Byl Ohnivý Vavřinec terorista nebo pouhý osamělý psychopat, který si vše vymyslel?

07.02.2013 21:41
Přečtěte si zajímavou diskuzi, která se rozvinula na facebooku nad televizním pořadem OHNIVÝ VAVŘINEC mezi mnou a archivářkou Janou Pažoutovou, která napsala odbornou práci, v níž označuje celý případ s vypálením Prahy francouzskými žháři za fikci:
 
Jana Pažoutová
Ajta! Tak jsem se taky dívala - jako fikce dobré, věcně nesouhlasím skoro s ničím . I když mi to připomnělo, jak jsem před doděláním diplomky na stejné téma obcházela Staré Město a fotila si ty "vyhořelé" kostely.
 
Jana Pažoutová "Měl zlou Procházka procházku/na hranici vzal svou částku/pro paličův škodnou chásku." (Cituji z hlavy doufám správně poněkud cynický verš ze sbírky J. E. Košetického)
 
Otomar Dvořák To je věčná otázka: mluvil Ohnivý Vavřinec u výslechů pravdu nebo si vymýšlel? Možná si něco vymýšlel, ovšem na druhou stranu tam uvádí tolik podrobností, které jsou vlastně pro jeho tvrzení nepodstatné, třeba ve kterém lese se schovávali a že zrovna pršelo, a kam šli ve čtvrtek a jak kamarád Hans zahnal psy magickým kouzlem ze stébly slámy - to jsou detaily pro smyšlenou historku, mající potvrdit, že on je tím obávaným paličem, zcela indiferentní a primitiv jeho typu by si je nevymýšlel.
 
 
Jana Pažoutová On tedy FB není úplně to pravé místo, kde diskutovat o tom, proč si Pažoutová myslí, že Vavřinec Procházka lže, ale nedá mi to :-):
1. Protokol z výslechu se zachoval jediný, ten úplně první, a ještě zprostředkovaně u Beckovského, ale existuje ještě do
brozdání apelačního soudu, který věc vyšetřoval, v kauze „Septier“, z něhož jasně vyplývá, že Procházka v Praze hodně věcí změnil, protože se jeho „fakta“ ukázala jako neudržitelná: z malostranského Francouze se stal staroměstský (onen Septier, kterého už měli apelační radové v lapáku jako podezřelého předtím), změnily se okolnosti, za nichž měl Procházka potkat paliče, délka pobytu v Praze... Detaily jeho první výpovědi jsou vyložené archetypy, které procházejí různými typy úředních pramenů už x let před požárem. A vyslýchající dokázali být hodně sugestivní.
2. Cesta Procházky a spol. - apelační radové neměli mapy.cz, já ano, takže jsem to tam naházela. Šli v zásadě tam a zpátky. Pokud měli cedulku s úkolem, co mají vypálit, pak asi celou cestu podnikli v podnapilosti. Zatčen byl Procházka cca 6,5 km od svého bydliště – ani ne dvě hodiny pěšky.
3. Pořád se argumentuje ohromným počtem odsouzených. Přitom v ortelních knihách apelačního soudu, bez nichž nebylo vynesení hrdelního ortelu možné a kauzu vyšetřoval, jsou všehovšudy čtyři v tomto pořadí: Benoit Durez (žhářství, upálen), Matěj Sobinský (žhářství na venkově, upálen), Vavřinec Procházka (žhářství v Praze, upálen), Václav Pechovský (s mírným časovým odstupem – nedbalost s ohněm u Černého orla, pranýř). Další zatčení (pominu Francouze obecně, to byly zajišťovací vazby a za vinu se ji nic nekladlo) byli dva a oba byli osvobozeni (kpt la Fleur, jaro 1690, Maxmilian Septier, vězněn 1689 – 1691). Zbývající paličské kauzy let 1689-1690 byly došetřené jako s ohněm v červnu 1689 nesouvisející.
4. A při vší úctě k apelačnímu soudu, polovina té jeho „mordparty“, co požár šetřila, o pět let později evidentně zmanipulovala proces Šimona Abelese. Zbylí dva byli mezitím po smrti.
Samozřejmě nemám patent na rozum, ale přece jenom jsem tomu ohni věnovala... no, přinejmenším dva roky života, tak mě trochu mrzí, že byl celý pořad udělaný jenom podle Hořící lilie (nic proti Hořící lilii, jako historický román je prima a film podle ní by mohl být docela pěkný) a pochyby se ke slovu nedostaly.
 
Otomar Dvořák Zmiňoval jsem tam ve svém vyprávění, že existují i úvahy, jestli nešlo jen o dobovou protifrancouzskou hysterii, jíž se chytlo pár psychopatických pyromanů, ale pak to asi, kvůli dodržení potřebné délky pořadu, vynechali. K úvahám o těchto věcech by se asi lépe hodil jiný pořad, spíše diskuzního typu, jako je třeba "Historie.cz".
 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode