Hrůza na Uralu: tajemná síla zmasakrovala sportovní výpravu

26.04.2013 20:30

 

Mrtvoly byly poházené ve sněhu, navzdory uralskému mrazu mnohé téměř nahé. Dvě měly rozdrcenou hlavu, dvě zlámaná žebra, další vytržený jazyk a chybějící oči, některé vykazovaly známky radiace. Na účastníky mise Igora Djatlova čekala v roce 1959 na Uralu oživlá noční můra. Dodnes se neví, jakou měla podobu.

Tak začíná poměrně starý příběh, který se nyní objevil na webových stránkách X-men. Nevím, co je na něm nesporným faktem a co fikcí, podpořenou hraným filmem, jenž si vzal za námět právě tento tragický osud ruských studentů, kteří se utábořili pod uralským štítem s velmi zlověstným jménem - Hora mrtvých. A udělali tak osudnou chybu - nedožili se rána.

Zde uvádím stručnou rekapitulaci příběhu podle dostupných zdrojů:

Je mrazivá noc 1.února 1959, pohoří Ural, venkovní teploměr ukazuje minus 18 stupňů. Náhlý záblesk osvětluje na krátkou chvíli velký stan Djatlovy výpravy, postavený na sněhu ve svahu. Začíná několikahodinový boj o život, který všichni přítomní do 24 hodin prohrají. Co se tehdy v noci stalo, neví dodnes ani ruská policie, která až v roce 1990 odtajnila závěry vyšetřování celé podivné události.

Co se tehdy vlastně stalo?

 Záchranáři a vyšetřovatelé zjistili, že uprostřed noci členové výpravy z neznámého důvodu rozřezali a roztrhali stěny stanu (zřejmě neměli čas zdržovat se na zběsilém útěku jeho otvíráním) a utekli z něj do mrazivé noci, kde tehdy bylo kolem -18 stupňů Celsia. Té noci bylo také větrno, takže podmínky k přežití byly naprosto kritické. Přitom většina členů výpravy uprchla do noci jen částečně oblečená a někteří dokonce vyběhli do sněhu bosí! Není divu, že pokud by neměli možnost vrátit se během několika hodin zpátky do tepla, jsou odsouzeni k smrti. Jejich tělesné pozůstatky byly objeveny v různých vzdálenostech od tábora. Jenže smrtící nebezpečí pro ně nepředstavoval jen silný mráz. Vyšetřováním se zjistilo, že dvě z obětí měly frakturu lebky, dvě měly zlomená žebra a jedné chyběla část ústní dutiny spolu s jazykem. Kromě těchto zjištění vykazovaly vzorky ze dvou těl stopy radiace, pleť mrtvých byla z neznámého důvodu zabarvena do oranžova a jejich vlasy částečně šedivé. Tým ruských vyšetřovatelů nakonec případ uzavřel jako nevysvětlitelný. Cizí zavinění se nepodařilo prokázat.

Djatlov měl v úmyslu podniknout tuto výpravu jako trénink pro plánovanou polární expedici; jeho cílem bylo ověření lidských schopností při zdolávání extrémních přírodních podmínek. Často se uvádí, že účelem cesty měl být výstup na horu Otorten Gora, ale ve skutečnosti byla trasa naplánována ještě dál. Po výstupu na Otorten měl tým v plánu dojít 200 km na jih podél pohoří Ural a řeky Tošemka. V roce 1959 šlo o jednu z nejtěžších tras, ačkoliv pro dnešní sportovce s jejich vybavením by byla pouze středně těžká.

 Časová osa pravděpodobných událostí podle zápisků z nalezených deníků:

  • 25.1.1959: Skupinka přichází do Ivdelu, metropole severní provincie Sverdlovsk.
  • 26.ledna: Skupinka se svezla kamionem po horské silničce až do osady Vižaj, kde se ukládá ke spánku.
  • 27. ledna: Zahájení cesty na Gora Otorten z Vižaje.
  • 28. ledna: Jurij Judin se kvůli onemocnění vrací do Vižaje.
  • 31.ledna: Skupina se připravuje na výstup.
  • 1.února (dále už jen hodiny tohoto dne):
  • -Výprava časně ráno vyráží. Trasa je krátká a náročná. Musejí na lyžích zdolat strmé stoupání lesem. Silně sněží. Viditelnost je minimální.
  • 16.00 hod..: Rozkládají tábor na svahu Khol-Syakhl (v jazyce domorodých Mansiovů, kteří žijí v okolí, to znamená Hora smrti). Panuje výborná nálada.
  • 18.00-19.00 hod. Večeře
  • 19.00-20.00 hod. Část výpravy se ukládá po náročném dni k spánku. Pro tuto hypotézu svědčí i fakt, že někteří byli napůl svlečeni, když ve zmatku upouštěli stany. Teplota venku je -18 stupňů Celsia.

Zde zápis deníku končí, další časové události jsou odhadované a vypočtené podle nestrávené potravy v žaludcích mrtvých.

 

Přichází kritická chvíle. Přibližný čas: 21.30 hod.-

Členové expedice rozřezávají noži látku na boku stanu, derou se otvorem ven a utíkají z kopce do blízkého lesa. Není pochyb o tom, že v hrůze a zběsilém spěchu. Všichni vědí, že vnější podmínky jsou těžké pro přežití, ale uvnitř stanu jim patrně šlo o život. Proč prořezávali boční stěnu? Dralo se k nim něco hrozivého stanovým vchodem?  Stopy ve sněhu ukázaly, že skupina se na útěku rozdělila, ale pak se znovu sešli na okraji lesa a skryli se tam pod velkou borovicí (horským cedrem), zhruba asi 300 metrů od stanu. To, že se skupina spojila, naznačují stopy ve sněhu i několik zachráněných částí oděvu, o který se v mrazu dělili, a jak postupně umírali, živí ho odebírali mrtvým, aby se sami zahřáli.

Ačkoliv byla noc tak mrazivá, všichni mají strach vrátit se do stanu pro oblečení. Patrně se obávali, že tam stále něco hrozného číhá. Rozdělali oheň a čekali asi dvě hodiny, co se bude dít dál.

Polámané větve stromu naznačují, že alespoň jeden člen týmu se pokoušel vyšplhat na borovici, aby z jejího vrcholu dohlédl ke stanu a zjistil, co se tam děje.

Igor Djatlov, Zinajda Kolmogorova a Rustem Slobodin jsou podchlazení a zřejmě nemohou vydržet další čekání. Opatrně se pokoušejí vrátit ke stanům. Ale nedojdou, zkolabují krátce po sobě. Jejich ostatky se nacházejí 300, 480 a 630 metrů od úkrytu pod cedrem.

Ostatní členové skupiny čekají na jejich návrat, nebo na znamení, že je „čistý vzduch“. Nedočkají se. Další dva členové výpravy Georgyj Krivonišenko a Jurij Dorošenko umírají na podchlazení (možné ale je, že nejprve tihle dva umrzli, a jejich smrt byla podnětem pro Djatlovo rozhodnutí zkusit se vrátit ke stanům).

Je ráno, zbylí členové skupiny jsou stále naživu, díky tomu, že na sebe navlékli i oblečení mrtvých kamarádů. Snaží se odhadnout, co se děje u opuštěných stanů. Náhle na ně něco zaútočí. Právě v této době zřejmě dva členové výpravy utrpěli frakturu lebky.

Ti zbývající prchají asi o 700 metrů hlouběji do lesa a choulí se k sobě. Ale smrt je brzy dostihne…  

Jak se zdá, děsivému masakru unikl jen Alexander Kolevatov. Zůstal však sám a k smrti vyděšený. Vyčerpán upadne do závěje a usne navěky…

Poslední člen výpravy zemřel 2. února někdy po 14. hod. odpoledne.

Události po incidentu

  • 12. února měla Djatlova skupina dorazit do cílové zastávky a poslat telegram o ukončení expedice. Telegram nedošel, příbuzní pohřešovaných členů výpravy zalarmovali záchranáře a začalo pátrání.
  • 26. února záchranáři nacházejí poškozený stan a stopy ve sněhu, vedoucí k lesu. Na jeho okraji, pod starým cedrem objevují zbytky ohniště a u něj první dvě těla: Krivonišenka a Dorošenka. Oba jsou bosí a oblečeni jen ve spodním prádle. Ulámané větve cedru, které ležely nedaleko, nesou stopy kůže a dalších tkání.

300 metrů od ohně je nalezen Igor Djatlov. Leží na zádech s hlavou směrem ke stanům, jednou rukou drží úlomek větve a druhou si zaclání obličej. Jako by se proti něčemu bránil. 180 metrů od Djatlova nacházejí tělo Slobodina. Leží tváří ve sněhu a má 17 cm dlouhou frakturu (zlomeninu ) lebky. 150m od Slobodina, blíže ke stanu, objevují záchranáři tělo Kolmogorové. V jejím okolí jsou na sněhu stopy krve.

Druhá skupina mrtvých se nachází v lesní rokli, někteří i ve vodě částečně zamrzlé bystřiny. Nejděsivější pohled je na členku expedice Dubininu, která nejen že utrpěla zlomeninu žeber (jedno z žeber jí dokonce propíchlo srdce), ale má hlavu oddělenou od těla! Hlava byla nalezena až později ve sněhu opodál. Chyběl jí jazyk a část ústní dutiny!

 Alexander Zolotarev má také zlomená žebra na pravé straně. Podivný úder se zřejmě stal  příčinou jeho smrti, protože mrazu vzdoroval poměrně dobře, byl od začátku nejvíc oblečený. Patrně se jako ostaní nechystal ke spánku, ale chtěl jít ještě ven něco vyfotografovat (Co? V noci? ), a to právě v té chvíli, kdy se TO stalo. Proto až do své smrti měl na krku fotoaparát. Vyšetřovatelům se podařilo zachránit a vyvolat exponovaný film. Na předposledním snímku jsou členové expedice, jak stavějí stan. A na tom úplně posledním jsou zachyceny jaké bílé (zářící?) rozmazané skvrny na tmavém pozadí.

To jsou fakta. Zbytek už je prostorem pro fantazii a spekulace.

 Na příběhu, jenž má všechny parametry děsivého hrororu, mě zaujalo ještě něco jiného. Uvědomil jsem si, že je to jakási sněžná varianta mé novely MRTVÝ LUH. I pro ni jsem zvolil jako podklad odmítané a přesto tvrdošíjně tradované legendy o zániku vědecké výzkumné skupiny, tentokrát české, jejíž členové zahynuli za velmi podivných okolností na Šumavě, v oblasti říček Vydry a Křemelné. A také v padesátých letech! V obou případech, ruském i českém, se mluví o přítomností záhadných světel, zlověstných bludiček, které mohou člověka uštvat k smrti, ošklivě ho pomlátit, potrhat či popálit. Tančící lucerny mrtvých... Fenomém nebezpečných bludiček jsem probíral ze všech stran i v literatuře faktu, v knize DÉMONICKÉ PASTI. Škoda, že jsem tenkrát, když jsem knihu psal, neznal tento podivuhodný případ z Uralu. Je svědectvím o přítomnosti velmi zlověstné pasti, o níž místní domorodci dobře věděli. Jeden z mých přátel, velký příznivec fantasy, tvrdí, že podle příznaků zažila Djatlovova výprava typický útok zombií, oživlých mrtvol... :-( Jiní soudí na yetiho, sněžného muže nebo mimozemšťany. Jenže příšerní útočníci nezanechali na vysokém sněhu žádné stopy! Museli tedy létat. Když si odmyslíme různé draky a jiné příšerky, nebo ufouny, nezbývá, než se opět obloukem vrátit k záhadným světlům. Ale napřed bude lepší, když si dotyčný článek přečtete:

  ZDE najdete podrobnosti a dost děsivé fotografie

V nedávných dnech zemřel v poměrně vysokém věku poslední přeživší účastník Djatlovy expedice. Přežil jen proto, že se kvůli nevolnosti z "horské nemoci" den předtím od výpravy oddělil a vrátil se do osady v podhůří. Litoval nepříjemnosti, která ho potkala, aniž by tušil, že tato nemoc mu zachránila život. Bylo to řízení osudu či vyšší vůle? Ani on však netušil, co se jeho druhům mohlo přihodit, ačkoliv po tom celý život úsilovně pátral. Můžete si o tom více přečíst ZDE.

Podle Djatlova byl nazván onen horský průsmyk a devíti mladým sportovcům tam byl zbudován pomníček, o případu byl natočen filmový dokument a televizní publicistický pořad. Událost byla letos zjara znovu připomenuta v souvislosti s propagační kampaní k novému americko-ruskému hranému filmu "Záhada Hory mrtvých", který právě přichází do našich kin.

Film je pojat jako současné pátrání skupinky mladých filmařů, studentů, kteří chtějí objevit dávné tajemství Djatlovy výpravy a natočit o něm dokument. Sami se však dostanou do podobné situace. Dávná hrůza Hory mrtvých se znovu probouzí... Pseudodokumentární pojetí filmu mi připomíná slavný horor "Záhada Blair Wtsch". Zřejmě je tady snaha navázat na tento úspěšný fenomén. Ale tentokrát na základě skutečné události.

 Více podrobností o filmu a zajímavou ukázku (trailer) si můžete prohlédnout ZDE.

 

Nejzajímavější příspěvky z diskuze na zmiňovaných stránkách:

Jiří H:  Vyšetřování proběhlo po "rusku". Nebylo zdokumentováno, jak vypadal stan, co a jak bylo v něm uloženo. Než přišli vyšetřovatelé, hrabalo se ve stanu plno lidí. Nicméně je evidentní jedno - něco, co je vyhnalo ze stanu, muselo být ve stanu. Neutíkali východem, ale prořezávali se tam, kde kdo zrovna byl. A ani se neoblékli. Dále - oblečený Zolotarev měl fotoaparát na krku. Takže se chystal něco fotit. A dále - právě on měl již za sebou "kariéru v armádě", prošel válkou apod., přečkal i tam, kde byla pravděpodobnost přežití pod 5 %. Byl to původem kozák. Prý se studenty šel jako instruktor. Neměl sledovat a dokumentovat nějaký experiment s přežitím v extrémní situaci, který se však nějak vymkl kontrole? Podobných zajímavostí a nesrovnalostí se s výpravou pojí více.

Ondřej: Na té události je fascinující, že každá myslitelná teorie má poměrně nelogické a nepravděpodobné části. Co mě zaujalo, je jednak způsob rozřezání toho stanu, je v něm docela hodně děr, kdyby se z něj chtěl někdo co nejrychleji dostat, tak by mu stačily 1-2 dlouhé řezy, ten stan je naopak v některých místech pouze "rozpíchaný". Jako druhá nevysvětlitená věc mi připadá, proč se nakonec rozdělili, myslím si, že jakákoliv skupina lidí v extrémní situaci - navíc dobří přátelé -by se snažila držet do poslední chvíle společně, což by i zvyšovalo jejich šanci na přežití.

Richard Král: Film nazvaný Záhada Hory mrtvých nic neobjasňuje, jen se na incidentu přiživuje - bohužel Harlin neukázal nic nového a jen potvrdil, že od Ostrova hrdlořezů jde jeho kariéra dolů. K ostatním příspěvkům - proč by vězňové nemohli zabít devět akademiků-turistů, aby získali zásoby a vybavení? Ostří nože zanechá charakteristickou stopu na vláknech, tak je skutečně pro odborníka poměrně snadné zjistit, ze které strany byl řez veden. Faktem je, že teorií o zániku Djatlovovy skupiny je plno a žádný nebyl natolik pádný, aby se mohlo říci, že ho lze přijmout.

V. Dlouhý: Podle ruského dokumentu se jeví jako nejpravděpodobnější j teorie, že byli ubiti vojenskou ochranou tajné vojenské střelnice, která tam podle všeho v blízkosti byla. A to z důvodů podezření ze špionáže. Ovšem nedokážu si představit, že v tak totalitním státě, jako Rusko v roce 1959, by bylo někoho potřeba likvidovat tak složitě. Ostatní teorie taky pokulhávají - lavina- stan obsah stanu nepoškozený, totéž krádež - vybavení, peníze vše na místě, stopy po napadení zvěří žádné. Nelogičnosti - smrtelně zranění jsou nejdál od stanu, kdo je tam přenesl? A co  zvláštní zabarvení kůže mrtvol- prý tmavě hnědá až cihlová.

Pavel: Nejpřesnější popis události + fotografie (doporucuji precist, nez zacnete delat rychle zavery): www.ermaktravel.com/Europe/Russia/Cholat.../Kholat%20Syakhl.htm

Chybi tam bohuzel odkaz na list papiru, nalezeny ve stanu, urceny na nastenku oddilu, co vytvareli den pred tragedii: https://hibinafiles.wikinet.org/wiki/Вечерний_Отортен

Michal Nachtman: Mně přijde asi nejpřijatelnější teorie s lavinou, která mohla částečně pobořit stan a zablokovat vchod. Strach z další laviny donutil skupinu rozřezat plachtu stanu a vydat se úprkem tak, jak byli. Zraněné členy zbytek expedice dotáhl k nejbližšímu krytému místu pod nedalekým cedrem, kde někteří dali raněným část svého oblečení a pokusili se rozdělat oheň, zatímco dva odvážlivci se vydali zpět ke stanu pro další šatstvo a zhodnotit situaci. Oheň se rozdělat nepodařilo, což pro vysvlečené bylo rozsudkem smrti, stejně jako pro raněné, kterým neměl kdo pomoci. Pří minus 28 stupních se bohužel nepodařilo vrátit ke stanu ani dalším dvěma. Ale stejnak - lavina, ze které by se v krátkém čase podařilo vyhrabat ty raněné, ale stále ještě živé členy, by byla dost zvláštní. Často, když někoho smete lavina, vede to k udušení, ale nikoliv k tak rozsáhlým zraněním. Navíc pokud ta lavina nepoškodila stan nijak výrazněji, těžko mohla někomu rozdrtit žebra.

Petr Nešvara:  Medvěd by měl v zimě spát. Je hybernován a všechny tělesné funkce má zpomalené. Pokud se ovšem vzbudí (občas se to stane) tak je v průseru, protože tělesné funkce se mu zrychlí a tukové zásoby mu nevydrží do jara. Má strašný hlad a potřebuje nutně žrádlo. To, co běžně žere, borůvky, houby, lesní plody občas ryba, to prostě není, všude jen sníh, zima, hlad. Takový případ je strašně vzácný a taky nebezpečný. Byl jsem nějakou dobu na Sachalinu, kde jsem procházel přírodou po trase budoucího ropovodu a měl jsem s sebou dva myslivce právě na ochranu proti medvědům. To bylo ovšem na jaře a v létě. Ledacos jsem o tom slyšel. Také jsem viděl nějaké hodinové pořady na National  Geographicu, které byly složené z výpovědí lidí přeživších útoky medvěda. Ten útok není moc logický, celá situace je pro probuzeného medvěda strašně nepřirozená, takže neví, co má dělat a útočí právě v takto extrémních případech. Ale ty popisy by mi dobře seděly k tomu, co se tam odehrálo. Lidi spí ve stanu a najednou přiběhne hladový, zuřivý medvěd. Je jim jasné, že jde brutálně o život, rozříznou stan, vyskáčou a utečou. Medvěd nějakou dobu řádí v táboře, a oni čekají, až odejde. Jenomže hlady šílené zvíře se do nich pustí. Rány packou rozbité lebky, přeražená žebra jak od srážky s náklaďákem. Vylezou na strom - a on za nimi a shodí si je dolů. Proto ty zlámané, zakrvácené větve na zemi, přesně totéž mi popisovaly asi dvě skupiny, co se snažily zachránit na stromech před útočícím, medvědem. V článku se píše, že do výše asi 4 metry byly na stromě polámány větve. Takže tam možná nelezli proto, aby se podívali z nadhledu na svůj tábor, ale snažili se zachránit před šílícím medvědem. A další perlička. Medvěd je jedno z mála zvířat, které kořist nezabíjí, ale chytne si ji prackou a začne ji požírat zaživa.

Přemek Pavka: Já jsem zvyklý používat Occamovu břitvu, tedy nejdříve vyloučit pravděpodobné a potom se teprve vrhnout na nepravděpodobné. Nebýt těch stop, tak by prakticky všechno ukazovalo na medvěda, vzhledem k tomu, že se snažili prchat na strom, který měl ulámané větve, vyděšení (v noci tedy museli spíš něco SLYŠET a museli tušit, co to je, aby propadli takové panice), neoblečení, i ta zranění… Vzhledem k tomu, že na mrtvolách bylo půl metru sněhu (vidíme to na fotkách) a docela dost dlouho trvalo, než je našli, je mi trochu podezřelé to dohledávání stop, čert ví, co to bylo za stopy a jestli pátrající něco nepřehlédli. Ty původní stopy musely být po tak dlouhé době zaváté, když se i na mrtvolách navršil sníh! To už těžko rozklíčujeme.  A už vůbec nepoznáme, co kdo zamlčel, opomněl, a co je jen smyšlenka nebo snaha zaujmout uměle vyvolanou záhadou.

 

Dost zajímavá je také teorie o tajných zkouškách vojenských raket, které právě tehdy probíhaly na tomto území. Studenti se omylem dostali do dopadové zóny střelnice. To by vysvětlovalo záhadná světla, tlakovou vlnu, která jim způsobila vnitřní zranění, a také stopy radiace na jejich oděvech (vlastně jen na dvou svetrech)- Ale i to je dost krkolomné.

 

Další zajímavý český článek na toto téma, který upozorňuje na některé další souvislosti, jinde neuváděné, najdete ZDE. Zajímavá je i diskuze pod článkem.

Nejnovější zajímavosti z Djatlovova průsmyku, které se objevily ve zprávách počátkem ledna 2016! Oživlá zombie, šílený poustevník, sexuální deviant nebo bláznivý záhadolog, jenž se vydal do ledové pustiny, aby přišel záhadě na kloub? Více se dozvíte ZDE.

Zajímavý přehled a další skutečnosti, včetně unikátních fotografií, najdete na těchto stránkách (odkaz).

Zajímavé a docela logické vysvětlení (počítající ovšem s tím, že i zkušený člověk se ve stresu chová nelogicky) je v tomto článku: zajimavosti.info/lukas-falteisek-proc-se-nedari-najit-tajemneho-vraha-datlovovy-expedice/

A nedávno vyšla první kniha o Případu  Djatlovovy výpravy, navíc od českého autora. Je v ní shrnuto vše, co šlo k tomuto tématu najít. Ostatně, posuďte sami, více údajů o knize najdete zde: zajimavosti.info/vysla-kniha-o-tragedii-djatlovovy-vypravy/

 

Diskusní téma: Hrůza na Uralu: tajemná síla zmasakrovala sportovní výpravu

Datum 30.09.2014
Vložil tatos
Titulek Re: Záhada pod Horou mrtvých

tak napiš aspoň náznakem o co tam šlo...

Datum 10.09.2013
Vložil Erik
Titulek Záhadné Rusko

Rusko je plné divných věcí : Údolí smrti s tajemnými kotly , Otorten , Patomský kráter , tunguzka atd.

Datum 04.09.2013
Vložil Cako
Titulek dokument

poznate niekto nejake dokumenty o tomto?ja sa snazim nieco najst ale nic som nenasiel iba nejakych 10 minut ako zmienka v votrelcoch davnoveku...chcel by som dokument co sa tomu detailne venuje a najlepsie len o tomto

Datum 28.07.2013
Vložil Petr A.
Titulek To janice

To Janice...Právě překombinovanost a nelogičnost je důsledek lidí a ne přírody. To, že to byla armáda, zastává - na rozdíl od Mansi, o které tvrdíš, že to obhajuje opačně nejméně lidí - nejvíce lidí, včetně jediného přeživšího a členů první záchranné expedice. Kdyby to ale byla armáda, dost možná by to hodili na hřbet právě Mansi. I když kdo ví, třeba z podnětu nejvyšších míst prostě nechtěli, aby v oblasti okolo toho byl bordel a napětí směrem k místnímu etniku, jejichž počet Stalin "poněkud", během své hrůzovlády - limitoval. Jistě znáte tu konferenci z 2008 (31 expertů na přírodní i paranormální jevy, 6 původních členů záchranné mise atp... tuším, že v Petrohradu se to odehrálo...), jejíž závěrem bylo: pokusy armády! I tak mi to tam ale hapruje a víc mi tam zapadají Mansi...
BTW: za info ohledně zkratky, díky!

Datum 27.07.2013
Vložil Petr A.
Titulek Dodatky

To Wankel (394) - JoachimFiore@seznam.cz
Nejsem ale nadupaný jak vy. Já četl 2 anglické platformy, které byly na Wikipedii a protokoly. U Vás jsem si všiml, že často tvrdíte, že to je někdy odvar z těch ruských (chyby v překladech, zavádějící nelogické informace ohledně protokolů), což tak v malíku nemám...
To Qt. (395) - samosebou, je to pouze hypotéza. Oheň pod stromem jistě skřípe, nesmíme prostě zapomenout na aspekt nahodilosti, který hraje v celém případu více než zásadní roli (to z vás též někdo zdůrazňuje). Nejvíce ovšem jistě skřípe to, co opakuje Janice - kdyby to byli Mansiové, vyšetřovatelé, včele s oblastní nomenklaturou, by se s tím nepárali. Je tu ovšem jeden bod, který je zásadní a který může jít proti tomuto přesvědčení (které ovšem, stejně jako vy, spíše uznávám)... za Chruščova došlo k rozsáhlé reformaci celé strany, KSSS usilovala o odkrytí Stalinových zločinů, i když samo sebou byla stále pokrytecká a v kontextu Studené války likvidační. Jeden faktor ale může hrát roli... Stalin všechna původní etnika, která se nacházela na území SSSR cíleně likvidoval expatriací, která vedla k tomu, že např. etnikum z jihu bylo přemístěno na sever, kde se nedokázalo aklimatizovat a takřka vyhynulo. To byla běžná praxe, která měla za cíl rozbití tradičních struktur celého SSSR. Chruščov ovšem usiloval o to, tyto hrůzy zastavit, vymazat z komunistického odkazu (byl to silný idealista, kdežto Stalin paranoidní zmrzačená zrůda). To mohlo být pádným důvodem celý případ zamlčet, i když by vraždy způsobili Mansiové. Doba tomu nasvědčovala. Sice existovaly stále GULAGY (ty až do 80. let 20. století), ale KSSS otevřeně usilovala o stabilizaci. Že k tomu nedošlo, je důkazem to, že byl Chruščov, jakožto idealista, který odmítal konzervativní nomenklaturní kádry, odstraněn Brežněvem v roce 1964. Tolik k tomuto, i když netvrdím, že tím vše osvětluji.
To Janice - odkaz na www.hrůza na Uralu: tajemná síla... na konci mého odkazu je zmíněn automaticky, píši totiž tam a pak odkaz pouze překopíruji, protože nevím jak u vás, ale mě režim vpisování na těchto stránkách takřka vůbec nefunguje (a režim čtení je strašně pomalý a trhavý). Proto je tam ten odkaz zmíněn, jinak si myslím, že nejvíce kvalitativní odkazy jsou na těchto stránkách...
Co je to BTW? Nevím, co to znamená a poměrně často to tu opakujete...
Na závěr chci dodat, že mi celé to vyšetřování přijde neskutečně odfláknuté, stejně jako jistota toho, které protokoly lze označit za primární zdroj faktů... působí to na mě dojmem, že právě ten zmatek ve vyšetřování celý ten případ tolik mytologizuje.

Datum 26.07.2013
Vložil Petr A.
Titulek dodatek k Mansi (ům)

Předně, všiml jsem si, že tam mám chyby v shodě podmětu s přísudkem ... zůstaly okolo stanu věci, které jim... to pouze škarohlídům. To jsem nějak přehlédl... Jinak link na youtube nemůžu již najít, ale jeden komentátor Irish Stout to ve svých poznámkách též tvrdí... možná link bude vědět on. Já to viděl v dokumentu, který dávali před nějakou dobou na kabelové TV. Je to ale hodně dlouho, tenkrát jsem ten případ nesledoval tolik, ale pamatuji si, že osou tohoto dokumentu bylo podezření na Mansii nebo na vojáky. Je důležité též dodat to, proč dochází k varování turistů od domorodých obyvatel... ti totiž musí vědět o nevraživosti jistých Mansiů vůči turistům atp. Tolik jenom na okraj...

Datum 26.07.2013
Vložil Petr A.
Titulek Mansi

Pročetl jsem všechny možné odkazy a protokoly a docházím k definitivnímu závěru, že je zabili Mansi. Proč? Podle dvou dokumentů, které jsem zhlédnul na youtube se jeden Mansi před smrtí k masakru přiznal. Podle mě to bylo tak, že měli sněžnice (proto žádné stopy) a zvířecí masky, které doprovázeli strašidelnými zvuky. Do stanu mohli vlézt předním vchodem, čímž turisty strašlivě vyděsili. Stálo by za to zjistit, jakými zbraněmi disponují. Ohledně barvy kůže: po dlouhé době na mrazu, ve sněhu a vodě a na slunci dochází ke změně barvy kůže normálně. Může být hnědá až oranžová, na tom nic překvapivého nevidím. Turisti se opravdu pokoušeli ze stromu podívat na stan, zda-li tam ještě jsou. je dost možné, že si mysleli, že už nikoli a a tak se pokusili vrátit. Zde mohlo dojít k dalšímu útoku. Mansi měli možnost (díky znalostem zdejšího terénu atp.) nejlépe zmanipulovat umístění těl. Mohli to být oni, kdo narafičili zbylá těla u potoka, byli to oni, kdo se účastnili pátrací akce a tím i měli informace z první ruky. Mohli vytvářet zmatek ve stopách, též nejlépe věděli, že stopy se nemusí vůbec dochovat (což je v protokolech taktéž zmíněno - kus pod stanem stopy najednou ustávají). Po nich, jakožto lidech, zůstali okolo stanu i věci, které nepatřili turistům, jelikož nevěděli, že se jeden člen expedice vrátil a měl možnost to prokázat. Deformační zranění mohli způsobit opakovanými skoky koleny přes kůži a na mrazem oslabené členy expedice. Zranění tak nemusela vést k poškození měkkých tkání, ale mohla se stát příčinou smrti. Tato "rána z milosti" musela být učiněna poté, co si Mansi uvědomili, že někteří členové stále žijí a na podchlazení neumřou. Ke krádeži nedošlo, aby to vypadalo, že šlo (spolu s metodou zabití koleny...) o útok zvířete. Efekty světel jsou důsledek raketových zkoušek, které s tímhle neměly nic společného. Poslední záhadné foto mohli udělat vrazi. Nějakou dobu před djatlovcema byli za záhadných okolností zavražděni dva lovci, jsem přesvědčen o tom, že to měla na svědomí stejná parta Mansi. Nikde není psáno, že by v polocivilozovaných kmenech nemuseli existovat sérioví vrazi atp. Tudíž, jedná se evidentně o hromadnou vraždu, jejíž motiv mohla být zášť vůči Rusům, kteří porušují zavedené tradice atp. Indiáni běžně likvidovali bělochy, kteří vstupovali na posvátná území. Zde se ovšem jedná o prostor, který díky hlubokému mrazu nemusel vést k tolik explicitně provedené likvidaci, ale stačilo pouze počkat, až mladí půjdou na kutě (až dojedí a zhasnou) a cíleným útokem je uvést do takového stresu, že se vinou podchlazení sami odsoudí k zániku. Ti, kteří přežijí budou doděláni tak, aby to vypadalo na přírodní nehodu, čin medvěda atp. Nic složitého bych v tom nehledal, mate pouze to, co si odporuje logice. Nelogické postupy lze ale vytvořit tím, že do tohoto hrůzného činu zavedeme navzájem si odporující procesy... to je důsledek především a zejména právě člověka.

Datum 19.07.2013
Vložil Petr A.
Titulek Záhada pod Horou mrtvých

Případ mě zaujal, ale též jsem si všiml, že protokolární záznamy, tj. to, co by mělo být pouhým popisem toho, co vyšetřovatelé bezprostředně nalezli v místě tragédie, si někdy protiřečí. Nejasné je to, zda-li byla hlava jedné členky expedice opravdu dekapitována či nikoli. Další nejasnosti jsou v tom, že jediný přeživší, tj. ten, kdo se vrátil zpět kvůli nemoci... tvrdil, že některé věci, které byly v místě tragédie nalezené, nemohly patřit členům původního složení této expedice...
Podle mě se jednalo o útok medvěda, oheň totiž nemusel mít pouze účel termoregulační, ale byl založen proto, aby odradil dravé šelmy od útoku. Problém je ale jistě se stopami po medvědovi, který je podstatně těžší než člověk a tudíž jeho stopy by měly být i hlubší a více zachovalé... To nedává smysl. Jinak ale medvěd, včetně toho, jaké zvuky může vydávat (což by zdůvodnilo tak prudký úprk ze stanu ven) do celé konstrukce případu zapadá. Stopy ve sněhu jsou vůbec problém, protože když pátrací expedice dorazí na místo, těžko si bude zpočátku jednoznačně hlídat své vlastní stopy, když vidí zmasakrovaná těla atp. Může proto dojít k poněkud chaotickému pohybu v oblasti, který zpětně zabrání použití původních stop jako důkazu... Divné ovšem je, že strom, pokud byl napaden medvědem, by stopy po jeho přítomnosti určitě zachoval...
Ohledně světel, ta mi moc smysl nedávají, zabití raketou apod. nedává žádný smysl, respektive taková příčina smrti by musela být prokazatelná patrně nejlépe, čemuž tak nebylo (jistě, armáda mohla protokoly záměrně pozměnit...). Zvláštní jsou jistě tajemná světla na poslední dochované fotografii...
Ohledně barvy kůže, lidská tkáň na prudkém slunci a vinou prudkých výkyvů teplot může měnit svou barvu k nepoznání... + efekt sněhu, který na kůži taje a rozpouští barviva oděvů + vítr atp.Podivnou barvu kůže bych neshledával nijak překvapivou, viděl jsem fotky lidí, kteří byli po nějaké době nalezeni v horách a zde kůže prokazatelně hnědla...
Záhada to jistě je, nevím ovšem, do jaké míry lze brát za relevantní popis, respektive neexistenci jiných stop v oblasti... napadlo vás, že případní vězni, jejichž útok je jedna z možných příčin, mohli mít sněžnice??? Proč ale nechali ve stanu peníze atp.?

Datum 23.05.2013
Vložil Hank
Titulek Hora mrtvých (proč mrtvých a proč tam nikdo nesmí)

Stopy radiace,údajná světla,název Hora mrtvých,a k smrti vystrašení domorodci,kteří se jí vyhýbají,už to se mi nezdá,tuto všechno též napovídá ,že se tam něco né přímo žije,ale vyskytuje něco neznámého,co likviduje lidi,kteří odmítají uposlechnout zákaz vstupu (který jim údajně řekli domorodci,že na horu nikdo nesmí) lidé co tomu naruší jeho horu (té bytosti) (perimetr) jeho teritoriu,jeho území,pro tuto bytost přivlastněné,a pro člověka nepřístupné budou zabiti....tak mi to přijde.

Datum 27.12.2014
Vložil Erik
Titulek Re: Hora mrtvých (proč mrtvých a proč tam nikdo nesmí)

Ano Hanku , tak to přibližně skutečně je . Není to živočišného charakteru , strukturálně je to úplně jiná existenční forma a svým založením je to prvopůvodní Zlo vysídlené do hlubokého podzemí .

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode