UPÍR S KŘÍŽEM? PODIVNÁ, 1000 LET STARÁ RYTINA Z OLOMOUCE

20.03.2017 07:30

Archeologové objevili na Petrském vrchu v Olomouci velmi záhadné předměty. Článek a fotografie si můžete prohlédnout ZDE

Podoba té vyryté figury na mne nepůsobí jako nějaká pietní oslava, spíše jako karikatura (vyceněné zuby jako u lidových figur Smrtky). Kdo ví, jestli nebyla tato destička vložena do pukliny jako kletba proti křesťanům, snažícím se ovládnout posvátné pohanské pohřebiště. Nebo by to mohl být naopak misionář, vyhánějící ďábly a démony (proto jim hrozí křížem a svěcenou vodou a cení na ně zuby!

Pozornost si zaslouží klikaté čáry kolem kresby, to určitě nemá být nějaké pozadí, ale symbol působících sil. Postava je v těch čarách buď uzavřena, spoutána, nebo s nimi bojuje. Každopádně je to "čarování"! Ke střepu ještě patří vedle něj nalezená zvláštní dlouhá železná sekera či motyka, což mohl být rituální nástroj. Pravděpodobně ale půjde o svérázný typ hřivny, což bylo vlastně platidlo, přesně odvážené množství železa. Hřivny se nějakým provazem skrze otvor na jedné straně svazovaly do svazků. Bylo s nimi možno platit, ale současně šlo o použitelnou surovinu k výrobě nástrojů či zbraní. Možná, že tato hřivna byla na kameni Petrského pahorku zanechána jako obětina.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode