízkého lesíka (mám pocit, že to bylo někde na území Slezského předměstí) a lesík zapálili. Od té doby se pes nikdy neobjevil, ovšem pekelné vytí se prý nad řekou nese dodnes.

Před dvěma lety jsem v partě dalších pěti lidí seděl u řeky a popíjel levné víno, když v tom začal někde blízko výt pes. Znělo to jako nářek zraněného nebo vlk, kterému někdo ubližuje. Půl hodiny v kuse to nepřestávalo, samozřejmě nás hned přešla chuť na pití a naskočila husí kůže. Během té doby jsme kdoví proč všichni ztratili náladu a postupně se rozešli. Všichni jsme si mysleli, že ten pes vyje odkudsi zpoza plotu, ale jaké bylo mé zděšení, když jsem o pět minut později (už na cestě domů) uviděl po nábřeží běžet něco, co připomínalo gigantickou, ale neuvěřitelně vychrtlou černou dogu. Plameny sice nikde, ale ty rozměry a hlasitost nářku byly neuvěřitelné.
O něco později se v městském týdenním zpravodajském plátku objevila zpráva o pokusu o odchyt obrovského a zraněného bojového psa, „který nejspíš někomu utekl".

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode