Hrůza na Uralu: tajemná síla zmasakrovala sportovní výpravu

26.04.2013 20:30

 

Mrtvoly byly poházené ve sněhu, navzdory uralskému mrazu mnohé téměř nahé. Dvě měly rozdrcenou hlavu, dvě zlámaná žebra, další vytržený jazyk a chybějící oči, některé vykazovaly známky radiace. Na účastníky mise Igora Djatlova čekala v roce 1959 na Uralu oživlá noční můra. Dodnes se neví, jakou měla podobu.

Tak začíná poměrně starý příběh, který se nyní objevil na webových stránkách X-men. Nevím, co je na něm nesporným faktem a co fikcí, podpořenou hraným filmem, jenž si vzal za námět právě tento tragický osud ruských studentů, kteří se utábořili pod uralským štítem s velmi zlověstným jménem - Hora mrtvých. A udělali tak osudnou chybu - nedožili se rána.

Zde uvádím stručnou rekapitulaci příběhu podle dostupných zdrojů:

Je mrazivá noc 1.února 1959, pohoří Ural, venkovní teploměr ukazuje minus 18 stupňů. Náhlý záblesk osvětluje na krátkou chvíli velký stan Djatlovy výpravy, postavený na sněhu ve svahu. Začíná několikahodinový boj o život, který všichni přítomní do 24 hodin prohrají. Co se tehdy v noci stalo, neví dodnes ani ruská policie, která až v roce 1990 odtajnila závěry vyšetřování celé podivné události.

Co se tehdy vlastně stalo?

 Záchranáři a vyšetřovatelé zjistili, že uprostřed noci členové výpravy z neznámého důvodu rozřezali a roztrhali stěny stanu (zřejmě neměli čas zdržovat se na zběsilém útěku jeho otvíráním) a utekli z něj do mrazivé noci, kde tehdy bylo kolem -18 stupňů Celsia. Té noci bylo také větrno, takže podmínky k přežití byly naprosto kritické. Přitom většina členů výpravy uprchla do noci jen částečně oblečená a někteří dokonce vyběhli do sněhu bosí! Není divu, že pokud by neměli možnost vrátit se během několika hodin zpátky do tepla, jsou odsouzeni k smrti. Jejich tělesné pozůstatky byly objeveny v různých vzdálenostech od tábora. Jenže smrtící nebezpečí pro ně nepředstavoval jen silný mráz. Vyšetřováním se zjistilo, že dvě z obětí měly frakturu lebky, dvě měly zlomená žebra a jedné chyběla část ústní dutiny spolu s jazykem. Kromě těchto zjištění vykazovaly vzorky ze dvou těl stopy radiace, pleť mrtvých byla z neznámého důvodu zabarvena do oranžova a jejich vlasy částečně šedivé. Tým ruských vyšetřovatelů nakonec případ uzavřel jako nevysvětlitelný. Cizí zavinění se nepodařilo prokázat.

Djatlov měl v úmyslu podniknout tuto výpravu jako trénink pro plánovanou polární expedici; jeho cílem bylo ověření lidských schopností při zdolávání extrémních přírodních podmínek. Často se uvádí, že účelem cesty měl být výstup na horu Otorten Gora, ale ve skutečnosti byla trasa naplánována ještě dál. Po výstupu na Otorten měl tým v plánu dojít 200 km na jih podél pohoří Ural a řeky Tošemka. V roce 1959 šlo o jednu z nejtěžších tras, ačkoliv pro dnešní sportovce s jejich vybavením by byla pouze středně těžká.

 Časová osa pravděpodobných událostí podle zápisků z nalezených deníků:

  • 25.1.1959: Skupinka přichází do Ivdelu, metropole severní provincie Sverdlovsk.
  • 26.ledna: Skupinka se svezla kamionem po horské silničce až do osady Vižaj, kde se ukládá ke spánku.
  • 27. ledna: Zahájení cesty na Gora Otorten z Vižaje.
  • 28. ledna: Jurij Judin se kvůli onemocnění vrací do Vižaje.
  • 31.ledna: Skupina se připravuje na výstup.
  • 1.února (dále už jen hodiny tohoto dne):
  • -Výprava časně ráno vyráží. Trasa je krátká a náročná. Musejí na lyžích zdolat strmé stoupání lesem. Silně sněží. Viditelnost je minimální.
  • 16.00 hod..: Rozkládají tábor na svahu Khol-Syakhl (v jazyce domorodých Mansiovů, kteří žijí v okolí, to znamená Hora smrti). Panuje výborná nálada.
  • 18.00-19.00 hod. Večeře
  • 19.00-20.00 hod. Část výpravy se ukládá po náročném dni k spánku. Pro tuto hypotézu svědčí i fakt, že někteří byli napůl svlečeni, když ve zmatku upouštěli stany. Teplota venku je -18 stupňů Celsia.

Zde zápis deníku končí, další časové události jsou odhadované a vypočtené podle nestrávené potravy v žaludcích mrtvých.

 

Přichází kritická chvíle. Přibližný čas: 21.30 hod.-

Členové expedice rozřezávají noži látku na boku stanu, derou se otvorem ven a utíkají z kopce do blízkého lesa. Není pochyb o tom, že v hrůze a zběsilém spěchu. Všichni vědí, že vnější podmínky jsou těžké pro přežití, ale uvnitř stanu jim patrně šlo o život. Proč prořezávali boční stěnu? Dralo se k nim něco hrozivého stanovým vchodem?  Stopy ve sněhu ukázaly, že skupina se na útěku rozdělila, ale pak se znovu sešli na okraji lesa a skryli se tam pod velkou borovicí (horským cedrem), zhruba asi 300 metrů od stanu. To, že se skupina spojila, naznačují stopy ve sněhu i několik zachráněných částí oděvu, o který se v mrazu dělili, a jak postupně umírali, živí ho odebírali mrtvým, aby se sami zahřáli.

Ačkoliv byla noc tak mrazivá, všichni mají strach vrátit se do stanu pro oblečení. Patrně se obávali, že tam stále něco hrozného číhá. Rozdělali oheň a čekali asi dvě hodiny, co se bude dít dál.

Polámané větve stromu naznačují, že alespoň jeden člen týmu se pokoušel vyšplhat na borovici, aby z jejího vrcholu dohlédl ke stanu a zjistil, co se tam děje.

Igor Djatlov, Zinajda Kolmogorova a Rustem Slobodin jsou podchlazení a zřejmě nemohou vydržet další čekání. Opatrně se pokoušejí vrátit ke stanům. Ale nedojdou, zkolabují krátce po sobě. Jejich ostatky se nacházejí 300, 480 a 630 metrů od úkrytu pod cedrem.

Ostatní členové skupiny čekají na jejich návrat, nebo na znamení, že je „čistý vzduch“. Nedočkají se. Další dva členové výpravy Georgyj Krivonišenko a Jurij Dorošenko umírají na podchlazení (možné ale je, že nejprve tihle dva umrzli, a jejich smrt byla podnětem pro Djatlovo rozhodnutí zkusit se vrátit ke stanům).

Je ráno, zbylí členové skupiny jsou stále naživu, díky tomu, že na sebe navlékli i oblečení mrtvých kamarádů. Snaží se odhadnout, co se děje u opuštěných stanů. Náhle na ně něco zaútočí. Právě v této době zřejmě dva členové výpravy utrpěli frakturu lebky.

Ti zbývající prchají asi o 700 metrů hlouběji do lesa a choulí se k sobě. Ale smrt je brzy dostihne…  

Jak se zdá, děsivému masakru unikl jen Alexander Kolevatov. Zůstal však sám a k smrti vyděšený. Vyčerpán upadne do závěje a usne navěky…

Poslední člen výpravy zemřel 2. února někdy po 14. hod. odpoledne.

Události po incidentu

  • 12. února měla Djatlova skupina dorazit do cílové zastávky a poslat telegram o ukončení expedice. Telegram nedošel, příbuzní pohřešovaných členů výpravy zalarmovali záchranáře a začalo pátrání.
  • 26. února záchranáři nacházejí poškozený stan a stopy ve sněhu, vedoucí k lesu. Na jeho okraji, pod starým cedrem objevují zbytky ohniště a u něj první dvě těla: Krivonišenka a Dorošenka. Oba jsou bosí a oblečeni jen ve spodním prádle. Ulámané větve cedru, které ležely nedaleko, nesou stopy kůže a dalších tkání.

300 metrů od ohně je nalezen Igor Djatlov. Leží na zádech s hlavou směrem ke stanům, jednou rukou drží úlomek větve a druhou si zaclání obličej. Jako by se proti něčemu bránil. 180 metrů od Djatlova nacházejí tělo Slobodina. Leží tváří ve sněhu a má 17 cm dlouhou frakturu (zlomeninu ) lebky. 150m od Slobodina, blíže ke stanu, objevují záchranáři tělo Kolmogorové. V jejím okolí jsou na sněhu stopy krve.

Druhá skupina mrtvých se nachází v lesní rokli, někteří i ve vodě částečně zamrzlé bystřiny. Nejděsivější pohled je na členku expedice Dubininu, která nejen že utrpěla zlomeninu žeber (jedno z žeber jí dokonce propíchlo srdce), ale má hlavu oddělenou od těla! Hlava byla nalezena až později ve sněhu opodál. Chyběl jí jazyk a část ústní dutiny!

 Alexander Zolotarev má také zlomená žebra na pravé straně. Podivný úder se zřejmě stal  příčinou jeho smrti, protože mrazu vzdoroval poměrně dobře, byl od začátku nejvíc oblečený. Patrně se jako ostaní nechystal ke spánku, ale chtěl jít ještě ven něco vyfotografovat (Co? V noci? ), a to právě v té chvíli, kdy se TO stalo. Proto až do své smrti měl na krku fotoaparát. Vyšetřovatelům se podařilo zachránit a vyvolat exponovaný film. Na předposledním snímku jsou členové expedice, jak stavějí stan. A na tom úplně posledním jsou zachyceny jaké bílé (zářící?) rozmazané skvrny na tmavém pozadí.

To jsou fakta. Zbytek už je prostorem pro fantazii a spekulace.

 Na příběhu, jenž má všechny parametry děsivého hrororu, mě zaujalo ještě něco jiného. Uvědomil jsem si, že je to jakási sněžná varianta mé novely MRTVÝ LUH. I pro ni jsem zvolil jako podklad odmítané a přesto tvrdošíjně tradované legendy o zániku vědecké výzkumné skupiny, tentokrát české, jejíž členové zahynuli za velmi podivných okolností na Šumavě, v oblasti říček Vydry a Křemelné. A také v padesátých letech! V obou případech, ruském i českém, se mluví o přítomností záhadných světel, zlověstných bludiček, které mohou člověka uštvat k smrti, ošklivě ho pomlátit, potrhat či popálit. Tančící lucerny mrtvých... Fenomém nebezpečných bludiček jsem probíral ze všech stran i v literatuře faktu, v knize DÉMONICKÉ PASTI. Škoda, že jsem tenkrát, když jsem knihu psal, neznal tento podivuhodný případ z Uralu. Je svědectvím o přítomnosti velmi zlověstné pasti, o níž místní domorodci dobře věděli. Jeden z mých přátel, velký příznivec fantasy, tvrdí, že podle příznaků zažila Djatlovova výprava typický útok zombií, oživlých mrtvol... :-( Jiní soudí na yetiho, sněžného muže nebo mimozemšťany. Jenže příšerní útočníci nezanechali na vysokém sněhu žádné stopy! Museli tedy létat. Když si odmyslíme různé draky a jiné příšerky, nebo ufouny, nezbývá, než se opět obloukem vrátit k záhadným světlům. Ale napřed bude lepší, když si dotyčný článek přečtete:

  ZDE najdete podrobnosti a dost děsivé fotografie

V nedávných dnech zemřel v poměrně vysokém věku poslední přeživší účastník Djatlovy expedice. Přežil jen proto, že se kvůli nevolnosti z "horské nemoci" den předtím od výpravy oddělil a vrátil se do osady v podhůří. Litoval nepříjemnosti, která ho potkala, aniž by tušil, že tato nemoc mu zachránila život. Bylo to řízení osudu či vyšší vůle? Ani on však netušil, co se jeho druhům mohlo přihodit, ačkoliv po tom celý život úsilovně pátral. Můžete si o tom více přečíst ZDE.

Podle Djatlova byl nazván onen horský průsmyk a devíti mladým sportovcům tam byl zbudován pomníček, o případu byl natočen filmový dokument a televizní publicistický pořad. Událost byla letos zjara znovu připomenuta v souvislosti s propagační kampaní k novému americko-ruskému hranému filmu "Záhada Hory mrtvých", který právě přichází do našich kin.

Film je pojat jako současné pátrání skupinky mladých filmařů, studentů, kteří chtějí objevit dávné tajemství Djatlovy výpravy a natočit o něm dokument. Sami se však dostanou do podobné situace. Dávná hrůza Hory mrtvých se znovu probouzí... Pseudodokumentární pojetí filmu mi připomíná slavný horor "Záhada Blair Wtsch". Zřejmě je tady snaha navázat na tento úspěšný fenomén. Ale tentokrát na základě skutečné události.

 Více podrobností o filmu a zajímavou ukázku (trailer) si můžete prohlédnout ZDE.

 

Nejzajímavější příspěvky z diskuze na zmiňovaných stránkách:

Jiří H:  Vyšetřování proběhlo po "rusku". Nebylo zdokumentováno, jak vypadal stan, co a jak bylo v něm uloženo. Než přišli vyšetřovatelé, hrabalo se ve stanu plno lidí. Nicméně je evidentní jedno - něco, co je vyhnalo ze stanu, muselo být ve stanu. Neutíkali východem, ale prořezávali se tam, kde kdo zrovna byl. A ani se neoblékli. Dále - oblečený Zolotarev měl fotoaparát na krku. Takže se chystal něco fotit. A dále - právě on měl již za sebou "kariéru v armádě", prošel válkou apod., přečkal i tam, kde byla pravděpodobnost přežití pod 5 %. Byl to původem kozák. Prý se studenty šel jako instruktor. Neměl sledovat a dokumentovat nějaký experiment s přežitím v extrémní situaci, který se však nějak vymkl kontrole? Podobných zajímavostí a nesrovnalostí se s výpravou pojí více.

Ondřej: Na té události je fascinující, že každá myslitelná teorie má poměrně nelogické a nepravděpodobné části. Co mě zaujalo, je jednak způsob rozřezání toho stanu, je v něm docela hodně děr, kdyby se z něj chtěl někdo co nejrychleji dostat, tak by mu stačily 1-2 dlouhé řezy, ten stan je naopak v některých místech pouze "rozpíchaný". Jako druhá nevysvětlitená věc mi připadá, proč se nakonec rozdělili, myslím si, že jakákoliv skupina lidí v extrémní situaci - navíc dobří přátelé -by se snažila držet do poslední chvíle společně, což by i zvyšovalo jejich šanci na přežití.

Richard Král: Film nazvaný Záhada Hory mrtvých nic neobjasňuje, jen se na incidentu přiživuje - bohužel Harlin neukázal nic nového a jen potvrdil, že od Ostrova hrdlořezů jde jeho kariéra dolů. K ostatním příspěvkům - proč by vězňové nemohli zabít devět akademiků-turistů, aby získali zásoby a vybavení? Ostří nože zanechá charakteristickou stopu na vláknech, tak je skutečně pro odborníka poměrně snadné zjistit, ze které strany byl řez veden. Faktem je, že teorií o zániku Djatlovovy skupiny je plno a žádný nebyl natolik pádný, aby se mohlo říci, že ho lze přijmout.

V. Dlouhý: Podle ruského dokumentu se jeví jako nejpravděpodobnější j teorie, že byli ubiti vojenskou ochranou tajné vojenské střelnice, která tam podle všeho v blízkosti byla. A to z důvodů podezření ze špionáže. Ovšem nedokážu si představit, že v tak totalitním státě, jako Rusko v roce 1959, by bylo někoho potřeba likvidovat tak složitě. Ostatní teorie taky pokulhávají - lavina- stan obsah stanu nepoškozený, totéž krádež - vybavení, peníze vše na místě, stopy po napadení zvěří žádné. Nelogičnosti - smrtelně zranění jsou nejdál od stanu, kdo je tam přenesl? A co  zvláštní zabarvení kůže mrtvol- prý tmavě hnědá až cihlová.

Pavel: Nejpřesnější popis události + fotografie (doporucuji precist, nez zacnete delat rychle zavery): www.ermaktravel.com/Europe/Russia/Cholat.../Kholat%20Syakhl.htm

Chybi tam bohuzel odkaz na list papiru, nalezeny ve stanu, urceny na nastenku oddilu, co vytvareli den pred tragedii: https://hibinafiles.wikinet.org/wiki/Вечерний_Отортен

Michal Nachtman: Mně přijde asi nejpřijatelnější teorie s lavinou, která mohla částečně pobořit stan a zablokovat vchod. Strach z další laviny donutil skupinu rozřezat plachtu stanu a vydat se úprkem tak, jak byli. Zraněné členy zbytek expedice dotáhl k nejbližšímu krytému místu pod nedalekým cedrem, kde někteří dali raněným část svého oblečení a pokusili se rozdělat oheň, zatímco dva odvážlivci se vydali zpět ke stanu pro další šatstvo a zhodnotit situaci. Oheň se rozdělat nepodařilo, což pro vysvlečené bylo rozsudkem smrti, stejně jako pro raněné, kterým neměl kdo pomoci. Pří minus 28 stupních se bohužel nepodařilo vrátit ke stanu ani dalším dvěma. Ale stejnak - lavina, ze které by se v krátkém čase podařilo vyhrabat ty raněné, ale stále ještě živé členy, by byla dost zvláštní. Často, když někoho smete lavina, vede to k udušení, ale nikoliv k tak rozsáhlým zraněním. Navíc pokud ta lavina nepoškodila stan nijak výrazněji, těžko mohla někomu rozdrtit žebra.

Petr Nešvara:  Medvěd by měl v zimě spát. Je hybernován a všechny tělesné funkce má zpomalené. Pokud se ovšem vzbudí (občas se to stane) tak je v průseru, protože tělesné funkce se mu zrychlí a tukové zásoby mu nevydrží do jara. Má strašný hlad a potřebuje nutně žrádlo. To, co běžně žere, borůvky, houby, lesní plody občas ryba, to prostě není, všude jen sníh, zima, hlad. Takový případ je strašně vzácný a taky nebezpečný. Byl jsem nějakou dobu na Sachalinu, kde jsem procházel přírodou po trase budoucího ropovodu a měl jsem s sebou dva myslivce právě na ochranu proti medvědům. To bylo ovšem na jaře a v létě. Ledacos jsem o tom slyšel. Také jsem viděl nějaké hodinové pořady na National  Geographicu, které byly složené z výpovědí lidí přeživších útoky medvěda. Ten útok není moc logický, celá situace je pro probuzeného medvěda strašně nepřirozená, takže neví, co má dělat a útočí právě v takto extrémních případech. Ale ty popisy by mi dobře seděly k tomu, co se tam odehrálo. Lidi spí ve stanu a najednou přiběhne hladový, zuřivý medvěd. Je jim jasné, že jde brutálně o život, rozříznou stan, vyskáčou a utečou. Medvěd nějakou dobu řádí v táboře, a oni čekají, až odejde. Jenomže hlady šílené zvíře se do nich pustí. Rány packou rozbité lebky, přeražená žebra jak od srážky s náklaďákem. Vylezou na strom - a on za nimi a shodí si je dolů. Proto ty zlámané, zakrvácené větve na zemi, přesně totéž mi popisovaly asi dvě skupiny, co se snažily zachránit na stromech před útočícím, medvědem. V článku se píše, že do výše asi 4 metry byly na stromě polámány větve. Takže tam možná nelezli proto, aby se podívali z nadhledu na svůj tábor, ale snažili se zachránit před šílícím medvědem. A další perlička. Medvěd je jedno z mála zvířat, které kořist nezabíjí, ale chytne si ji prackou a začne ji požírat zaživa.

Přemek Pavka: Já jsem zvyklý používat Occamovu břitvu, tedy nejdříve vyloučit pravděpodobné a potom se teprve vrhnout na nepravděpodobné. Nebýt těch stop, tak by prakticky všechno ukazovalo na medvěda, vzhledem k tomu, že se snažili prchat na strom, který měl ulámané větve, vyděšení (v noci tedy museli spíš něco SLYŠET a museli tušit, co to je, aby propadli takové panice), neoblečení, i ta zranění… Vzhledem k tomu, že na mrtvolách bylo půl metru sněhu (vidíme to na fotkách) a docela dost dlouho trvalo, než je našli, je mi trochu podezřelé to dohledávání stop, čert ví, co to bylo za stopy a jestli pátrající něco nepřehlédli. Ty původní stopy musely být po tak dlouhé době zaváté, když se i na mrtvolách navršil sníh! To už těžko rozklíčujeme.  A už vůbec nepoznáme, co kdo zamlčel, opomněl, a co je jen smyšlenka nebo snaha zaujmout uměle vyvolanou záhadou.

 

Dost zajímavá je také teorie o tajných zkouškách vojenských raket, které právě tehdy probíhaly na tomto území. Studenti se omylem dostali do dopadové zóny střelnice. To by vysvětlovalo záhadná světla, tlakovou vlnu, která jim způsobila vnitřní zranění, a také stopy radiace na jejich oděvech (vlastně jen na dvou svetrech)- Ale i to je dost krkolomné.

 

Další zajímavý český článek na toto téma, který upozorňuje na některé další souvislosti, jinde neuváděné, najdete ZDE. Zajímavá je i diskuze pod článkem.

Nejnovější zajímavosti z Djatlovova průsmyku, které se objevily ve zprávách počátkem ledna 2016! Oživlá zombie, šílený poustevník, sexuální deviant nebo bláznivý záhadolog, jenž se vydal do ledové pustiny, aby přišel záhadě na kloub? Více se dozvíte ZDE.

Zajímavý přehled a další skutečnosti, včetně unikátních fotografií, najdete na těchto stránkách (odkaz).

Zajímavé a docela logické vysvětlení (počítající ovšem s tím, že i zkušený člověk se ve stresu chová nelogicky) je v tomto článku: zajimavosti.info/lukas-falteisek-proc-se-nedari-najit-tajemneho-vraha-datlovovy-expedice/

A nedávno vyšla první kniha o Případu  Djatlovovy výpravy, navíc od českého autora. Je v ní shrnuto vše, co šlo k tomuto tématu najít. Ostatně, posuďte sami, více údajů o knize najdete zde: zajimavosti.info/vysla-kniha-o-tragedii-djatlovovy-vypravy/

 

Diskusní téma: Hrůza na Uralu: tajemná síla zmasakrovala sportovní výpravu

Datum 22.05.2013
Vložil Hank
Titulek Objasnění a fakta

Je sice pravda,že stopy by se těžko hledali po náké té době v takovém počasí,ale nevěřím tomu,že by tolik specialistů(vyšetřovatelů) žádné nenašlo,což vylučuje útok zvěře(medvěda) navíc medvěd by měl v zimě spát,to je též pravda,navíc experti z expedice,dobře ví jak si poradit s medvědem jak ho odlákat,jak se mu vyhnout co ho láká,(já taky tábořil a přišel tam lední medved,odborníci co tam dohlíželi řekli,že si máme lehnout do klubíčka a nic nedělat,že se zvědavě rozhlídne chvilku se bude potloukat kolem tábora,věcí,jídla atd a po té odejde,a přesně to se stalo)takže odmítám uvěřit tomu,že je všechny z masakroval medvěd,a armáda,těch s vyvíjením tajných zbraní je asi až do pr....kord v Americe a v Rusku,ale též nevěřím tomu,že jestli použili rakety či co nákou tajnou zbran,že by po nich nezůstali nikde žádné zbytky,kdyby si dali práci s tím odstranit po sobě stopy(zbytky,střepiny raket atd,tak by potřebovali dost lidí aby pročesali terén a všechno to dohledali,a zas by tam po nákém tom vojákovi zůstali stopy,a vyšetřovatelé by přišli nato,že se tam hýbali nácí další neznámí lidé co tam nepatřili (armáda),navíc ti lidi byli při nalezení rozmlácený jak nákém kyjem nebo kamenem,takže pochybuji,že by to byla práce vojáků,takto zabíjet,noa poslední spekulace,to něco,na ně vyrazilo ze strany vchodu stanů,a ty lidi se tak vyděsili že v mžiku vylítli ze stanu opačnou stranou,bez věcí,což je opravdu hrůzný,protože položte si otázku: Co vás takhle vyděsí,že okamžitě jednáte,takto,když jste expert na zimu a přežití v zimě(jedině něco naprosto neznámého co nikdo z nich neznal a neměl s tim zkušenosti,jen tehdy expert vezme do zaječích at je jakkoliv dobrý),a ještě nakonec poslední nejasnost,to něco muselo létat nad zemí,protože po tom nezůstala byt jediná stopa,jakákoliv,to mi přijde jako jediná rozumná varianta nebo-li scénář,ale co ? to si netrofám ani navrhnout,protože vůbec netůšim co by to mohlo být.

Datum 12.05.2013
Vložil Janice Woo Beren
Titulek příběh z Šumavy

Můžu poprosit autora této stránky, aby popsal příběh, co se stal, jak píše, na Šumavě v 50. letech? Nebo sem dal nějaký link na tento příběh?
Díky díky předem.

Datum 18.05.2013
Vložil Otomar
Titulek Re: příběh z Šumavy

Tady je onen příběh, jenž se stal "hospodskou legendou", která je ovšem seriózními badateli popírána. Prý patří do kategorie "urban fantasy", do oněch historek, které nedávno etnolog Janeček sebral do populární sbírky "Černá sanitka".
Posuďte sami:
Ani Čechy nejsou ušetřeny nejpodivnějších a nejhrůznějších pověstí, legend a povídaček. Značně jsou v celé oblasti Šumavy rozšířena pověrečná vyprávění, kde v různých verzích vystupují noční můry a světýlka. Jsou zákeřná, nelítostná, rozšířená hlavně v místech s množstvím bahnitých pozemků, mokřin a slatí. Světýlka obvykle svítí modrým plamenem, bloudí kolem cest, na osamělých místech, a těm, kdo je spatří a neopatrně se prozradí, přivodí nejhorší úděl. Vždy usilují o život člověka, a to i v případě, že na ně nikdo nevolá ani nehvízdá, zavedou z cesty, ušlapou, rozdrásají apod. Jiné verze nazývají tyto bytosti „svatými světly“ nebo „svatými mužíky“ (!). Ve všech verzích nesmí člověk před světýlky mluvit, křičet, má i tichounce dýchat. Světýlka napadají vše, co se ozývá, a to obvykle roztrhají (např. v jedné povídce ublíží i člověku, jemuž tikají v kapse hodinky) nebo lákají a svedou člověka na nebezpečnou a obtížnou cestu, až se sám vyčerpá. Zajímavá jsou pověrečná vyprávění, kde světýlka skutečně žhnou. Postupně zapálí oděv na celém těle, člověk utrpí těžké popáleniny a zemře.

V 70. letech se tajné oddělení StB zabývající se využitím parapsychologických jevů rozhodlo vyslat do této oblasti na průzkum skupinu pěti specialistů (geolog, parapsycholog, meteorolog, psycholog a radiační specialista). Posledně jmenovaného, totálně vyčerpaného, dehydratovaného, se značnými zhmožděninami a s popáleninami neznámé povahy našel řidič autobusové linky jednoho kalného rána poblíž Křemelné, když ho ležícího málem přejel. Při výslechu řidič udával nezvyklé světelné haló kolem zmíněného kopce, což ovšem přičítal lomu paprsků v mlze. Specialista do konce svých dnů skončil na bohunické klinice v separaci jako invalida, měl jen pár světlých okamžiků a projevoval neustále tendenci zběsile utíkat při náhlém rozžehnutí světel na pokoji, při bouřce se ukrýval před blesky pod postel, nesnesl ani reflektory aut, světlo baterky zřízenců ho přivádělo k šílenství a vytí hrůzou. Údajně měl vypovědět, když ho autobusák vlekl do místní hospody na panáka, že:

„… po několika nocích spatřili rej světýlek v potoce pod Křemelnou. Meteorolog se hlasitě podivil, a pak prý začalo peklo. Rozdělili se v panice do dvou skupin, on prý utíkal pryč s postarším geologem. Měli chvíli „štěstí“, neboť světýlka se soustředila na první skupinu, která běžela do kopce, zatímco oni dva na opačnou stranu, spíše bokem kolem světýlek. Z dálky zaslechli nejdříve výkřiky nejvyššího úžasu a strachu, dále zoufalé volání, a pak už jenom ječení a slabou záři. Potom nastal klid. Bez hnutí seděli v mlází. Dařilo se jim potlačit dýchání po ostrém oběhu, ale geolog měl voperovaný peacemaker, který po té námaze velmi hlasitě tikal. Připadalo mu to prý jako bicí hodiny v tom hrozném tichu. Pak se náhle po jejich levici objevilo světýlko. Geolog po něm máchnul rukou a vzápětí na něm vzplanul kabát. On sám už na nic nečekal, zvedl se a prchal v nejvyšší hrůze pryč. Dál se na nic nepamatuje…“
Viz. protokol MV, sekce IIb., přihr. 3/C, spis XXII/C/T

Zajímavé, že? Další odkazy najdete na stránkách - https://kpufo.vendis.net/view.php?cisloclanku=2008120006
A také zde, na mých stránkách, v zajímavém článku čtenáře, který naopak tvrdí, že základ příběhu je pravdivý: - https://otomar-knihy.webnode.cz/news/svetylka-na-kremelne/

Datum 18.05.2013
Vložil Otomar
Titulek Re: Re: příběh z Šumavy

Ještě chci dodat, že příběh "světýlek na Křemelné" se stal inspirací pro moji sci-fi novelu MRTVÝ LUH.

Datum 12.05.2013
Vložil Janice Woo Beren
Titulek Deník výpravy

Tady je ještě deník výpravy. Pro ty, co umí rusky. Ovšem nezaručuju pravost. Internet je prostě jen internet
https://hibinafiles.wikinet.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D0%93%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BF%D1%8B_%D0%94%D1%8F%D1%82%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0

Datum 12.05.2013
Vložil Janice Woo Beren
Titulek fakta z Ruska

Za základní fakta bych brala ruský web (jen fakta, nikoli hypotézy autora, co k jednání skupinu dovedlo. Jeho hlavní hypotéza je: "agenti" a přijde mi moc překombinovaná a nepravděpodobná)
Tyto stránky jsou šíleně rozsáhlé a boj s google překladačem je dost fuška.

https://murders.ru/Dyatloff_group_1.html#26


Přepis stručné verze ruského článku do angličtiny (nezaručuju, že tam nejsou chyby způsobené tím, že byl autor "ztracen v překladu"
https://www.ermaktravel.com/Europe/Russia/Cholat-%20Syachil/Kholat%20Syakhl.htm


Fotodokumetace
https://fotki.yandex.ru/users/aleksej-koskin/album/159799/

video (jsou v něm: člen pátrací skupiny, která na místo dorazila jako první, příbuzní obětí, poslední z výpravy Judin, člen výpravy, která se v té době pohybovala v okolí, vesničané z okolí , autoři ruských webů zmíněných nahoře a další...). pro mě je jednodušší rozumět rusky , protože umím trochu srbsky...než číst v azbuce.
https://www.youtube.com/watch?v=IX0Wewu4shg
https://www.youtube.com/watch?v=6UORTnwGgaI

Jakékoliv české články jsou spíš mystery bulvárem.

Podle jakžtakž realistických informací lze říct že:
Po celou dobu je patrná nechuť kompetentních ruských složek poskytnout konkrétnější informace a ani jednomu z příbuzných neřekli podrobnosti... chovali se k nim spíš odmítavě.


Existují desítky verzí, z nichž nejčastějsi jsou lidmi z okolí citované:
vražda a jako pachatelé
kmen Mansi
sami účastníci skupiny se pobili

technická příčina - nešťastná náhoda
spadlá raketa (události neodpovídá abscence poničení okolí, ani fakt, že se přeživší djatlovci nevrátili do stanu a radši si rozdělali oheň a vytvořili doupě)
pokusný jaderný výbuch někde v okolí (zase abscence stop, patrně by to zasáhlo i domorodé kmeny??Úprk ze stanu bez bot divný)
zkouška nějaké jiné tajné zbraně v okolí

otrava z neznámých příčin psychotropní látkou - dokonce někteří spekulují že muchomůrkou, jiní, že měli sami nějaké stimulační drogy, aby lépe zvládli pochod.. no nevím nevím (pak by zranění čtveřice v proláklině musela být ale způsobena pádem do prolákliny..je to možné?).

lavina nebo severský cyklón
tuto teorii tvrdošínně zastává autor jedné z knih o Djatlovově výpravě (ve videu jeho teorii rozsekali na kusy a většina jí nevěří)

Celkem ovšem existuje přes 60 verzí.
Žádná nevysvětluje záhadu úplně a každá verze má mnoho trhlin....

Ještě existuje jedna záhada a ta je internetová...aspoň pro mě.
Na netu existuje anglický web, který do toho š´toural, ale byl po nějaké době asi "zpacifikován" ruskou stranou a najednou vylučuje skoro všechno kromě infrazvuku. Nicméně k cíli se stejně nedobral...
https://www.aquiziam.com/dyatlov_pass_1.html

Datum 12.05.2013
Vložil Armon
Titulek fakta?

Já ať čtu článek od článku každej tvrdí něco jiného, v detailech jsou nepřesné a lze nalést naprosto protichodné články a to jak v detailech atd.

Je více než patrné, že největší stupiditou a nepravdou je nalezení stop, které nasvědčují na klidný sestup. Většina článků odkazuje na nízké teploty a vítr a k tělům se dostali několik dní po té, jiné byla nalezena až na jaře! Tudíž o těchto stopách nemůže, být ani řeč.

Jeden článek zase tvrdí že žena bez jazyka byla nalezena sťatá a o několik metrů dál od těla prý údajně ležela její hlava. A často se prostě jednotlivé články rozcházejí v základních faktech.

Vylučoval bych raketovou palbu, to je taky celkem nepravděpodobné, jinak za a) v té době nebyla přesná tudíž dopadová plocha by byla i les a v tu chvíli by každej viděl roztrhané stromy. Tajný agent je taky hloupost, jen idiot by si předával informace uprostřed Uralu, či jiné materiály a ještě na výpravě.

Medvěd či jiná šelma je podle mě nejvíce pravděpodobná, jedna zpráva tvrdí, že ten večer nerozdělali ani oheň, údajně kvůli únavě. Pak je však ovšem záhadou proč žádné tělo skutečně nesežral(a trochu svaloviny z tváře by ho asi těžko nasytilo).

O trhané větve borovice mohou též znamenat že nelezli na strom, ale potřebovali dřevo k ohni.
útok nemrtvých bych naprosto vyloučil to je úplná stupidní spekulace.


Dále vážně pochybuju že sovětský svaz by páchal nějaké testy na studentech kteří chtěli a(trénovali na to) dobýt severní či jiční pól. Což by bylo úžasné propagandistické video a zviditelnění SSSR ve světě a v skutku úspěch.

Nejpravděpodobnější mi přijde buď za a) skupinová hysterie(drogy/toxikace/halucinace/strašení se indiány/hluk/), kterou mohlo vyvolat cokoliv, což způsobilo, že se rozutekli do všech směrů(a třeba právě medvěd). Velkým problémem pak mohlo být nalezení opětovně tábora za snížených viditelných podmínek hustého sněžení(jestli sněžilo) a noci bez světelného znečištění. Tudíž je opravdu možné, že vážně nedokázali najít cestu zpět i když byli 300 m od tábora.

Datum 04.05.2013
Vložil Petr Drbohlav
Titulek Poslední snímek - zánik pokusné rakety

Je to naprostá spekulace, ale pro doplnění:
https://paranormal-news.ru/news/pereval_djatlova_versija_o_proisshestvii_s_sekretnoj_raketoj/2013-04-21-6701

Datum 03.05.2013
Vložil Petr Drbohlav
Titulek Podrobný protokol případu

Podrobná zpráva, životopisy všech účastníků expedice, jejich deníky, fotografie a protokol o průzkumu místa tragédie, včetně kriminalistického ohledání těl a přehledu zranění najdete na tomto webu (ovšem v angličtině). Některé záběry jsou drastické: https://www.ermaktravel.com/Europe/Russia/Cholat-%20Syachil/Kholat%20Syakhl.htm

Datum 03.05.2013
Vložil Petr Drbohlav
Titulek podivná světla

Někde na netu jsem četl zprávu, kterou psal jistý geoinženýr, který v té době pracoval v nedalekém povrchovém dole. Uváděl v ní, že po dobu asi půl roku pozoroval on a další dva svědci podivná světla. Bývalo jich chvilkama pět, pak zase tři, nasledně sedm. Jakoby se zajímala o činnost lidí, ale na druhou stranu se k nim nedalo přiblížit. Zkušenost udělali tito pozorovatelé nezávisle na sobě a dozvěděli se o tom až po "perestrojce" . Zpráva nebyla nikdy dávána do souvislosti s tragedií Djatlovovy skupiny.

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode