Magazíny záhad - obsahy všech částí

19.04.2018 20:05

 

ROK 2014

 

Magazín č. 1 – Vyšehradský kostel a Motl na Kavkaze   

 Tajemný byzantský kostel na pražském Vyšehradě, mystický zážitek Stanislava Motla z kavkazského ledovce; v rubrice Magická kuchařka pečeme Boží milosti.

 

Magazín č. 2 – duchové a omáčka pro mrtvé

  Dopis čtenářky o zjevení z jiného světa, St. Motl nám poví, jak se potkal s duchem Jacka Londona, a v  Magická kuchařce si uvaříme Omáčku pro mrtvé předky.

 

Magazín č. 3 – Podivné stavby

 Členové badatelské skupiny Moskyt nás seznámí se svým průzkumem záhadné kamenné zdi v polské části Jizerských hor a s návštěvou strašidelného šumavského statku Pohádka. V magické kuchařce si povíme, co jsou to Svatomartinské rohlíky.

 

 Magazín č. 4 – na lovu duchů se skupinou Moskyt

 Noční lov duchů na statku Pohádka s použitím nejmodernější techniky skupiny Moskyt… Magická kuchařka: Polévka proti upírům.

 

 Magazín č. 5 – most sebevrahů

Se spisovatele Pavlem Renčínem jsme se vypravili za duchy sebevrahů na Nuselský most v Praze, poté si povíme o náročném stopování kovového přízraku pod Nuselským mostem a v Magické kuchařce si připravíme Nápoj stoletých

 

 Magazín č. 6 – duch jihlavského podzemí

Městské války – rozhovor se spisovatelem Pavlem Renčínem nad jeho fantasy románem o duši českých měst. V další rubrice nám novinář Stanislav Motl poví o svém legendárním setkání s duchem, kterého spatřil, když se odvážil v jihlavských katakombách prožít noc. U nakonec si uvaříme v Magické kuchařce Černou omáčku k slavnostem zimního slunovratu

 

 Magazín č. 7 templáři a císař Karel IV.

 Křest nové knihy o templářích v Čechách, s Lubošem Y. Koláčkem si v jeho spisovatelské pracovně povídáme o duchu císaře Karla IV. na Karlštejně, a v Magické kuchařce si připravíme pražený hrách – pučálku.

 

 Magazín č. 8 – magické kameny a duchové

 S Lubošem Y. Koláčkem povídáme o magických kamenech z Havaje, s novinářem Koutským o setkání s duchy na zámku Lemberk – a v Magická kuchařce si uvaříme Budulínkovu hrachovou kaši.

 

Magazín č. 9 – podivná místa na hradech

 Jiří Sobek z Krakovce nám poví o hladomorně, která se stala pastí na hradního kastelána, Simona Paulišinová nám ukáže pozitivní energetický bod u hradu Okoře a v Magické kuchařce si povíme o chlebu jako posvátném pokrmu.

 

 Magazín č. 10 – templáři a aztécká kouzla

Tajemný muž Templarius Bohemicus sepsal historii templářů v Čechách. Spisovatel Koláček nám poví svou neuvěřitelnou příhodu pod aztéckou pyramidou boha Slunce. A nakonec se v Magické kuchařce budeme věnovat chlebové magii a připravíme si povzbudivou kaši z chleba a vína.

 

ROK 2015

 

Magazín č. 11 – tajnosti středomoří a koláčová kouzla

 Povídky zednářské lóže; zlověstný sklípek pod hradem Okoří; s badatelem a potápěčem J. A. Novákem o tajemných místech v oblasti Středozemního moře – a nakonec Magická kuchařka: Koláče jako slovanské mandaly…

 

 Magazín č. 12 – paranormální výzva

 Paranormální výzva – zkouška senzibilů u tajemného tresoru v Praze na Smíchově… Poté se vydáme do večerních staropražských uliček za zjevením ducha v jednom domě v Liliové ulici. A také si povíme o Hvězdných znameních mezi Prahou a Plzní.

 

 Magazín č. 13 – hypnóza, masopust

S Jakubem Kroulíkem si povídáme o pozoruhodných schopnostech mentalistů, připomeneme si pověsti Českého krasu ve fantasy příběhu a v Magické kuchařce si užijeme masopustních tradic a koblih.

 

 Magazín č. 14 – české jeskyně, duchové Prahy

1) J. A. Novák připomene záhady podzemního světa – české jeskyně; Magická kuchařka – velikonoční mazanec; Duchové v okolí pražského Betlémského náměstí a Dopis diváka: zlověstný strážce prahu.

 

Magazín č. 15 – tajemné české hory, Foglar

J. A. Novák nad svojí novou knihou: Hory a kopce opředené tajemstvím. Pak se podíváme na stopy po zaniklém klášteru v pražské Liliové ulici a s pamětníkem si povíme o zdejších zapomenutých sklepech a zavzpomínáme na vůdce klukovských družin Jestřába – Foglara.

 

Magazín č. 16 – kryptozoologie a Hejkal

S malířem Jiřím Houskou, jenž se zabývá kryptozoologií – a maluje obrazy dodnes žijících pravěkých tvorů. Mladý režisér Pavel Soukup nám představí svůj chystaný hororový film, jehož hlavním hrdinou bude Hejkal – mocný Lesapán. V Magické kuchařce jsou námětem velikonoční tradice a ornamentální kód na kraslicích.

 

Magazín č. 17 – strašidelné městské příběhy

Příprava knihy o záhadných zvířatech, Třída smrti – animovaný filmový horor Pavla Soukupa z pražských Nuslí, s etnologem Pavlem Janečkem o současném městském folklóru: strašidelné historky a jejich vztah k pohádkám a fantasy.

 

Magazín č. 18 – Loretánské náměstí¨

Brána pekel v Praze na Loretánském náměstí, Drahomířin sloup a skryté menhiry

 

Magazín č. 19 – pravěký ještěr kongomato

 S J. A. Novákem odhalíme některá tajemství podzemní Prahy, s cestovatelem Jaroslavem Marešem si povíme, co je to Kongomato – hrůzný ptakoještěr z močálů Konga, Jiří Svoboda nám připomene keltské motivy v českých pověstech.

 

Magazín č. 20 – Krvavá Máry

 S dr. Petrem Janečkem nad jeho knihami Černá sanitka a Krvavá Máry – aneb jak vznikají mezi lidmi strašidelné historky. Jeho odborné objevy si vzápětí ověříme prakticky při Magii zrcadel – půlnočním věštění a vyvolávání démonů… Odvážil jsem se třikrát zavolat Krvavou Máry… Přišla? Uvidíte! A nakonec dopis diváka: duchové dětí na kolotoči.

 

 Magazín č. 21 – v močálech Konga

 Jiří Svoboda hledá odpověď na otázku: Řídí počasí dějiny lidstva? A Jaroslav Mareš nám poví o svém setkání s pravěkým ještěrem v močálech Konga.

 

Magazín č. 22 – setkání se smrtkou

Jiří Svoboda: Keltské stopy v našich tradicích, dopis divačky; Setkání se Smrtkou na nemocniční chodbě; Magická kuchařka: Polévka z kopřiv

 

Magazín č. 23 – zatmění slunce, bludný kořen

Dopis divačky: Zrcadlo jako brána jiných světů; Magická kuchařka: Jarní louka v polévce; Částečné zatmění slunce 20. 3. 2015; Paranormální výzva – veřejné odhalení obsahu záhadného tresoru; dopis divačky: Šokující zážitek s bludným kořenem

 

Magazín č. 24 – obludný žralok megalodon

Jiří Svoboda o vlivu podnebí na konflikty v lidské populaci; J. Mareš hledá odpověď na otázku: Existuje dosud obludný žralok megalodon – přízrak jižních moří?; Magická kuchařka: Čarodějnická placka postružeň.

 

Magazín č. 25 – perský původ Moravanů

 Se spisovatelem Janem Bauerem - hypotéza o perském původu Moravanů; s J. Svobodou probíráme klimatologické motivy v pohádkách a mýtech, a nakonec dopis divačky: setkání s vodníkem

 

Magazín č. 26 - Tajemství pražského vrchu Petřína

Skalní město, obětiště boha Peruna, Hladová zeď, kostel sv. Vavřince, křížová cesta, záhadná symbolika kaple Božího hrobu…

 

Magazín č. 27 – Červená karkulka a Brdy

 Malíř Jiří Houska: Bytosti přírody a komunikace s nimi pomocí šamanů, příběhů a obrazů. J. Svoboda nám poví, jak Červená Karkulka souvisí s přírodními katastrofami, a potom navštívíme zakázané pohoří Brdy – tentokrát střelecké ochozy na Jineckých hřebenech.

 

Magazín č. 28 - Zakázané pohoří Brdy

Letiště pod Hejlákem, dopadová plocha Jordán, Padrťské rybníky a lovecký zámeček Tři trubky…

 

Magazín č. 29 – genetické mutace

 Klimatolog J. Svoboda - Podnebí a genetické mutace. A pak se vypravíme do kavárny Mezi řádky na křest nové knihy Jana Bauera s atraktivním názvem: Krásná a bezbožná tajemství našich dějin.

 

Magazín č. 30 – výlet za železnými poklady

 Cesta za železnými poklady Krušné hory u Berouna, završená výstupem na novou rozhlednu Máminka, poté hledáme tajemnou Kamennou pannu v Hudlické skále

 

Magazín č. 31 – pohanská svatyně u Kublova

Podle starých zpráv pátera Václava Krolmuse hledáme stopy pohanské svatyně v lesíku nad Kublovem

 

Magazín č. 32 – Cesta do pravěku

 Cesta do pravěku – výprava do romantického kaňonu Skryjských jezírek. A potom vyprávění příběhu s poltergeistem – o rámusícím strašidle v Cerhovicích.

 

Magazín č. 33 – hradiště Zdice

 Tajemný vrch Knihov nad Zdicemi, zapomenuté knížecí hradiště Přemyslovců

 

Magazín č. 34 – zhoubná povodeň Hředle

 Hředle na Berounsku – výprava po stopách zhoubné povodně, která v květnu roku 1872 smetla tuto obec z povrchu země.

 

Magazín č. 35 – vodník v mnoha podobách

 Vodník, démonická bytost a ochránce vodních mlýnů. Malý katalog evropských druhů vodníků a vodních démonů – přednáška v rámci vernisáže výstavy J. Housky v Praze na vltavské náplavce.

 

Magazín č. 36 – podivné stavby na Křivoklátsku

 Podivné stavby knížat Fürstenberků na Křivoklátsku: Kruhový dvůr Karlov; Mystická kaple - rozhledna Leontýnka; Záhadné Tři koule u lovecké chaty Emilovny.

 

Magazín č. 37 – Jakub Krčín

 S nakladatelkou a fotografkou Marií Holečkovou o fotografování posvátných a záhadných míst – jak zachytit jejich „génia loci“? A poté vás pozveme na křest knihy „Tajemné životy Jakuba Krčína“

 

Magazín č. 38 – Erben na Malé Straně

V Praze na Malé Straně hledáme s J. P. Snětivým dějiště tragických osudů Karla Jaromíra Erbena a připomínáme si jeho morbidní verše, které si do Kytice netroufl zařadit.

 

Magazín č. 39 – pravěká zvířata a Vlčí věk

Vernisáž výstavy a křest knihy, v nichž cestovatel Mareš a malíř Houska objevují pravěká zvířata, přežívající a skrývající se v dnešním světě. A na vernisáži jsme také zastihli známého autora příběhů fantasy Jaroslava Mosteckého, jenž nám pověděl o bájných časech Vlčího věku a mýtických činech odvážných Vikingů.

 

Magazín č. 40 – středověký život a Mrtvá šelma

 Spisovatel a knihovník Míla Linc nám prozradil pikantní detaily starověkého a středověkého života, jenž se pohyboval po úzké hranici mezi skutečností a fantazií. Mrtvá šelma – záhadný rébus z prostředí muzea v Táboře, plný jinotajů a rituálních vražd: více nám o něm poví spisovatel Jiří Walker Procházka.

 

Magazín č. 41 – svět záhad

 Míla Linc vypráví o historickém šermu, rekonstrukcích bitev i skanzenech středověkého života. Fascinující svět záhad – přehled největších světových otazníků v knize nové autorky Magdaleny Zachardové. A také představíme Kalendář nejzáhadnějších míst Čech a Moravy – a zaměříme se na Lechův kámen u Kouřimi.

 

Magazín č. 42 – zvuky z pekla

Magadalena Zachardová nám poví o podzemních městech dávných civilizací. Poté důkladně probereme tajemné zvuky v přírodě, podzemní „brumy“, navrtaný vchod do pekla na poloostrově Kola, a divné zvuky v opuštěné hájovně v Čechách na Královéhradecku

 

Magazín č. 43 – nebezpečná zrcadla

 M. Zachardová vypráví o Kouzelném zrcadle alchymisty Johna Dee, ukrytém údajně v Čechách, a jeho údajném původu v říši Aztéků. O zrcadlech je tentokrát i dopis diváka: duch otvírá zamčené dveře a kráčí po schodech k ložnici…

 

ROK 2016

 

Magazín č. 44 – po stopách největšího českého hypnotizéra

 Vydáváme se na Červeného Kostelce, do vily a ateliéru restaurátora, sochaře, ale především legendárního psychotronika z první poloviny minulého století Břetislava Kafky, mistra hypnózy a psychických manipalucí. Zavzpomíná na něj jeho vnuk a na autentických místech bude předvedeno mentalistou Kroulíkem několik experimentů s uspáním média a sugescí.

 

Magazín č. 45 – vánoční rituály

 Karel Dudek pátrá po ztracených hlavách popravených českých pánů. Magická kuchařka: Štědrovečerní lidové zvyky a rituální slunovratová večeře

 

Magazín č. 46 – hrad Houska a Hadí kořen

 Karel Dudek o nových objevech na „pekelném“ hradu Houska. Magická kuchařka: Kouzelné kořeny mágů, mandragora, skalní kořen a především černý hadí kořen…

 

Magazín č. 47 – svatyně poustevníka Linharta

Kopec Ahberg nad Karlovými Vary, tajemná svatyně poustevníka Linharta, léčitele lidí i zvířat

 

Magazín č. 48 – tajemný Cheb

 Na výzkumné cestě s J. P. Snětivým… Tajemství chebského hradu, černá věž z lávového kamene a neobvyklá dvoupatrová kaple, plná mystických symbolů.

 

Magazín č. 49 – světelné jevy orby

 K. Dudek nám prozradí kalendářní významy Klobuckého menhiru, poté se zamyslíme nad dopisem diváka a pokusíme se odhalit podstatu záhadných světelné jevů, takzvaných orbů, objevujících se na některých fotografiích. Nakonec si v kalendáři záhadných míst Čech a Moravy připomeneme zámek Bečov nad Teplou

 

Magazín č. 50 – Nikola Tesla a Kounovské řady

 1) J. A. Novák napsal knihu Velcí vynálezci. Zaujal nás Nikola Tesla a jeho podivná elektrická věž. K. Dudek nám prozradí nové objevy a také svou hypotézu o původu záhadných Kounovských kamenných řad na hoře Rovina.

 

Magazín č. 51 – po stopách K. J. Erbena: Miletín

 Průzkum Erbenova rodného města Miletína: -básníkův rodný domek, bývalá komenda německých rytířů a pod ní skryté, ve skále tesané podzemní sklepy…

 

Magazín č. 52 – po stopách K. J. Erbena: baladická stezka

 S J. P. Snětivým jsme se vydali Erbenovou baladickou stezkou po okolí Miletína: - studánka Na Koši (Polednice), popraviště (Dceřina kletba), vyhlídka (Zlatý kolovrat), svatojánské lázně (Léčivý pramen, podoba K. H. Máchy), kostel v Byšičkách (Svatební košile)…

 

Magazín č. 53 – Mystik Karel IV. a možnosti telekineze

Společná beseda s J. A. Novákem a Vladimírem Šiškou:  Karel IV. – mystik a čaroděj. Skryté pohnutky činů českého krále a římského císaře. Další téma: Poltergeist, neviditelný duch manipulující předměty. Možnosti telekineze.

 Magazín č. 54 – záhadné meteority

 S J. P. Snětivým zkoumáme tajemné jevy na hradě Lokti a připomeneme legendu o meteoritu zvaném Zkamenělý purkrabí. S Janem A. Novákem probereme záhadu tunguzského meteoritu.

 

Magazín č. 55 – neznámé Grónsko

 S Alenou a Jaroslavem Klempířovými, jediný českými obyvateli ostrova Grónska, si povídáme o životě Inuitů (Eskymáků) v Grónsku, jejich tradicích, obřadech, šamanských rituálech a magických předmětech.

 

Magazín č. 56 – přetopený kotel trpaslíků

 J. A. Novák: Okna do budoucnosti – věštírny a tajemná proroctví. Poté výprava na naši nejmladší sopku Komorní Hůrku u Františkových Lázní.

 

Magazín č. 57 – Eskymácká kuchařka

J. A. Novák o vynálezcích a vynálezech, které „předběhly“ svou dobu. Dopis čtenáře: Příhoda s kulovým bleskem. A Magická kuchařka tentokrát s manželi Klempířovými: sváteční a obřadní jídla Inuitů v Grónsku, některá opravdu šokující!

 

Magazín č. 58 – Češi v Grónsku a tajemné ringvaly

Čeští Eskymáci, manželé Klempířovi vyprávějí, jak se Češi dostali do Grónska: tajemné předurčení osudu a další zajímavosti života mezi Eskymáky. J. A. Novák a Vl. Šiška probírají ringvaly, tajemné kruhové objekty v krajině, někdy s vodním příkopem a různé hypotézy o jejich účelu.

 

Magazín č. 59 – tajemný kamenný kruh, Moravští bratři

 S J. P. Snětivým jsme se vydali na průzkum ztraceného kamenného kruhu v lese u Žirovice (Františkovy lázně). S manželi Klempířovými si povídáme o tradici Moravských bratří v Grónsku a jejich zásadním vlivu na iunitskou kulturu.

 

Magazín č. 60 – život v Grónsku, projekt Záře a UFO

Klempířovi: Grónská příroda a svérázný způsob zdejšího života. Poté otvíráme novou rubriku – Projekt Záře. Vladimír Šiška nám seznámí s evidovanými případy UFO a s pokusy o vysvětlení tohoto jevu.

 

Magazín č. 61 – Voynichův rukopis a kruhy v obilí

Karel Dudek má vlastní hypotézu o vzniku Voynichova rukopisu, předkládá další z možností, jak vysvětlit tuto záhadnou šifrovanou knihu – stopa vede do Čech! S Vl. Šiškou z projektu Záře probereme agrosymboly, tajemné kruhy v obilí – je to přírodní jev nebo vzkaz z jiné dimenze?

 

Magazín č. 62 – záhady hradu Točníku I.

 První část průzkumu hradu Točníku: tajemství hradního vrchu, Václavových symbolů točenice a ledňáčka a především „bezedného“ hradního jezírka s jeho údajným prokletím.

 

Magazín č. 63 – záhady hradu Točníku II.

 Druhá část průzkumu hradu Točníku: duchové v kapli, tajné chodby, hluboká studna a nenápadně ukrytý plán cesty k bájnému pokladu krále Václava IV., o němž nevěděl ani kastelán hradu…

 

Magazín č. 64 – Ďáblův klíč: Kotýz

 První část rekonstrukce pověsti o pasáčkovi, který v jeskyni na Kotýzu u vsi Koněprus v Českém krasu objevil tělo mumie – fexta a na jeho krku záhadný klíč. Cestou po pasáčkových stopách prozkoumáme i pozoruhodné krasové útvary, zejména Aksamitovu bránu, která je prý vstupem do podsvětí…

 

Magazín č. 65 – Ďáblův klíč: Černé skály

 Druhá část rekonstrukce staré pověsti o pasáčkovi, jenž prchá s tajemným klíčem pronásledován ďábelským Černým pánem. Spolu s ním projdeme Černé skály nad vsí Černolicemi na pokraji brdských Hřebenů a povíme si leccos o alchymii a divoké honbě…

 

Magazín č. 66 – rukopis gotického vynálezce na hradě Žebráku

Josef Pepson Snětivý vypráví o zapomenutých svatyních v Chebu. Kastelán hradu Točníku Petr Zemánek nás seznámí s neprávem zapomenutou osobností: středověký vynálezce Konrád Kyesser, jenž svými technickými nápady byl předchůdcem Leonarda da Vinci, psal své stěžejní dílo Bellafortis na hradě Žebráku. Podíváme se na výstavu o jeho životě a vyzkoušíme některé dobové zbraně a rakety.

 

Magazín č. 67 – duchové očima řeckého záhadologa

Komunikace s duchy místa ve zkušenostech řeckého záhadologa Charise Karaliotase. Legenda o Zlaté studánce na Suchomastském potoce v Českém krasu na Berounsku a nakonec dopis divačky: strašidelné zjevení u hřbitovní brány!

 

Magazín č. 68 – zříceniny hradu Žebrák

Hrad Žebrák, legenda o noci sv. Rufa a přízraku krále Václava, obávaná hladomorna, osudy hradních věží…

 

Magazín č. 69 – zapomenutý mystický malíř

 Veřejnosti neznámé sugestivní obrazy secesního malíře, jenž maloval v mediálním transu, Jaroslava Františka Pecky. Poté se vydáme na geologický útvar Jelínkův most na Kotýzu – a přímo tam si přečteme dopis diváka, jenž po letech zde opět nalezl tajemný kámen s údajnými otisky kopyt posvátného koně čarodějnice Kotys.

 

Magazín č. 70 – Erben v Žebráku

 K. J. Erben v městečku Žebráku – pátrání po stopách divadelní komedie Sládci, kterou Erben napsal pro zdejší svoji lásku Bettynku, ale dnes tuto jeho jedinou divadelní hru skoro nikdo nezná. A potkáme zde v ulicích dokonce živého Erbena a spolu s dobově krojovanými vlastenci se zúčastníme jeho svatby…

 

Magazín č. 71 – slovanské hradiště Chlum

 Výprava s místním průvodcem, starostou města Dobrovice Tomášem Sedláčkem, za utajenými hrady a zámky: Středověká tvrz a tajemné slovanské hradiště Chlum u Mladé Boleslavi, vysoký val, pohanský idol berana a Katův kříž u katovské stezky.

 

Magazín č. 72 – tajemný pražský park Cibulka

  Nad dopisy čtenářů – hlasy duchů v zaniklé vesnici. A pak se společně s J. P. Snětivým vydáme za podivuhodnými stavbami v romantickém pražském parku Cibulka

 

Magazín č. 73 – město divého muže Kostelec n. Černými lesy

Utajené hrady a zámky: Tajemství Kostelce nad Černými lesy – poslední vládce Aztéků, opevněný kostel sv. Vojtěcha, divý muž, tajná chodba a poklad Smiřických…

 

Magazín č. 74 – magický hrad Zvíkov I.

 Záhady hradu Zvíkova, 1. část: nejasná historie hradu a vznik jeho jména, podivné značky na Hlízové věži, svědectví o škodolibém duchu raráškovi, neviditelném zvonu a ptáku rarohovi…

 

Magazín č. 75 – magický hrad Zvíkov II.

Záhady hradu Zvíkova, 2. část: rozhovor s Vladimírem Šiškou o deseti záhadách hradu: mimo jiné líčení elektropasti na raráška, znamení svastiky, tajemné fresky ptačích mužů, hledání tajné chodby a dosud nezodpovězená otázka, kdo byl purkrabí Hirzo…

 

Magazín č. 76 -  Mariánské prameny v Čertových roklích

Výpravy za tajemstvím zapomenutých pramenů do Malé Chuchle a Lysolaj. Nad dopisy diváků: setkání s pekelným psem.

 

Magazín č. 77 – legendy malostranského hřbitova

 Podzim na Malostranském hřbitově: náhrobky slavných, místní pověsti a legendy (prokletí bronzové sochy biskupa Hohensteina, zázračný hrobeček Svaté holčičky atd.).

 

Magazín č. 78 – hrad krále Václava IV. v Kunraticích

 Utajené hrady a zámky: Kunratice u Prahy, obec v klínu lesů, nad níž na Novém Hradě dožíval v opileckém deliriu král Václav IV. Dozvíme se o zániku hradu i tajemném snu K. H. Máchy…

 

Magazín č. 79 – tři mušketýři a vznášející se koule

 Vyprávění našeho největšího znalce bitev a vojevůdců, autora mnoha knih J. Kovaříka; tentokrát o legendárním mušketýru a vyzvědači D’Artagnanovi. Eliška Kučerová nám předvede kontaktní žonglování, meditační tanec s mystickými, vznášejícími se koulemi.

 

Magazín č. 80 – svatyně Kalvárie a Sýčina

 Kalvárie, tajemná skála s maltézským křížem nad soutěskou Motolského potoka v Praze – Motole. Pozoruhodný renesanční kostel v Sýčině se třemi věžemi…

 

Magazín č. 81 – bitva u Waterloo

 Další vyprávění historika válek Jiřího Kovaříka – tentokrát o Napoleonovi. Mohl Bonaparte vyhrát u Waterloo? A pak Utajené hrady a zámky: Starosta Tomáš Sedláček nám ukázal pozoruhodný renesanční strop, zasvěcený bohyním, v sále dobrovické radnice.

 

Magazín č. 82 – tajemství veselé smrti s Tomem Kočko

Povídání s moravským muzikantem Tomem Kočko, znalcem folklóru a pohanských mýtů, o lidových maskách, o cestách do říše smrti Návu – a také o jeho putování po moravsko-české hranici…

 

Magazín č. 83 – zlověstný anglický král Richard III.

S historikem Jiřím Kovaříkem se pokusíme zjistit, jaký skutečně byl onen Shakespearův démonický vrah, anglický král Richard III., jehož kostra byla nedávno náhodně nalezena při budování parkoviště. Nad dopisy čtenářů: zakletý les se zmocnil duše muže, jenž pátral s detektorem po pokladech.

 

Magazín č. 84 – odhalení záhady orbů přímo před kamerou

 Experiment se členy Projektu Záře: Záhadné světelné útvary orby vzniknou přímo před kamerou při názorném pokusu. A poté nevysvětlená historická událost – Miroslav Houška a Petr Müller napsali knihu o podivných okolnostech křtu 14 českých knížat v Řezně roku 845.

 

Magazín č. 85 – tajemná sekta katarů v Pyrenejích

Malíř a spisovatel Oldřich Selucký nám poví o sektě katarů z Pyrenejí a jejich filosofii o stvoření světa bohem zla. Spolu s M. Houškou a P. Müllerem se zamýšlíme nad otázkou: Kde vzal Kosmas podivná jména ve svém seznamu pohanských českých knížat? Nad dopisy čtenářů: setkání s duchy na hradě Křivoklátu.

 

Magazín č. 86 – ztracený hrad Vršovců

Utajené hrady a zámky: Kde mohl na území pražské čtvrti Vršovice stát mohutný hrad rodu Vršovců? Podnikneme detektivní pátrání a záhadné místo skutečně odhalíme…

 

Magazín č. 87 – templáři, kataři a dominikáni

 Spisovatelka Zuzana Koubková se ptá: Podařilo se bývalému templáři najít řádový poklad v Uhříněvsi a odhalit pachatele, jenž znesvětil hroby v Kostelci nad Černými lesy? S Oldřichem Seluckým se vracíme do Lanquedocu, země katarů, abychom sledovali, jak s těmito mystiky bojoval kazatel Dominik.

 

Magazín č. 88 – staroegyptský chrám pod Petřínem

 Hraběnka Monika Bubna – Litic nás vzala na návštěvu jednoho z nejunikátnějších kostelů v Praze na Smíchově, jenž je postaven v beuronském slohu – křesťanská symbolika se tu mísí se staroegyptskými, babylonskými a byzantskými prvky do podivuhodného mystéria.

 

ROK 2017

 

Magazín č. 89 – kataři v Čechách a Chodové v Praze

S Oldřichem Seluckým si povídáme o tom, jaký vliv měly sekty katarů a valdenských v Čechách? S J. P. Snětivým zjišťujeme, že centrum strážců hranic Chodů se kupodivu nachází i v Praze, u kruhové vodní tvrze Chodov.

 

Magazín č. 90 – tajemná hora Blaník

 Se spisovatelkou Zuzanou Koubkovou si povídáme o záhadách hory Blaníku, časových smyčkách, vojsku přízračných rytířů, kapli sv. Maří Magdalény a tajemném poustevníkovi… Utajené hrady a zámky: - málo známá pražská tvrz s romantickým názvem Štít.

 

Magazín č. 91 – zkáza v Petrovicích a podivné světlo na Blatech

 Utajené hrady a zámky: rozpadající se zámek Petrovice u potoka Botiče na okraji Prahy. Projekt Záře: pozorování podivného světelného objektu v Blatech u Nových Hradů r. 2000. Kalendář záhadných míst: zámek alchymistů Kosova Hora.

 

Magazín č. 92 – tajemství pražské hory Ládví

S Janem A. Novákem a Irenou Čeňkovou jsme se vydali na tajemný pražský vrch Ládví, ostrov pravěkého moře. Překvapily nás svastiky v kostele sv. Václava na Proseku. A ptali jsme se, jak souvisí Ďáblická hvězdárna se starými obětišti a také s kruhy v obilí pod vrchem Ládví.

 

Magazín č. 93 – borovice Erbenka a Dušičkový pátek

 S Josefem P. Snětivým jsme v Kostelci nad Orlicí vyslechli legendu o podzemním zvonu, podívali se na mariánský pramen a pomník nejslavnější české borovice Erbenky. Poté jsme si připomněli naši vydařenou akci - strašidelný Dušičkový pátek, kterého se zúčastnila spousta významných badatelů, spisovatelů, filmařů a netradičních muzikantů…

 

Magazín č. 94 – hrad Litice

 Hrad Litice, na němž ukrýval své cennosti i osobní vězně král Jiří z Poděbrad; záhadné reliéfy nad bránou a zástupy neobvyklých přízraků a strašidel… Projekt záře: přistání UFO v lese u obce Popelná na Prachaticku

 

Magazín č. 95 – Potštejn: poklad hraběte Chamaré

Tajemný hrad Potštejn je znám legendárním pokladem hraběte Chamaré. Co ještě skrývá jeho podzemní labyrint? Poté se v rubrice Projektu Záře podíváme na podivný kruhový otvor v mracích, pozorovaný v prosinci 2016 v jižních Čechách. A nakonec Kalendář tajemných míst: lázně Luhačovice.

 

Magazín č. 96 – fexti ve Vamberku

 Povíme si o posledním útočišti Katarů na hradě Montséguru, hledání katarského pokladu a podezřelých aktivitách nacistů… A poté se vydáme do Vamberku za tajemnou kryptou fextů a pokusíme se odhalit záhadu jejich vzniku…

 

Magazín záhad č. 97 – čarodějnické sabbaty

 Vyprávění o svátku čarodějnic, magických rituálech filipojakubské noci, tajemné úloze muchomůrek a jejich souvislosti se Santa Klausem. A potom novinky z projektu Záře…

 

Magazín záhad č. 98 – smrt ve stříbrné zbroji

 S historikem Jiřím Kováříkem si vyprávíme o mladičkém králi Ludvíku Jagellonském a jeho tragické smrti v bitvě s Turky u Moháče. Novinky z Projektu Záře – podivný svítící objekt ve tvaru ryby.

 

Magazín záhad č. 99 – dávné legendy a neznámý hrad Říčany

Rozhovor s publicistou Vladimírem Mátlem o knize Legendy z dávných časů Čech a Moravy. V rubrice Utajené hrady prozkoumáme zříceniny gotického hradu v Říčanech u Prahy.

 

Magazín záhad č. 100 – procházka strašidelným Vyšehradem

Mimořádné vydání jubilejního Magazínu je zasvěceno vzpomínkám a ohlédnutí za pěti lety tvorby. Zajímavosti, komické situace, příhody, ale také procházka po stopách vyšehradských strašidel a zdejšího labyrintu. Přípitek šampaňským i ohňostroj!

 

Magazín záhad č. 101 – časopis Fantastická fakta

Rozhovor s Vladimírem Mátlem o legendárním časopisu Fantastická Fakta, jehož byl šéfredaktorem, a o případu „hada hvízdáka“. Nad dopisy čtenářů – setkání s duchem vojáka na bývalém bojišti u Hradce Králové.

 

Magazín záhad č. 102 – Panenský Týnec: nejmystičtější místo v Čechách

Utajené hrady – zříceniny hradu Žerotín. Mystické místo – nedokončený gotický chrám v Panenském Týnci.

 

Magazín záhad č. 103 – hudba duše a místa

Na bájném Vyšehradě jsme si dali schůzku se svéráznou dvojicí muzikantů Tomášem Prokopičem a Kateřinou Beyond. Vyprávějí, jak se snaží pomocí improvizovaných melodií zachytit atmosféru mystických přírodních míst a dávných svatyň.

 

Magazín záhad č. 104 – Vašíček a Mátl – Utajené dějny Čech

Rozhovor s naším „konkurentem“ Arnoštem Vašíčkem o tajemství „zázračných obrazů“ a dalších světových i českých záhadách. Rozhovor s Vladimírem Mátlem o legendárním knižním bestselleru „Utajené dějiny Čech“, jenž popisuje dějiny jako boj o ovládnutí informačních polí.

 

Magazín záhad č. 105 – záhady jihočeských blat

Výprava do Jižních Čech společně se známým spisovatelem Janem Bauerem. Navštívili jsme utajený hrad Myšenec, do něhož byla "vestavěna" vesnice a na blatech bičovaných vichřicí jsme zkoumali Kubatovy kameny - pozoruhodnou dvojici menhirů.

 

Magazín záhad č. 106 – s Miloněm Čepelkou o životě mrtvých

Rozhovor s hercem divadla Járy Cimrmana Miloněm Čepelkou v jeho tvůrčí kuchyni (a to doslova!), ovšem překvapivě o věcech strašidelných a záhrobních, o jeho podivně morbidních povídkách.

 

Magazín záhad č. 107 – město Opočno s M. Čepelkou

Procházka s Miloněm Čepelkou po jeho rodném městě Opočně. Dojde i na pár vskutku strašidelnách historek a Erbenovu baladu o zazděné manželce.

 

Magazín záhad č. 108 – Vodňany s J. Bauerem

Se spisovatelem Janem Bauerem zkoumáme vodní tajemství jihočeskémo městečka Vodňany

 

Magazín záhad č. 109 – ztracený hrad a dřevěné hodiny

1) S Janem Bauerem jsme hledali nepatrné zbytky hradu Poděhusy, zničeného husity.

2) Rozhovor s hodinářem Zdenkem Zýkou, jenž vyrábí podivuhodné "jiné" hodiny, vyřezávané ze dřeva, o jeho práci, nápadech a mystériích času.

 

Magazín záhad č. 110 – Keltové v Čechách

Se spisovatelem Vl. Mátlem si povídáme o keltských tradicích, rituálech a knižním průvodci po keltských památkách v Čechách. Se spisovatelem Janem Bauerem jsme se vydali na záhadné obdélníkové keltské valy u jihočeských Malovic.

 

Magazín záhad č. 111 – hradiště Netolice

- S Janem Bauerem navštívíme slovanské hradiště Netolice. Část původního dřevěného opevnění byla zrekonstruována na Svatojánském vrchu nad dnešním městečkem – a kromě impozantních palisád, ochozů a věže tady spatříme i staré slovanské náhrobky. - S místním průvodcem vystoupíme na věž kostela v Mimoni, uvidíme unikátní hodiny a také obydlí pověžného, jenž zde zažil velmi dramatickou příhodu…

 

Magazín záhad č. 112 – s J. Bauerem v pracovně

- Ve vodňanské pracovně spisovatele Jana Bauera si povídáme o záhadách historie a historických detektivkách. - Spisovatelka Markéta Harasimová nám vyprávěla o své osobní zkušenosti s posedlostí zlým duchem.

 

Magazín č. 113 – divoká honba

Mezi nebem a zemí - Se spisovatelem Jaroslavem Mosteckým, populárním autorem fantasy románů, jsme si během knižního festivalu na pražském výstavišti vyprávěli o jeho podivuhodných setkáních s divokou honbou a pekelnými psy. Listování - O. Dvořák vzpomíná na zvláštní mystický zážitek na místě ukrytého pokladu

 

Magazín č. 114 – české menhiry

 Zaujalo nás - O. Dvořák se s badatelem a spisovatelem Janem A. Novákem vydávají za tajemstvím menhiru v Praze v Dolních Chabrech. Podíváme se i na ten největší kámen u vsi Klobuky. Listování – znepokojivé setkání s tajemným černým psem na stradonickém hradišti.

 

Magazín č. 115 – Nedamovský poltergeist

1) Listování dopisy diváků – zážitek E. Šabatové s divokou honbou na severu Čech

2) Mezi nebem a zemí – Televizní moderátor Slávek Boura vypráví o zuřivém řádění hlučného ducha (poltergeista) ve vyhořelém penzionu v obci Nedamov, jehož byl očitým svědkem a spolu s hasiči a policií tu pořídil fotografie samovolně vznikajících požárů.

 

ROK 2018

 

Magazín 116 – princ Hildigis a belgická UFO

Povíme si o langobardském princi Hildigisovi, jenž se stal v 6. stol. prvním sjednotitelem slovanských kmenů na našem území - a v dalších novinkách z Projektu záře probereme s Vladimírem Šiškou tajemný fenomén takzvaného „belgického UFO“, neboli „černých trojúhelníků“.

 

Magazín 117 – tajemství hrobek: Mimoň a Chodov u Sokolova

Jestlipak víte, že pouze v českém městě Mimoni máme přesnou kopii jeruzalémského Božího hrobu, a to v té podobě, jak vypadal ještě před úpravami v 17. století? Podíváme se na něj zblízka s místním znalcem… A také nahlédneme do archeologické dokumentace z otevření kostelní hrobky v Chodově u Sokolova. Výzkumníky tam čekalo překvapení – zcela zachovalé mumie!

 

Magazín 118 – alchymista Kelley, vyšehradští jezdci

Se spisovatelkou Františkou Vrbenskou si povídáme o skutečné podobě legendárního alchymisty Edwarda Kelleyho a s etnologem Petrem Janečkem o obávaných „Vyšehradských jezdcích“.

 

Magazín 119 – legendární démon Pérák

Etnolog PhDr. Petr Janeček nám tentokrát poví pár vzrušujících příběhů o tajemném fantómu Prahy, legendárním Pérákovi. Společně se pokusíme odhalit, jak tento příběh vznikl, a že jeho postava má „příbuzné“ ve staré Anglii, v Německu i porevolučním Rusku… A na závěr vám přečtu dopis jedné čtenářky o jejím setkání s přízračnou Divokou honbou.

 

Magazín 120 – krajina býka u Statenic a sklepy v Mimoni

Se záhadoložkou Jitkou Lenkovou si ve Statenicích u Prahy povídáme o „krajině býka“, únosech lidí mimozemšťany a paralelních světech. Poté vás vezmeme na průzkum do neobyčejně rozsáhlých pivovarských sklepů pod kostelním vrchem v Mimoni a dozvíme se, jak jeden místní obyvatel našel poklad…

 

Magazín č. 121 – fantastické světy Fr. Vrbeské a P. Janeček o podskalském strašidle

Se spisovatelkou Františkou Vrbenskou si povídáme o „fantastických světech“ a s etnologem Petrem Janečkem o Podskalském strašidle.

 

Magazín č. 122 – tajemné české podzemí s J. Lenkovou

Se záhadoložkou Jitkou Lenkovou probereme tajemné české podzemí, s Petrem Janečkem si povíme o málo známém Libeňském strašidle a v rubrice Listování otevřu další dopis od diváka, jenž se setkal s Divokou honbou.

 

Magazín č. 123 – tajemné Dolní Chabry a Stříbrňáci

S J. A. Novákem jsme se vydali do pražské čtvrti Dolní Chabry, kde stojí starobylý kostelík opředený tajemstvím dávných rituálů, - a v pravidelné rubrice Projektu Záře si s Vladimírem Šiškou povídáme o záhadných přízračných bytostech Stříbrňácích.

 

Magazín č. 124 -  petřínská jeskyně čaroděje Reona

Na svazích pražského Petřína, v nenápadném zahradnickém domku se skrývá brána do říše Argondie. Stačí překročit práh - a ocitnete se v tajemné jeskyni, v níž se to hemží nymfami, satyry a jednorožci. Čaroděj Reon nám pověděl o svých zkušenostech z druidského lesa v Bretani, zatímco senzibil s pomocí virgule proměřil zdejší energetické síly. A dočkali jsme se nečekaného překvapení…

 

Magazín č. 125 – Vrbenská o neznámém Haškovi

Spisovatelka Františka Vrbenská si s námi povídala o neznámé tváři Jaroslava Haška, o jeho záhadných stycích v Mongolsku, a také o tom, jestli vlastně nespáchal sebevraždu. Poté jsme podnikli první z výprav za zapomenutými řemesly a ochutnali jsme dvacet druhů medoviny: keltskou, velkomoravskou, bojarskou, hradní… a dokonce čarodějnickou, za níž byla její výrobkyně upálena!

 

Magazín č. 126 – děsivý svět upírů s B. Jehlíkovou

Se spisovatelkou Blankou Jehlíkovou jsme si povídali o upírech; zjistili jsme, že tyto příšerné, krvelačné bytosti se dělí na několik druhů s různým stupněm nebezpečnosti, probrali jsme návod, jak upíra nejlépe zlikvidovat, jak funguje karanténa pro nemrtvé, která se ve středověku nazývala „smolno“ či „země nikoho“, a jak snadno mohlo dojít k upírské nákaze – a to mezi živými i mrtvými.

 

Magazín č. 127 – boj s upíry v 18. stol. na Moravě

Pokračujeme v zajímavém vyprávění s Blankou Jehlíkovou o upírech – tentokrát o konkrétních událostech, k nimž došlo v polovině 18. století v moravské obci Libavá. Byl to poslední velký upírský případ v našich zemích, doslova upírská epidemie, následovaná hysterií, útokem místních lidí na hřbitov a devastací hrobů. Poté zakázala císařovna Marie Terezie další konání „upírských procesů“.

 

Magazín č. 128 – Vrbenská o mýtech, černá kuchyně

Spisovatelka Františka Vrbenská nám vypráví o vzniku tajemných mýtů, které jsou časem považovány za skutečnost, a přizná se, že také jeden stvořila. Poté se vydáme do tajemné černé kuchyně ve starém zámku a spolu s renesanční paní kuchařkou se podíváme, co to tady bublá v kotlích nad ohništi, a ochutnáme jídla nezvyklých chutí.

 

Magazín č. 129 – Kladivo na čarodějnice, harfenistka

Jitka Lenková nám v badatelském centru ve Statenicích tentokrát pověděla leccos zajímavého o velmi obávané a hrůznými pověstmi opředené knize – Kladivu na čarodějnice. Toto dílo barokních inkvizitorů totiž překládala do češtiny pro nové vydání. A poté v naší rubrice „neznámá řemesla“ potkáme potulnou harfenistku a zjistíme, že na harfy se kdysi nehrálo jen na královských dvorech a v koncertních síních, ale dokonce i opilcům ve špinavých putykách…

 

Magazín č. 130 – kartář Láďa, staročínské magické figurky

Navštívili jsme kartáře, abychom prozkoumali, v čem vězí podstata prastaré metody věštění budoucnosti z karet a dozvěděli jsme se od něj pár postupů a „cechovních tajemství“. Poté se opět podíváme do Statenic, kde nám kolegyně Lenková ukáže velmi originální čínské sošky – amulety, které sloužily k čarování, a mají svůj původ až někde v neolitu… 

 

Magazín č. 131 – záhadná bylina a podivná strašidla

 S Jiřím Svobodou pátráme po záhadné, univerzálně léčivé rostlině, kterou kdysi sbírali vltavští plavci u Svatojánských proudů, se spisovatelkou B. Jehlíkovou si povídáme o pražských strašidlech a nakonec se pokusíme vyrobit středověkou svíčku.
             

Magazín č. 132 – místa zázraků

Spisovatel Jan Bauer nás zavedl na jihočeské poutní místo Lomeček, kde visí na řetězech soška Panny Marie, která prý zachránila koráb v mořské bouři. A pak se vydáme na opačnou stranu Čech: v zaniklé obci Zadní Jetřichovice na německých hranicích hovoříme s romantickým fotografem a ochráncem sokolů Václavem Sojkou o magických krásách Českého Švýcarska.

Magazín č. 133 – labyrinty Českého Švýcarska a kaple v balvanu   

V. Sojka nám prozradí, že labyrint divokých roklí v Českém Švýcarsku může být záludnou pastí i pro znalce místní krajiny, s fotografkou M. Holečkovou se poté podíváme na unikátní kapli, vytesanou uvnitř obřího balvanu, také se dozvíme, jak dříve tesaři ručně osekávali trámy, a s Jitkou Lenkovou v badatelském centru Statenice zalistujeme nejnovějším vydáním záhadného Voynichova rukopisu.

Magazín č. 134 – skalní rytiny na Šaunštejně

V. Sojka nás zavedl na romantický skalní hrad Šaunštejn v Českém Švýcarsku a ukázal nám jeho skrytá tajemství; mystické obrazce, jakési technické nákresy a ďábelské tváře, vytesané neznámo kým do zdejších skal…

 

Magazín záhad č. 135 - Zapomenutá řemesla – tajemství vorařů

V zaniklém pražském Podskalí, v hospůdce Na Výtoni jsme se sešli s historikem Jiřím Svobodou, abychom si pověděli různé záhadné zajímavosti ze života vltavských plavců.

 

Magazín záhad č. 136 - Mágové proti nacismu

Napřed si popovídáme se středověkou přadlenou o tajích vřeten, na která se splétaly nitě osudu, fotograf Sojka nám ukáže, že i v Českém Švýcarsku se nachází „čínská zeď“ - a především uvítáme po návratu z Německa legendárního záhadologa a bývalého redaktora Fantastických fakt Aleše Česala. Ten nám prozradí, jaké pozoruhodné dokumenty objevil v plzeňském archivu, kde hledal svědectví o boji českých mágů proti německým nacistům.

 

Magazín záhad č. 137 - Po stopách čaroděje Krabata

Co znamenaly starožitné svatební šaty, záměrně „zapomenuté“ v prodávaném domě? Měla to být kletba vůči novým majitelům? Odpověď najdeme v jednom statku v jihočeském Záblatí. A poté vám Otomar Dvořák poví o své výpravě do Lužice, kde v Černém Chlumci, v děsivém mlýně na Černé vodě hledal stopy bájného čarodějova učně Krabata a odhalil skutečný předobraz známé strašidelné legendy Lužických Srbů. 

 

Magazín záhad č. 138 - Tajemství mohylového háje

Fotograf V. Sojka nám ukázal v Českém Švýcarsku cosi unikátního – železné trubky trčící z pískovcové skály. Že by zkamenělé plavidlo mimozemšťanů?A poté se vypravíme se členem Pohanského kruhu Miky Strakou na jedno z našich nejzachovalejších mohylových pohřebišť v lese u Dražiček poblíž Tábora. Vykonáme tady prastarý obětní rituál a poslechne si o strašidelném kontaktu s místními duchy.

 

Magazín záhad č. 139 - Granátová skála a pohanské tradice

V Táboře nad řekou Lužnicí prozkoumáme legendární skálu, která je plná červených českých granátů a povíme si o jejím záhadném vzniku. V Českém Švýcarsku nás osvěží kapající skalní studánka a s Miky Strakou si stylově, tedy pod posvátným stromem břízou, popovídáme o Pohanském kruhu.

 

Magazín záhad č. 140 - Dračí krev a studánka sv. Eleonory

S kolegou z Fantastických fakt Alešem Česalem si povídáme o jeho nejnovější knize „Sekce: Dračí krev“, která je neobvyklá nejen tím, že se jedná o román, thriller v Brownově stylu, ale také, že je v ní několik pozoruhodných záhadologických hypotéz. Poté se vypravíme k řece Lužnici pod městem Táborem, do strašidelného lesa Pintovky, a napijeme se tam ze zázračného pramene sv. Eleonory.

 

Magazín záhad č. 141 - Poustevník a Pán prstenů

Miky Straka mě překvapil, když se s jedním kolegou vydal do skal za Táborem, aby ověřil, jestli ještě něco zůstalo na místě, kde stávala dřevěná socha poustevníka, k němuž se váže dost strašidelná pověst. Překvapení nám také přinesl kamenný barokní most v lese za Srbskou Kamenicí a cesta vedoucí přes něj k temné bráně Mórie. A nakonec si pustíme trochu retro-hudby z gramofonu, jehož funkční exemplář z konce 19. stol. je jediný na světě!

 

Magazín záhad č. 142 - Unikátní dalekohled a pád meteoritu

Vydáme se na miniaturní hvězdárnu na kopci nad městečkem Žebrákem, abychom si prohlédli málo známý unikát; největší amatérský dalekohled v Čechách, jenž je navíc přesnou zmenšeninou Haleyova teleskopu z hory Mt. Palomar v Kalifornii, až donedávna největšího dalekohledu světa. Poté si můžeme prohlédnout meteorit, který se v 19. stol. zřítil do nedalekých polí.

 

Magazín záhad č. 143 - Časopis Fantastická fakta a kamenné stoly v Táboře

S Alešem Česalem, bývalým redaktorem Fantastických fakt, si povídáme o tomto legendárním záhadologickém časopisu, poté se podíváme, jak fungoval středověký dřevěný soustruh a nakonec zjistíme, jaké tajemství se váže ke zvláštním kamenným stolům před táborskou radnicí.

 

Magazín záhad č. 144 - Skryté podzemí nacistické továrny

Vydali jsme se do Rychnova u Jablonce nad Nisou, abychom se více dozvěděli o poměrně málo známé nacistické továrně, v níž se dělaly přísně utajené pokusy s bezdrátovou komunikací s raketami a výzkum podmořských sonarů pro ponorky. Chodby, částečně zaplavené vodou, stále odolávají důkladnějšímu průzkumu, ale skupina místních badatelů objevila pár zajímavých věcí a v budově radnice zbudovala dokonce malé muzeum.

 

Magazín záhad č. 145 - Poutní místo Klokoty

Prohlédneme si unikátní barokní klášter na kopci naproti městu Táboru, podíváme se na tajemnou skálu Kalvárii, kde prý stávala tvrz Vítka z Klokot, a dojdeme až k místu, kde vyvěral zázračný mariánský pramen.

 

Magazín 146 - Upírská hraběnka

S novinářem Jaroslavem Marešem si povídáme o zlověstném tajemství Českého Krumlova, v jehož kulisách se měl původně odehrávat Stockerův román Drakula (a Drakula měla být žena!). Skutečnou předlohou byla hraběnka Eleonora Schwarzenbergová. Pak se podíváme do Tábora na hrob manžela slavné spisovatelky Josefa Němce.

 

Magazín 147 - Drakulův hrad

Tentokrát nám J. Mareš vyprávěl své zážitky z cesty do Rumunska po stopách legendárního upíra Drakuly. A poté se podíváme do Rychnova u Jablonce n. Nisou, kde Boží muka označují místo „bouřkového zázraku“ a také jediného místo v Čechách, kde z nebe padala jedlá manna, podobná té z biblického líčení Mojžíšova putování pouští.

 

Magazín 148 - Karel „Špión“ z Kladna – muž z neznáma

Nejzáhadnější případ, který řešila STB – a marně. Záhadný muž, zvaný Karel Novák, nikdy neodhalil, kým skutečně je, neustále mátl vyšetřovatele, předstíral úspěšně hluchotu a ztrátu paměti, byl vězněn a opět propouštěn, až posléze zemřel, aniž by se za těch třicet let podařilo zjistit jeho totožnost.

 

ROK 2019

 

Magazín č. 149 - Lidé bez minulosti a hrob praotce Čecha

S novinářem Jaroslavem Marešem pokračujeme v pátrání po totožnosti tajemného muže z Kladna, na jehož případu si „vylámala zuby“ StB. Pak si povíme o pozoruhodných objevech ve Ctiněvsi pod Řípem. Našli v roce 2006 archeologové hrob praotce Čecha?

 

Magazín č. 150 - Jubilejní Magazín s trochou humoru a netradičním pátráním

Další padesátka magazínů je důvodem k malému ohlédnutí. Připomeneme si naše návštěvy pozoruhodných míst s pozoruhodnými lidmi, uvidíte, jak náš kameraman střílí z luku, že občas v lese zakopneme o parohy a že někdy moderátorovi O. Dvořákovi nezbývá nic jiného, než udělat rozhovor sám se sebou. Nakonec s pomocí desetileté hledačky pokladů objevíme na Vyšehradě tajnou chodbu!

 

Magazín č. 151 - Tajemný život Jana Žižky a strašidelná místnost

S naším předním historikem prof. Petrem Čornejem si povídáme o záhadách v životě husitského vojevůdce Jana Žižky. Záhadolog Aleš Česal se nám svěří se svým mrazivým zážitkem v zakletém pokoji, kde se ztrácel vchod.

 

Magazín č. 152 - Řemeslo z doby kamenné

Cestovatelka Sońa Thomová nám odhalí mystický „příběh čaje“. Poté navštívíme Jana Jirku, který se naučil techniky doby kamenné. Během několika minut rozdělal před naší kamerou oheń  - a to pouhým třením dvou kusů dřeva!

 

Magazín č. 153 - Záhadná světla "odnikud"

Zalistujeme v nově vyšlé „Encyklopedii záhadných míst“ a povíme si o jejich skryté energii. V pravidelné rubrice Projektu záře nás Vl. Šiška seznámí se záhadnými světly, která postrádají zdroj, z něhož by vycházela.

 

Magazín č. 154 - Největší záhady kriminalistiky

Všimli jste si někdy pozoruhodných domovních znamení? Váže se k nim mnoho historek a pověstí. Poté nám novinář Jaroslav V. Mareš představí „největší záhady kriminalistiky“ a seznámí nás s novými objevy v dosud neobjasněném vyvraždění rodiny významného českoněmeckého vědce ing. Hudce.

 

Magazín č. 155 - UFO nad Vranovskou přehradou

Co naznačuje malba zeleného čerta v kostelíku v Nudvojovicích? A jak to souvisí s alchymisty? Novinář J. V. Mareš se spojil s Projektem záře, aby se dostal na stopu UFO u Miličína a nad Vranovskou přehradou. A co na to Vladimír Šiška?

 

Magazín č. 156 - Záhadná smrt ve skalním labyrintu

Pokusíme se najít vysvětlení pro jeden z nejtajemnějších kriminálních případů, jímž byla v roce 1986 smrt skupiny studentů na turistické výpravě do skalních soutěsek Českého Švýcarska. Případ nebyl dodnes uspokojivě vysvětlen. Propuklo snad ve skupině hromadné šílenství? Zabil je kulový blesk? Má v jejich smrti prsty pohraniční stráž nebo tajné teroristické komando? Poté se vydáme do Českých Budějovic, kde se na náměstí odvážíme překročit obávaný „bludný kámen“.

 

Magazín záhad č. 157 - Studna smrti a poklad na Litici

S novinářem Marešem se podíváme do protokolů dodnes neobjasněného kriminálního případu, přečteme si dopis diváka a tajemném zjevení mrtvého trampa a poté se podíváme na málo známou romantickou hradní zříceninu, která se nachází přímo v městě Plzni – je to tajemnými legendami opředený hrad Litice.

 

Magazín záhad č. 158 - Kde se skutečně odehrála Dívčí válka?

S fotografkou Thomovou si povíme o Pálavských vrších. Co je pravdy na tvrzeních, že právě zde, na jižní Moravě, a nikoliv v Praze, se odehrála dívčí válka ze starých pověstí? Poté navštívíme další utajený zámek – křížovnické Dobřichovice na řece Berounce, a pokusíme se vyluštit tajný kód symbolů na zámecké římse. A posléze si přečteme, co nám jeden divák napsal o setkání se záhadným tvorem „prašivcem“.

 

Magazín záhad č. 159 - Jak přežít v divočině

Se znalcem primitivních technik Janem Jirků se zamyslíme (a on názorně předvede), jak se zachovat, když uvízneme v divočině bez jakýchkoliv civilizačních pomůcek: poradí, jak přežít noc, rozdělat oheň, najíst se a napít… Pak nás tajemné zvuky harfy přenesou na drsná vřesoviště Irska, mezi menhiry a dávné mýty, kam se vypravíme spolu s výtvarnicí a muzikantkou Janou Maffet Šouflovou.

 

Magazín záhad č. 160 - Krvavá rodinná dramata

Jana Maffet Šouflová nás zavede do světa draků, čarodějů a bojovníků ve svých mystických ilustracích. Poté navštívíme další tajemné místo – Peruc. Opravdu byla láska knížete Oldřicha a pradleny Boženy tak romantická? Co se doopravdy událo v Peruci u pramene pod Perunovým dubem? A do třetice si povíme o krvavém konci manželského sporu v zapomenuté jihočeské tvrzi Branovicích.

 

Magazín záhad č. 161 - Zjevení horských obrů

Myslíte si, že vyprávění o Rýbrcoulovi - Krakonošovi je pouhá pověst? Pak vás vyvedeme z omylu a ukážeme vám přízračnou obří postavu, vznášející se v mlhách nad horami, na fotografii pořízené nedávno v Čechách. Vladimír Šiška z Projektu Záře nám podá vysvětlení její podstaty. Maffet Šouflová nám prozradí tajemství keltských harfeníků, kteří hrávali i v bitevní vřavě, a nakonec si povíme o tajné chodbě pod pražskou Píseckou bránou.

 

Magazín záhad č. 162 - Mučírny a boží soudy

Maffet Šouflová nám poví o svém námořním dobrodružství mezi mystickými anglickými ostrůvky, poté se vydáme za populárním spisovatelem historických detektivek Vlastimilem Vondruškou, abychom se dozvěděli, jakým způsobe se ve středověku vyšetřovaly, soudily a trestaly zločiny - a jaký byl rozdíl mezi soudem lidským a Božím. V rubrice Utajené hrady se pokusíme odhalit tajemství poslední pražské barokní brány, zvané Písecká. Skrývala se pod ní tajná chodba?

 

Magazín záhad č. 163 - Podivnosti mezi nebem a zemí

Se záhadologem Alešem Česalem jsme si povídali o zvláštních tělesných projevech, souvisejících s vírou a mystickým vytržením. Je opravdu možné žít bez jídla a pití? Co způsobuje u některých věřících krvácení na místech Kristových zranění? Ředitel kladenského muzea PhDr. Zdeněk Kuchyňka nám ukázal sochu světce, která vznikla třicet let před jeho svatořečením. A víte, kde se v Praze nacházel původní arcibiskupský dvůr. S J. P. Snětivým jsme hledali jeho stopy v Mostecké ulici a našli jsme dokonce jednu zachovalou věž.

 

 Magazín záhad č. 164 - Brány mezi světy

Záhadolog Aleš Česal se s námi podělil o své postřehy z průzkumu unikátní kaple na Chebském hradě. Jakou roli hrála posvátná osmička v císařské magii? Zjevil se tady duch alchymisty? Poté se vydáme do Kladna, do místního vlastivědného muzea, abychom se podívali na záhadný předmět - takzvaný "kačický gombík". Kde se vzal na nenápadném místě u vsi Kačice hrob jakéhosi velmože, jehož plášť spínal typický velkomoravský šperk? A co je vlastně na tomto gombíku zobrazeno? Ani ředitel muzea Zdeněk Kuchyňka nezná uspokojivou odpověď…

 

Magazín záhad č. 165 - Obchod s mrtvými

Napřed nám Soňa Thomová prozradí, kde si můžeme nabrat živou a mrtvou vodu, pak nám populární spisovatel Vlastimil Vondruška poví o středověkém kšeftování s ostatky svatých, s Alešem Česalem se podíváme na Jánský vršek, kde byl na zaniklém vlašském hřbitově pohřben velký architekt Jan Santini – Aichel a nakonec vám s Josefem Pepsonem Snětivým ukážeme, kde stávala v Libni Čertova skála, na níž držel pruský vojáček Ztracenou vartu.

 

Magazín záhad č. 166 - Velká tajemství alchymistů

Spolu s badatelem Alešem Česalem jsme se vydali v Praze na Jánský vršek, do tajemného domu „U osla v kolébce“, abychom tady osobně navštívili v jejich laboratoři alchymisty a mágy Johna Dee a Edwarda Kelleyho. A byl to skutečně mystický zážitek! Pak se ještě podíváme na tajemný Čertův kámen na hradě Kalichu.

 

Magazín záhad č. 167 - Val obrů

Archeolog Milan F. Sýkora nám na hradě Kalichu ukázal pohanskou obětní jámu. V Praze jsme přivítali vzácného hosta, předního slovenského záhadologa Miloše Jesenského. Pověděl nám o slovenské obdobě Hadriánova valu, neobvyklé a záhadné stavbě ve Štiavnických vrších. Nakonec nás Aleš Česal seznámí se zednářskými symboly v Památníku na pražském Žižkově.

 

Magazín záhad č. 168 - Pražská jezuitská linie

S J. P. Snětivým hovoříme o další kapitole z knihy „Utajené pražské hrady a zámky“. Ani rodilí Pražané možná nevědí, že u Jiráskova mostu stával barokní pavilon, nebo že v sídle vlády Strakově akademii se nachází zázračná studánka! Poté nás Aleš Česal seznámí s dalšími osudy rakouské mystičky Terezie Neumannové, která odmítla spolupráci s nacisty.

 

Magazín záhad č. 169 - Svitky z londýnského mostu

V letních vedrech jsme našli osvěžení návštěvou brdské trampské osady, kde jsme si popovídali s legendárním muzikantem a kreslířem, spoluautorem foglarovských komiksů Rychlé šípy Marko Čermákem, připomněli jsme si tajemná Stínadla a Záhadu ježka v kleci. Poté si povídáme se spisovatelkou Šouflovou o unikátním londýnském obytném mostě přes řeku Temži, na němž stála samostatná městská čtvrť – a kde se také udály tajemné zločiny… 

 

Magazín 170 - Templáři a další boží rytíři

Slovenský záhadolog Miloš Jesenský nás seznámí se stopami templářů na Slovensku, zejména s mystérii tajemného kostelíku v Martinčeku, Aleš Česal přidal pár postřehů o statečném bojovníku s drakem – sv. Jiří. Do třetice spisovatel Vlastimil Vondruška nám řekl svůj názor na božího bojovníka Jana Žižku.

 

Magazín 171 - Záhadný hrad Jivno

Získali jsme mimořádné povolení ke vstupu do Lánské obory, která je spravována kanceláří prezidenta republiky, abychom zde společně s archeologem Milanem F. Sýkorou provedli průzkum trosek zapomenutého hradu Jivno. O tomto rozlehlém a kdysi výstavném gotickém hradu, ukrytém za plotem obory, se nedochoval jediný záznam. Neví se, kdo ho založil, kdo na něm pobýval, ani kdy zanikl! Zůstaly jen tajemné legendy…  O svých legendárních trampských mapách nám poté něco poví foglarovský kreslíř a muzikant Marko Čermák.

 

Magazín 172 - Tajná chodba v Hořovicích

Z výzkumnou skupinou občanského sdružení Hrad Valdek jsme se tentokrát vydali do sklepení pod Starým zámkem v Hořovicích. Zámek vznikl přestavbou původního gotického hradu. V zanedbaném sklepu, plném bahna, se podařilo odhalit vstup do nízkého tunelu, vylámaného ve skále. Jaký byl účel této chodby? A kam až vede? Po desítkách let jsme patrně byli první lidé, kteří do „tajné chodby“ pronikli… V další rubrice si s J. P. Snětivým povídáme o místech, která nám „zrychlila tep“, což je také název právě vydané knížky. Povíme si o brdském městečku Pičíně, o zdejším dědictví johanitů a zejména o „Krvavé Kateřině“, české obdobě Čachtické paní.

 

Magazín 173 - Klepec – vrch obřích balvanů

S regionálním znalcem Janem Psotou jsme se vydali na vrch Klepec na Českobrodsku. Nacházejí se na něm obrovské kamenné balvany, které zřejmě již od pravěku byly uctívány jako vtělení bohů. Podíváme se na zkamenělého Slouhu a zkamenělou Fůru sena, ale také na „radioaktivní kámen“, který prý má neobyčejné léčivé účinky… Potom nám Otomar Dvořák v působivém prostředí zřícenin Jivna bude vyprávět hororovou pověst o vládci křivoklátských lesů, strašlivém ohnivém démonu Dymovi, a pokusí se o její racionální vysvětlení.

 

Magazín záhad 174 - Lesní žena pod hradem Houskou

Zavedeme vás do jednoho penziónu pod legendárním hradem Houskou, jehož majitel zažil neuvěřitelné setkání s tajemnou bytostí. Přízračná žena se jednoho rána vynořila z mlhy a vstoupila do výčepu… Poté nám záhadolog Aleš Česal přiblíží okolnosti děsivého nálezu v komíně západočeského hradu Skalná. Jak to souvisí s místními pověstmi o Bílé paní?

 

Magazín záhad 175 - Dantovo peklo

O Housce a zdejší díře do pekla už točil pořady kdekdo, ale my jsme se poohlédli po okolí hradu a objevili jsme „trochu jiné peklo“. Víte, co je to „peklém“? Pokud ne, kastelán pan Konopásek nám to vysvětlí. Pak se ještě jednou vrátíme s Alešem Česalem ke hradu Skalná, abychom zjistili, kolik pravdy je na legendách o zdejší tajné chodbě. A nakonec nám Filip Jan Zvolský ukáže několik pražských zákoutí, kde rejdí všelijaká podivná strašidla.

 

Magazín č. 176 - Mocné síly Země

Spisovatel a badatel Jan A. Novák se právě vrátil z Řecka, kde připravoval novou knihu, a pořídil tam spoustu fotografií i videí. Povídali jsme si o důvodech stavby gigantických kyklopských zdí v Mykénách nebo Tyrinsu. Obávali se staří Řekové útoku bohů?

 Mocné síly země se projevují i v Čechách, jak nám názorně ukáže záhadolog Aleš Česal na jedné louce nedaleko Františkových Lázní.

 O využívání znalostí sil země, čili takzvané geomancii, nám něco poví její znalec Jan Kroča. Také připomene geomantický plán pražského Nového Města.

 

Magazín č. 177  - Obětiště vodních duchů a starověký počítač

Při toulkách Prahou vás zavedeme do zaniklé vsi Rybníček, kde bývalo posvátné prameniště, na němž vznikla rotunda svatého kopiníka Longina a chrám sv. Štěpána se samostatnou zvonicí. Jde o mystické místo, jímž prochází sluneční slunovratová linie…

S kolegou J. A. Novákem si pak budeme povídat o starověké technice, zejména o pozoruhodném mechanickém „počítači“ z Antikythéry, ale také o řeckém ohni a dalších zajímavostech.

 V listárně vás seznámíme s dopisy diváků, kteří nám popisují své neobvyklé zážitky, tentokrát z hradu Kamenice, kde se prý zjevuje „mrazivý sedlák“.

 

ROK 2020

 

Magazín č. 178 - S Drákulou v patách

Navštívili jsme spisovatele Luboše Y. Koláčka ve starém pivovaru v Olovnici, v největší české soukromé knihovně, aby nám vyprávěl své strašidelné zážitky s výpravy za Drákulou do Transylvánie. Zjistili jsme, co nového objevil Karel Dudek při pátrání po tajemství šifrovaného Voynichova rukopisu, a posléze nás ředitel muzea pražských strašidel Filip J. Zvolský přivedl na pohanské obětiště v Praze na Petříně, aby nám pověděl něco o místních rusalkách.

 

Magazín č. 179 - Schody smrti

Luboš Y. Koláček zavzpomínal na poslední pamětnici nacistické blokády Leningradu, spisovatelku Ninu Rotovou, která nedávno předpověděla svou smrt. Poté se zamyslíme nad okolnostmi staroměstské popravy 27 českých pánů dne 21. června 1621. Badatel Karel Dudek odhalil místo, kam byly patrně ukryty ztracené a dosud marně hledané hlavy popravených. V té souvislost si povíme i tajemnou pověst o dřevěném schodišti Miserere, která se dochovalo v pražské nemocnici Na Františku. Našly by se ještě dnes v jeho dřevě stopy krve popravených?

 

Magazín č. 180 - Záhadné svatyně u Černého moře

Sbírání starých růženců je zajímavý koníček, ale někdy se může vymstít a uvrhnout na člověka nepříjemnou kletbu, zvlášť když získáme růženec, který patřil mrtvému! Poté jsme se zeptali kolegů záhadologů, jak prožili letní dovolenou – a zjistili jsme, že nezaháleli. Jitka Lenková se vydala do Turecka, kde se nachází záhadná svatyně Gobekli tepé (V překladu Břichatý kopec) s megalitickými stavbami, zdobenými reliéfy zvířat a podivných symbolů. Karel Dudek si vyjel do Bulharska, kde je pradávná svatyně plodnosti mezi obřími balvany na břehu Černého moře. Možná tyto stavby souvisí s katastrofickým vznikem Černého moře? A konají se tam dodnes sexuální obřady?

 

Magazín č. 181 - Největší český objevitel záhad Ivan Mackerle

Se synem proslulého výzkumníka Danielem Mackerlem jsme se sešli nad hromadou fotografií a starými filmy, abychom zavzpomínali na dobrodružný život jeho otce Ivana. Připomněli jsme si jeho slavné expedice, od těch prvních výprav za lochneskou či alpským červem tatzenwurmem, až po náročná putováním do Mongolska na poušť Gobi za smrtícím červem olgoj-chorchojem, do Indonésie do vodního města obrů, na Madagaskar za lidožravým stromem, do Austrálie k černé Hoře smrti, do Brazílie za ztracenými civilizacemi nebo na Sibiř za podivnými smrtonosnými podzemními zvony

 

Magazín záhad č. 182

Bismarckovy věže

Se záhadologem Alešem Česalem si povídáme o mystických a okultních kořenech německého nacismu. Zblízka si představíme tajemné Bismarckovy věže, plné symbolů a runových znaků, z nichž tři se nacházejí i na českém území. Poté se podíváme do bývalé nacistické svatyně, památníku padlých hrdinů v Chebu, kde Kristus měl rysy starogermánského boha a byl tam zachycen takzvaný Ódinův vítr smrti.

 

Magazín záhad č. 183

Mořské město obrů a chůze ohněm

Spisovatel L. Y. Koláček nás zavede do Tichomoří a podělí se s námi o svůj sugestivní zážitek, kdy bosýma nohama prošel žhavým popelem, aniž by se popálil. Poté jsme si povídali s Danny Mackerlem o dalších dobrodružstvích, která zažil se svým otcem Ivanem. V Indonésii navštívili tajemné město Mac Madol, postavené z gigantických „kamenných trámů“ na ostrůvcích v mořské laguně. Jsou tam na mořském dně uloženy platinové rakve s těly obrů? A stává se mrtvé město za noci rejdištěm duchů?

 

Magazín záhad č. 184

Golfové míčky bohů

Nacházejí se v uhelných dolech na Mostecku tajemné kamenné koule s mimořádnými vlastnostmi? Jsou to snad pozdravy z kosmu, či zapomenuté pomůcky mimozemšťanů? Prohlédli jsme si zajímavou sbírku takzvaných „vršanských koulí“, ale i jejich příbuzných z celého světa, užívaných například indiánskými šamany. Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli jejich vyzařovanou energii a léčivé vlastnosti. Majitel sbírky, psychotronik ing. Schrötter nám o jejich vlastnostech a správných způsobech používání podal zasvěcený výklad. Poté jsme se vydali do bývalé konírny Pražského hradu, abychom tam na malířské výstavě narazili na jedno překvapivé zjištění.

 

Magazín záhad č. 185

Řev požírače mozků

Mezi obrazy pravěkých tvorů jsme se sešli s cestovatelem J. Šmídem a vyslechli jsme jeho vyprávění o hledání tajemného, snad z pravěku přežívajícího zvířete v pralesích západní Keni. Domorodci mu říkají „kerýt“, což znamená „požírač mozků“. Badatel Šmíd se domnívá, že patrně zaslechl jeho dunivý řev… A kdo by řekl, že malá roztomilá uličnice včelka Mája, známá z animovaného televizního seriálu, má něco společného s nacismem? Aleš Česal objevil zajímavé souvislosti!

 

Magazín záhad 186

Přízraky z Black Mountain -

Navštívili jsme ing. Josefa Schröttera, aby nám představil „svět očima psychotronika“ – a také aby před kamerou názorně předvedl, jak provádí diagnostiku pomocí automatické kresby. S Dannym Mackerlem jsme pokračovali ve vyprávění o cestách za záhadami světa, které podnikal se svým otcem Ivanem. Tentokrát nám přiblíží znepokojivé zážitky z „prokleté hory“ Black Mountain v Austráliii.

 

 

Magazín záhad 187

Okultní společnosti a setkání s hobity -

S Alešem Česalem si povíme o nacistických symbolech, o společnosti Thule a zejména o starodávném hákovém kříži. Danny Mackerle připomene poslední výpravu, kterou podnikli již bez Ivana, na jeho počest. Setkali se za zvláštních okolností s bájným tvorem kalanoro, jakýmsi pralesním chlupatým skřítkem, a vyslechli jeho varování, aby nevstupovali na Horu duchů.

 

Magazín záhad č. 188

Tajemství tuchorazské věže

S místním znalcem Janem Psotou se vydáváme na průzkum téměř zapomenutého hradu v Tuchorazi, abychom odhalili pozadí příběhu o zdejší Černé paní, pověděli si o tajné chodbě, pokladu a hledali stopy po švédském útoku za třicetileté války. Dokonce dojde i na záhadný zážitek dnešního majitele tvrze.

 

 

Magazín záhad č. 189

Skryté poklady zámku Kozel

 

Lovecký zámek Kozel vznikl na legendárním místě… Povíme si o přízračném démonu Radoušovi, neunikne naší pozornosti prastarý dub v parku, zkamenělý jelen a misijní cesta sv. Vojtěcha, perský koberec se zvěrokruhem či zástěna z tarotových karet. Zasvěcenými průvodci nám byli kastelán Jan Polívka a kolega záhadolog Aleš Česal.

 

 

Magazín záhad č. 190

Z Čech až na konec světa

 

Naše cesta tentokrát směřovala do Údolí růží. V Rožmitálu pod Třemšínem nás v Podbrdském muzeu očekával spisovatel Bohumil Vurm, aby nám pověděl o slavné „propagační cestě“ pana Jaroslava z Rožmitálu s rytířskou družinou až na poslední výspu světa, na mys Finistere, kde ve středověku „končil svět“. Při svém putování narazila výprava českých rytířů na různá tajemství.

 

 

Magazín záhad č. 191

Rybova mše a kaše Bílé paní

 

Kdo by neznal slavnou Českou mši vánoční? Bohumil Vurm nám v muzejní expozici v Rožmitálu pod Třemšínem přiblížil život jejího autora Jakuba Jana Ryby. Dojde i na jeho záhadnou, tragickou smrt.

V rubrice „Magická kuchařka“ jsme připravili originální kaši, která se v Jindřichově Hradci vařívala na památku bílé paní Perchty. A nebylo to žádné dětské jídlo, ale kaše pro skutečné drsňáky! Vždyť sama Perchta byla zlověstným strašidlem, hrozící dětem, že jim dřevěným nožem rozpáře břicho!

 

Magazín záhad č. 192

 

Lovec bouří

Vydáme se do Hodkovic nad Mohelkou za mužem, který zažívá dramatické okamžiky při fotografování bouřkových jevů, prohlédneme si tam svérázný pomník „uťaté hlavy“ a pak si uvaříme pravé středověké „rytířské knedlíky“.

 

Magazín záhad č. 193

Tanec smrti

Kostlivci tančí ozdobeni pohřebními stuhami – to je děsivá vize barokních mystérií. Dochovala se v Čechách nějaká památka na tyto morbidní obřady? Kupodivu ano. Jedinečný rej veselých kostlivců jsme objevili v nenápadném kostele v Roztoklatech. V druhé části magazínu nás spisovatel Bohumil Vurm zasvětí do historie věštecké hry tarotu.

 

Magazín záhad č. 194

Praga mystika

S Bohumilem Vurmem si povídáme o jedinečných mystériích Prahy, o jeho výstavách a knihách. Pak se ještě jednou podíváme na zámek Kozel, kde badatel Aleš Česal a kastelán Jan Polívka nám představí své největší, veřejnosti zatím nepřístupné poklady z depozitáře.

 

Magazín záhad č. 195

Tajemství dřeva

V malé vesničce Debrno jsme zastihli „dřevěného čaroděje“ Martina Patřičného, který nám prozradil leccos zajímavého o skrytých tajemstvích dřeva. Poté jsme si prohlédli menhir, jenž stojí na okraji Horoměřic u Prahy a nakonec nám Aleš Česal pověděl o posvátné geometrii barokního kostela ve Šťáhlavech.

 

Magazín záhad č. 196

Dřevěná magie

Viděli jste už dřevo, které je těžší než železo a ve vodě padne ke dnu? Dovedete poznat duši stromu zakletou do zvláštního utváření letokruhů? Víte, jak dřevo ovlivňuje lidskou psychiku? O tom všem jsme si povídali s pozoruhodným člověkem, řezbářem, filosofem a spisovatelem Martinem Patřičným.

 

Magazín záhad č. 197

Jak malovat vymřelé tvory

Martin Patřičný nám pověděl o vztahu dřeva k živlům, zejména k ohni a vodě. Se spisovatelem Bohumilem Vurmem jsme vzpomněli na význačnou českou královnu a političku Johanu z Rožmitálu. Poté jsme zašli do malířského ateliéru Jirky Housky, aby nám prozradil, jak maluje tvory, kteří možná ještě od pravěku přežívají v odlehlých částech světa, ale máme o nich jen nejistá a nepřesná svědectví.

 

ROK 2021

 

Magazín záhad č. 198

Tajemství Faustova domu

 

S kolegou Alešem Česalem jsme se vydali k legendárnímu domu na pražském Karlově náměstí, abychom si pověděli něco o jeho pozoruhodné historii, strašidelných pověstech a faustovském prokletí. Existovala tady skutečně díra ve stropě a sedm ďáblů v podobě černých koček? A pak se ještě zastavíme s Filipem Zvolským na jednom místě Malé Strany, kde nikdy neprší, protože tam kdysi číhal vyslanec pekel!

 

Magazín záhad č. 199

Pohřeb v pravěké osadě

 

V pravěkém skanzenu Březno u Loun nás prof. Milan Hejcman zasvětil do tajemství vzniku pšenice a způsobů tehdejšího spalování zemřelých. Tyto dvě věci spolu souvisí víc, než bychom tušili! A navíc budeme svědky experimentální kremace. Za jak dlouho se tělo na hořící hranici promění v popel?

 

Magazín záhad č. 200

Přízraky zakletého lesa

 

Výroční magazín! Zavzpomínáme na některé bizarní či humorné situace při minulých natáčeních, dopijeme šampaňské a vydáme se do zlověstného lesa Pánova Březina nedaleko Mukařova, kde se prý dějí věci nepochopitelné a hrůzné. A je to pravda! Naše seriózně začínající reportáž se brzy zvrhla v boj o holý život. Zabloudili jsme a z houstnoucí mlhy se vzápětí začaly vynořovat stínové přízraky… 

 

Magazín č. 201

Zkamenělá svatba a Žižkův dub

 

Pověřil jsem našeho spolupracovníka Mikyho Straku průzkumem téměř zapomenuté kamenné sestavy u Hlavatců na pokraji Soběslavských blat. Co objevil v nenápadném lesíku? Poté se vydáme do Mníšku pod Brdy, abychom zjistili, kdo se skrývá za pseudonymem Felix Háj. A posléze jsme se zastavili u majestátního Žižkova dubu u Mnichovic, abychom si pověděli o jedné tragické příhodě z husitských válek, která se právě zde odehrála.

 

Magazín č. 202

Magie tří věží

 

Proč má zámek v Mníšku pod Brdy věže pouze na třech nárožích? Místní pověst vypráví o ďáblovi, jenž prý jednu se zámeckých věží utrhl. Jaká je však skutečnost? Jak mníšecké věže souvisí s rodem Engelů a proč se všichni jejich prvorození synové jmenovali Servác? Kdo vlastně bylo bojovníci proti chladu Pankrác, Servác a Bonifác? V další rubrice vás seznámíme s dopisem čtenáře, který se zabýval černou magií a uvedl do chodu neblahý sled událostí, který už nelze zastavit!

 

Magazín č. 203

Templářské poklady, alchymisté a bludičky

 

Vydáme se za tajemstvím hradu Veveří, podíváme se na tajemnou kapli Matky Boží a spatříme zdejší skutečný poklad. Z dopisů čtenářů jsme vybrali zprávu o nečekaném setkání s bludičkami. Znalec pražských strašidel Filip Zvolský nás vzal na návštěvu pražské čtvrti Nový svět, kde za Rudolfa II. sídlili alchymisté. A nakonec si povíme o pravěké bytosti, o příšerné stařeně Swize, která se prý zjevuje u šumavského hradu Kašperku.

 

MAGAZÍN ZÁHAD Č. 204

Duchové a vraždící fantom

Poslechneme si osobní svědectví krále Karla IV. o jeho setkání s poltergeistem v purkrabském paláci na Pražském hradě, podíváme se na pražský Jánský vršek, kde za nocí útočil na hříšníky kostlivec s dýkou, a nakonec se vydáme do tajemné Horské uličky za novoměstskými hradbami, kde jakýsi fantom přepadal a škrtil vojáky, držící hlídku na obávaném bastionu č 31. 

 

MAGAZÍN ZÁHAD Č. 205

Skála koně Šemíka

Jako ostrov obklíčený dopravními koridory se na pokraji Prahy uchovala tajemná skalka, na níž stojí zlíchovský kostel sv. Filipa a Jakuba. Nenápadné, ale úžasně malebné místo skrývá mnohá tajemství.

A víte, jak se vyráběl pravěký pazourkový nůž? Zveme vás na setkání s mužem, který jako jediný u nás ovládá tuto pradávnou techniku a vytváří zbraně, za které by se nemusel stydět žádný lovec mamutů!

 

Magazín č. 206

Strom bez kořenů

Pozveme vás do hlubokých křivoklátských lesů, na nenápadnou zříceninu hradu Řebřík, a s překvapením zjistíme, že pověst o prokletí rodu Protivců má pravdivé jádro. Poté se podíváme na poutní Skalku nad Mníškem pod Brdy, abychom tu odhalili „šifru Mistra Brandla“.

 

Magazín č. 207

Tajemství pankrácké věznice

S historikem vězeňství si povíme o katovském řemesle, o kasematech na Špilberku, způsobech věšení na šibenicích a prozkoumáme tajemná zákoutí legendární pražské věznice.

 

Magazín č. 208

Stín smrti

Pokračujeme v prohlídce pankrácké věznice, tentokrát se podíváme na zlověstnou gilotinu v „sekyrárně“, používanou za nacistické okupace. Odpočinout si od zlověstných vzpomínek jsme si zajeli k osamělému kostelíku v Kozojedech – ale i tady jsme narazili na studánku, u níž se kdysi udála vražda!

 

Magazín č. 209

Lomový skansen a utajený hrad

Navštívili jsme technický skansen Solvayovy lomy v Českém krasu. I tady se skrývají různá tajemství. Poté se vydáme k Českému Brodu, k nenápadné, ale divoké říčce Šembeře, nad níž bývalo pravěké hradiště i pozoruhodný „klášterní hrad Šember“ s údajnou tajnou chodbou.

 

Magazín č. 210

Černý přízrak z Českého krasu

 

Napřed se podíváme na místo, kde prý původně stával předchůdce dnešního hradu Křivoklátu, a poté se vrátíme do pozoruhodného skansenu Solvayovy lomy, abychom pokračovali v prohlídce fascinujícího areálu. Člen záchranného spolku Václav Matějka a místní pamětnice paní Božena Nozarová nám poví leccos zajímavého o tajemné křtitelnici, nalezené v lese, o černém přízraku muže v klobouku, a také o tajných chodbách, vedoucích do zřícenin kaple u vsi Bubovic.

 

Magazín č. 211

Badatel Jan A. Novák nás zavede na řecký ostrov Kefalonie, kde existuje záhadný fyzikální jev – přírodní pumpa, přečerpávající mořskou vodu podzemními kanály z jednoho pobřeží na druhé. Pak se podíváme na zajímavou trojbokou kapličku Nejsv. Trojice, která se tyčí na nepřístupném místě naproti hradu Křivoklátu a váže se k ní strašidelná pověst. Nakonec se vydáme na poutní místo Skalku nad Mníškem p. Brdy, abychom tam hledali stopy svérázné poustevnice hraběnky Čejkové.

 

Magazín záhad č. 212

Podivné kamenné disky a zmizelé město

 

Jan A. Novák nás zavede do údolí potoka u Černých Voděrad. Tady, nedaleko Prahy, se skrývají záhadné kamenné disky, považované za nedokončené mlýnské kameny. Jenže vše nasvědčuje tomu, že se o mlýnské kameny nejednalo… Poté navštívíme další záhadné místo nedaleko Prahy. Kdo by řekl, že nad soutokem Vltavy se Sázavou, poblíž dnešní Davle, stávalo bohaté středověké město, dobře opevněné a svou rozlohou srovnatelné s tehdejšími Českými Budějovicemi? Zmizelo z povrchu země a nezachovalo se ani jeho jméno!

 

Magazín záhad č. 213

 

Řecké pyramidy a zakletý skalní zámek

 

Víte, že i v Řecku se nacházejí pyramidy? Kolega Novák se vypravil na jejich průzkum a přivezl nám velmi zajímavé záběry. Poté vás pozveme na prohlídku nejromantičtějšího pražského parku Grébovky, s tajemným labyrintem skalní groty, pohanskými chrámky, horským jezírkem a hájem jedovatých tisů. Překvapí nás i zazděné vstupy do nepřístupných sklepení. K čemu tyto prostory měly sloužit? A víte, že právě zde se natáčela Herzova strašidelná pohádka Panna a netvor?

 

Magazín č. 214

Tajemný Řád obruče a kladiva

Se spisovatelem Petrem Stančíkem jsme si povídali o jeho pozoruhodných objevech. Při pátrání po historii řádu, který v dobách krále Václava IV budoval na Dobytčím trhu (dnešním Karlově náměstí) unikátní kapli Božího těla a krve, narazil Stančík na nové, dosud neznámé skutečnosti.

 

Magazín č. 215

Po stopách legendárního Ohnivce

Kdo byl tajemný, rudě oblečený muž, jenž jménem krále Václava IV. vyhlašoval války a zapaloval varovné ohně? Kde sídlil? Při pátrání na Křivoklátsku jsme se dostali na nečekaná místa, a dokonce jsme záhadného Ohnivce s planoucí pochodní potkali tváří v tvář! Poté nám Petr Stančík poví o pozoruhodném picím rohu krále Václava IV., plném tajemných symbolů, který patří k pokladům drážďanské galerie.

 

Magazín č. 216

Záhady kolem Orlické přehrady

Badatel Vladimír Šiška se již řadu let zajímá o podivnosti hradu Zvíkova. Důkladně prozkoumal věž Markomanku i podivné fresky mužů s ptačími zobáky v hradní kapli. Prošel však křížem krážem i celou oblast kolem přehradní nádrže, takže nám odhalí zajímavosti hradu Orlíku a mystické souvislosti poutního místa na Makové hoře. Poté nám ředitel muzea strašidel Filip Jan Zvolský poví pověst o zázracích mariánské sošky z kláštera kapucínů na Loretánském náměstí.

 

Magazín č. 217

Konec Projektu Záře

Vladimír Šiška nám vysvětlí, proč projekt Záře, v němž skupina badatelů hodnotila různé záhadné jevy na základě hlášení svědků, po třiceti letech ukončuje svoji činnost. Také zhodnotí, jaké typy úkazů se zkoumaly, kolik se jich podařilo objasnit, a které zůstávají dosud velkou záhadou. Se spisovatelem Stančíkem jsme se ještě jednou vrátili ke vzrušující postavě krále Václava IV. a probrali jsme mystické stránky jeho osobní symboliky, zejména ledňáčka v točenici a postavu lazebnice.

 

Magazín č. 218

Letec a dobrodruh

Záhadolog Aleš Česal nás zavedl k nenápadnému letišti nedaleko Mariánských Lázní, aby nám zde pověděl životní příběh letce, válečného hrdiny, bláznivého dobrodruha, podnikatele, vynálezce, údajného špiona a spolupracovníka nacistů Julia Arigi. Jeho život byl plný skandálů a mnohdy záhadných aktivit. Dnes už se ale o něm v širší veřejnosti skoro neví.

 

Magazín č. 219

Tajemství zednářů

Tentokrát nás navštívil skutečně výjimečný a vzácný host, bývalý velmistr Veliké lóže České republiky Pavel Gergel, aby se s námi podělil o některá zednářská tajemství. Poté zalistujeme v dopisech diváků a dozvíme se o neobyčejném zážitku při setkání s duchem hradu Křivoklátu. Nakonec nám Aleš Česal ukáže na Chebsku zbytky tajemného kruhového objektu – ringvalu.

 

Magazín č. 220
Založili zednáři USA?
 
Na tuto otázku se pokusíme dostat odpověď od bývalého velmistra Veliké lóže České republiky Pavla Gergela. Povíme si také více o vzniku zednářů, o jejich podílu na vzniku Československa a o tom jaký je rozdíl mezi „zednářem“ a „zedníkem“.
 
Magazín č. 221
Fantastické světy
 
Zednářský velmistr nám poví o své představě, jak by vypadala Evropa, kdyby v ní natrvalo zvítězily ideály francouzské revoluce – a poté si připomeneme magické datum 22.2. 2022 a popovídáme si s herečkou a muzikantkou Nikol Fischerovou o jejím půlročním pobytu v Mexiku a obřadech, jaké se tam dodnes dodržují.
 
Magazín č. 222
Tajemné rituály vúdú
 
Jehly vpichované do panenek, lidé posedlí démony, oživené zombie a smrtonosné kletby… S tím vším si mnohdy lidé, odchovaní horory, spojují víru haitských ostrovanů, známou jako vúdú. Abychom se dozvěděli, čím je tato víra doopravdy, navštívili jsme Veroniku Šulcovou, jednu z mála českých kněžek vúdú, která prošla zasvěcením přímo na Haiti, a dozvěděli jsme se od ní leccos překvapivého.
 
Magazín č. 223
Kaple v podobě jeskyně
 
Ještě jednou jsme se vydali do Mníšku pod Brdy, abychom prozkoumali zdejší barokní poutní kapli sv. Maří Magdalény, jejíž vnitřek je stylizován jako krápníková jeskyně. Odhalíme nejen tajemství jejího vzniku, ale také nahlédneme do nitra hory, kudy se k ní blížily zkázonosné těžní chodby. Poté nám ještě kněžka vúdú Veronika poví něco o magických symbolech a praporcích a ukáže, jak je sama vyrábí.
 
Magazín č.224
Záhady hradu Valdeku
 
Spolek hradu Valdeku nás pozval k průzkumu hradu, který byl ještě nedávno zcela skryt v zakázaném pásmu brdské vojenské střelnice. Ani dnes do něj nesmí turisté vstupovat, neboť tam hrozí padající kamení… Na počest pánů Zajíců z Valdeku jsme okusili pečeného zajíce, ale také jsme se dozvěděli a neuvěřitelných příhodách zakladatelů hradu (například první středověký záznam o teleportaci!), hledali jsme tajnou chodbu a zapomenutý zdroj vody…
 
Magazín č. 225
Kartouza Valdická, klášter i věznice
 
Vydali jsme se po stopách vévody Albrechta z Valdštejna. Napřed nás ohromila mystická alej, propojující Jičín s Valdštejnskou lodžií po slunovratové trase. Poté jsme využili jedinečnou příležitost vstoupit s kamerou do přísně střežené valdické věznice a prohlédnout si zbytky kláštera – a především skvostný chrám sv. Josefa (Nanebevzetí P. Marie), v němž je pietně označeno místo někdejšího Valdštejnova hrobu. Nakonec nás kolega Pepson seznámí s ukřižovanou vousatou ženou, jejíž podobu lze spatřit v areálu Lorety na Hradčanech.
 
Magazín č. 226
Ztracená komenda johanitů
 
Vydali jsme se do města Český Dub, abychom zde odhalili tajemství ztracené a po téměř šesti stoletích nečekaně znovu nalezené johanitské komendy. Zasvěcení průvodci z Podještědského muzea nám ukázali bývalou komturovu kapli i temné podzemí s nádhernou klenbou a únikovou chodbou. A bylo nám dokonce dovoleno spatřit a natočit originál unikátního, skvostně zdobeného ostatkového kříže, jenž byl nalezen na prsou kostry, a navíc v hrobu, který vlastně nepatří na mnišský hřbitov!
 
Magazín č. 227
Pohanský hřbitov a zbraslavský kámen
 
Zavedeme vás na okraj Prahy, kde poblíž Lahovic stojí novodobý kamenný menhir. Je to památník, jenž připomíná existenci největšího dosud odhaleného pohanského hřbitova, na němž se pohřbívalo po několik staletí, dokonce ještě v době, kdy české knížectví bylo již oficiálně křesťanské. Některé kostry nesou stopy speciálních rituálních zásahů… Poté se vydáme do Zbraslavi, kde na náměstí stojí další novodobý menhir. Pro zdejší pomník padlých byl vyzvednut obří balvan, úlomek skály ze dna řeky Vltavy. Můžeme si na něm názorně ukázat, jak náročné bylo i ve 20. století manipulování z kamennými kolosy. 
 
Magazín č. 228
Smrtonosné bludičky
 
Z dopisů diváků jsem vybral několik, které se týkají záhadného případu z poloviny minulého století, kdy v okolí šumavské říčky Křemelné řádila agresivní „světýlka“. Údajně zcela zlikvidovala průzkumnou výpravu odborníků. Může být na této legendě něco pravdy? Poté nám místní znalec ukáže tajemný hřeben Chlum nad obcí Konecchlumí, který jako by přímo přitahoval tragické události.
 
Magazín č. 229
Příběhy z podivných míst
 
Jedna divačka mi napsala novodobou pověst o dr. Kostrouchovi ze zaniklé šumavské obce Pustina, kolega Česal nás v Chebu zavede do svatyně podivného rytířského řádu šlaráfiánů, kolega Pepson nám ukáže kapličku, postavenou na pražských Hradčanech na památku zvláštní smrti loupežníka Chlévce a nakonec posedíme s herečkou a zpěvačkou Nikol Fischerovou nad jejími vzpomínkami z pobytu v Mexiku.
 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode