Přízračný vlak v lese

10.12.2011 11:30

Moje stálá čtenářka (a informátoka :-) Helena Šabatová mi poslala velice zajímavou příhodu:

Zdravím Vás po delší době, ale slyšela jsem tak podivuhodný příběh, že Vám musím napsat. Jste velký znalec Brd a všech pověstí a legend o nich. Proto bych moc ráda znala Váš názor na tuto historku.
Dva trampové putovali brdskými lesy, někde v okolí Strašic, šli rovnou lesní cestou, povídali si, najednou za sebou slyší naprosto nezvyklý hluk, jaký v lese nikdo nečeká, Zastavili, přemýšleli, co může být, rozhlíželi se, podívali se za sebe a najednou vidí, jak se k nim lesem rychle blíží nějaká dvě velká světla, Bez přemýšlení skočili do lesa vedle cesty a okolo nich projela parní lokomotiva s několika vagony!! Když se probrali ze šoku, že lesem projel vlak po cestě, vzali nohy na ramena a upalovali do civilizace. Doběhli do nejbližší hospody a celí zelení zírali do piva.Hostinský na ně chvíli koukal a pak se jich zeptal, co jim je, že vypadají, jako by viděli strašidlo. No, a mládenci mu vyklopili, co viděli. Hostinský se přeptal, kde to bylo, a pak jim řekl, že to, po čem šli a co pokládali za cestu, je násep nikdy nedokončené železnice, kterou kdysi stavěl kníže Fürstenberg a došly mu peníze. A prý nejsou jediní, kdo přízračný vlak viděl.
Slyšel jste to už od někoho? Není mi jasné, proč se zjevuje vlak, to přece nebyla živá bytost, jaký to může mít důvod?! Navíc tam vlak nikdy nejezdil, ta trať nebyla nikdy dokončena.

--------

Tohle je typická ukázka takzvaných "přízračných kočárů", i když v trochu novějším pojetí. Pokud to není smyšlená legenda (a takových se mezi trampy vyskytuje hodně, je to jakási součást jejich "folklóru"), tak bychom mohli uvažovat o nějaké zakódované informaci, která se vrací podobně jako filmová smyčka. Zvláštní ovšem je, že po těchto fascinujících náspech nikdy vlak nejezdil. Dobře je znám, táhnou se až ke Zbirohu (trať měla sloužit k převážení železné rudy do nově plánovaných hutí) a jednou jsme po nich také šli. Je to zvláštní pocit; dokonalý násep, dokonce s můstky přes potůčky, ale jeho boky porůstají keře a stromy a nahoře se místo kolejí vine jen cesta nebo v trávě vyšlapaná pěšinka. Připadá mi to jako nějaká zarůstající pravěká stavba. Zjevení vlaku si však opravdu neumím vysvětlit.
 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode