PROKLETÝ LOVEC V KUBLOVĚ

04.08.2018 06:46

 

(Text článku, který vyšel v Podbrdských novinách)

V posledních červnových dnech ožilo okolí obce Kublova nezvyklým ruchem. V lesíku nad vodárnou se rozzářila světla reflektorů, na skalce seděl chlapec v pyžamu, kolem přecházela tajemná postava v černém koženém plášti, nahlížela do papíru a něco si polohlasně mumlala, zatímco další skupinka lidí něco kutila v rokli pod skálou a bylo slyšet pokyny: „Krev nacákejte sem na to listí, tady bude dobře vidět!“

 Také někteří z hostů v restauraci Na Slovance zažili překvapení, když zjistili, že muž, jenž si kupuje u výčepu pivo, je známý herec Městských divadel pražských Aleš Procházka, jehož sametový sugestivní hlas dobře znají z dabovaných filmů Harry Potter, Pán prstenů nebo Městečko Twin Peaks.

 Skutečně se tady natáčel hraný film, v němž kromě profesionálních hereckých hvězd našli herecké uplatnění i někteří z místních obyvatel. Zeptali jsme se na podrobnosti přímo režiséra Otomara Dvořáka.

 

O čem váš film vypráví?

 

Scénář jsem zpracoval podle jedné ze svých povídek, která vyšla ve sbírce Mrtvý luh. Inspirovaly mě staré pověsti z křivoklátska o takzvané „divoké honbě“, což má být tlupa děsivých přízraků, ženoucí se za bouřlivých nocí lesem. Tento dávný mýtus s pohanskými kořeny v mé povídce prolíná se současným příběhem vdovy po hajném, která má němého synka, a s postavou tajemného Léčitele, který přichází na hájovnu, aby chlapci vrátil ztracenou řeč. Střetnutí je pro obě strany osudové a odhalí temné propasti v jejich duších. Víc nehodlám prozrazovat, připravil bych tím diváky o překvapivé rozuzlení.

 Jde o jednu z částí cyklu půlhodinových filmových povídek, které naše J.O.P. studio natáčí pro televizní stanici Cs film. Snad můžu říct, že půjde o napínavý, dramatický thriller.

 

Proč jste si za dějiště vybral právě Kublov?

 

Hlavním důvodem je, že znám dobře zdejší okolí a jeho působivé přírodní scenérie, protože tady trávím každé léto na chalupě. Ve filmu jsme využili balvanitou bučinu V Jesínku nad kublovskou vodárnou, lesní palouk nad Hředlemi, a také interiéry několika různých chalup a chat v okolí. Navíc tady mám „rodinné zázemí“, včetně možností ubytování a stravování, což je velká výhoda. Nejde totiž o běžnou produkci, náš rozpočet je minimální, děláme své filmy pro radost z tvorby, vlastně místo abychom na nich vydělávali, tak je ještě dotujeme ze svých prostředků.

 

Jak jste vybíral štáb a herecké obsazení?

 

Vynikající herci jsou základem dobrého filmového příběhu, sebedokonalejší technika není nic platná, když jsou herci špatní. Znovu jsem obsadil Nikol Fischerovou, která hrála zpěvačku v mém předchozím filmu Návrat. Není zatím příliš známá, ale je obrovsky talentovaná a kromě herecké profese je také velmi dobrá písničkářka. Především jsem však vždycky viděl v roli tajemného Léčitele svého dávného kamaráda Aleše Procházku, neboť jsem předpokládal, že tuto romantickou postavu obohatí svým charismatickým kouzlem. Jsem rád, že si ve svém nabitém diáři konečně našel volné okénko i pro náš projekt. Třetí důležitou osobou je představitel němého desetiletého chlapce: nakonec jsme pro tuto roli vybrali šikovného Lukáše Kuchaře.

 Chtěl bych zdůraznit, že jsme sehraná parta přátel a naše nápady se navzájem výborně doplňují. Kameru a střih už tradičně zajišťuje spoluzakladatel našeho studia Jiří Jerry Fišar, jako druhý kameraman se podílel kublovský rodák Tomáš Ksandr, zvuk měl na starosti Pavel Fišar. S produkcí mi pomáhala manželka Eva Zajícová. Do epizodních rolí jsem obsadil některé z místních obyvatel: role dřevorubců si zahráli pánové Milan Žižka, Martin Malec, Bohouš Luňáček a Jiří Hošek st., v roli hajného se objeví Jiří Hošek ml.

 

Kdy a kde film uvidíme?

 

Oficiální premiéra proběhne na podzim letošního roku v některém kině v Praze, ale chystáme také premiéru v Kublově nebo v Broumech, to je zatím v jednání. Koncem roku bude mít film Prokletý lovec televizní premiéru na stanici Cs film.

 

Děkuji za rozhovor

Eva Zajícová

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode