Případ Strašice - ohnivý démon řádí v domě

02.11.2009 10:41

Několik posledních dnů jsou toho plné noviny (zejména ty bulvární), zatímco "seriózní" se snaží zachovat odstup a brát to jako "okrajovou kuriozitku". O co vlastně jde? Uveďme si případ jakýmsi souhrnem citátů z různých novin:

Jiří Mraček ze Strašic už za zásuvky a žárovky neutrácí - nedoplatil by se. Měsíc mu je likviduje neznámý úkaz, jehož podstatu dosud nerozluštili ani experti. V jeho domě se vystřídali odborníci z ČEZ, Českého vysokého učení technického a nyní i geofyzici. Závěr, co způsobuje samovolné hoření, však zatím nemají. V domku je to podle svědků prý jako v jakési mikrovlnce. Něco tam září, není tam příjemně, říkají i odborníci. Podle majitele Jiřího Mračka tam zůstalo záření a výboje i po odpojení objektu od elektřiny!

Manželku a syna má pan Mraček u příbuzných, vlastní dům sám hlídá, aby neshořel. "Bolí mě hlava a píská v uchu. Po odpojení domu od elektřiny výboje pokračují, dokonce došlo ke zranění mého syna," dodal Mraček. V domku také zničehonic hoří i mokré ručníky! "U nosu malého chlapce vzplál v pátek dokonce i papírový kapesník, byla jsem u toho," uvedla pro Blesk.cz přítelkyně rodiny. Štáb TV Nova zase byl svědkem toho, jak se na stěně vzňal sám od sebe obraz.

Četnost výbojů je až 100 případů denně. Situace se zhoršuje. Kromě výbojů dochází v objektu k destrukci žárovek, drcení skla, tepelným účinkům například na CD nosiči. Záhadné jevy viděli na vlastní oči i energetici. Rodina je v zoufalé situaci, kvůli zatím nevysvětlenému jevu v podstatě přišla o střechu nad hlavou.

 

 

Více se může o věci dozvědět na webových stránkách týdeníku Týden (klikněte ZDE)

Nebo na stránkách televize Nova, kde jsou i videoreportáže (klikněte ZDE), nebo další informace z NOVY

Zajímavé názory čtenářů a diváků se dočtete ZDE

 

Co k tomu dodat? Mohu říct, že s podobným fenoménem jsem se mnohokrát během svého pátrání po různých záhadách setkal. Například když jsme před lety v televizi Prima natáčeli publicistický seriál " Záhady a mystéria", velice mě zaujal problém kulových blesků. Při přípravě pořadu "Pronásleduje mě kulový blesk" jsem hovořil s paní Vincíkovou, která měla podivný zážitek, jenž ji potkal, když jednou přespávala u známých na venkovském statku v jižních Čechách. Ráno, při vstávání z postele, dostala ve chvíli, kdy se dotkla nohou země, tak strašnou ránu, že se svalila, a mít slabší srdce, možná by to nepřežila. Majitel se zděsil, že je v zemi nějaký přerušený vodič, nechal zavolat elektrikáře, kteří vše důkladně prověřili - a žádné probíjení z elektroinstalace neobjevili! Zřejmě šlo o výboj nějaké přírodního elektrostatického náboje. Fénomén zvaný "podzemní blesk", tedy výboj který má opačný směr než obvyklý bouřkový, to znamená, že vyšlehne ze země a směřuje do oblak, nepochybně existuje. Nedaleko Veselí nad Lužnící počátkem minulého století popálil na louce při hrabání sena jednu ženu kulový blesk, který se před ní nenadále vynořil přímo ze země. Fenomén "útočných bludiček", které potloukly a popálily lidi,  jsem podrobně probíral v knize "Démonické pasti". Legendární je i ohnivý démon Dyma, který se prý zjevuje po bouřkách v Křivoklátských lesích a je nebezpečný zejména lidem, pohybujícím se po lese v lichém počtu. Že by šlo o problém energetické rovnováhy?

Případ ve Strašicích je však poněkud složitější. Patrně tu dochází k efektu "indukční cívky", to znamená, že elektrické rozvody a vodovodní potrubí fungují v domě jako uzavřený okruh, udržující a kumulující jakýsi elektrický náboj. Spouštěcím momentem mohlo být skutečně kopání kanalizační rýhy v nedaleké ulici. Patrně se zvláštní shodou okolností přímo pod domem kříží vodivé linie země (geopatogení zóny)a možná i nějaká stará potrubí. Chtělo by prozkoumat, jestli tu není hranice sousedních geolologických vrstev různého složení (geologický zlom). V oblasti Strašecka se v zemi vyskytují četná ložiska železných rud, které se v okolí již od středověku hojně těžívaly. Železité podloží je obzvlášť vodivé a citlivé na elektromagnetické podněty. Svoji úlohu tu mohou sehrávat jak přírodní vodní prameny, jejichž prodírání horninami vytváří měřitelný elektrický náboj (na nějž reagují citliví proutkaři), tak voda proudící vodovodním potrubím. Jednou z možných vysvětlení nabízí případ, který mám z první ruky, neboť se vloni udál v naší rodině. V domě u mé sestry došlo k nebezpečné kumulaci elektrické a tepelné energie na záchodě. Na vině nebyl žádný elektrický přístroj ani vodič - jen vzájemný pohyb vodních proudů v potrubí. Blíže o tom píší v rubrice "Příběhy čtenářů".

 Zajímavý mi připadá i poznatek, že k ohnivým "zemským výbojům" dochází zejména na jaře a na podzim, po prudkém ochlazení a za vysoké vzdušné vlhkosti. Proto jsou bludičky spjaty s podzimními mlhami, s časem dušiček a s přízraky mrtvých. V knize "Největší české záhady" uvádím případ záhadných koulí, které bzučely za mrazivé únorové noci nad vesnickým rybníčkem a rudým paprskem zasáhly a zcela paralyzovaly dorážejícího psa.

 Podstatný je ve Strašickém případu zejména vliv sluneční energie. K jevům dochází jen tehdy, když září slunce! Tady bych souhlasil s názorem jednoho čtenáře, že by mohlo existovat určité spojení s nedalekou solární elektrárnou, která je možná špatně uzemněna a indukuje v zemi nějaké napětí. Ale sluneční záření může samozřejmě aktivizovat i nějaké přírodní procesy.

 Je nutno se vyvarovat obou krajností: zavrhnout duchy a mimozemšťany, či božská znamení o blížícím se konci světa, ale na druhé straně také odmítnout vyhraněný skepticismus těch, kteří doporučují podrobit rodinu zkoumání psychiatrů. Nelze samozřejmě vyloučit snahu udělat se zajímavým a dostat se do médií, ale na druhou stranu si dovedu představit, jak strašlivě psychicky deptající je pro člověka takovéto osočení, vzniklé jen proto, že se v jeho blízkosti děje něco "nestandartního". Pochyboval bych i o tajných armádních pokusech, protože takový vliv by musel postihnout celou vesnici, nebo alespoň určitou oblast, a jen těžko by se koncentroval v jediném domě.

Zřejmě půjde o kombinaci přírodního jevu s nějakými bezděčnými lidskými zásahy, které ho "vyprovokovaly".


© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode