Jan Žižka z Trocnova bude znovu pokřtěn!

15.09.2021 09:07

Nadpis článku zní možná absurdně, vždyť budoucího hejtmana údajně křtili v kostele sv. Martina ve Střížově nedaleko Trocnova (a v trocnovském muzeu mají zbytek té původní gotické křtitelnice). Mám samozřejmě na mysli křest knihy, kterou jsem o něm napsal. I když prý křtít knihy a hudební nosiče je prý nemožné, křtít se mohou jen lidé, ale ten pojem už se tak nějak stal zažitým rčením. 

 Kniha JAN ŽIŽKA Z TROCNOVA - SVĚTLA A STÍNY HEJTMANOVY ŽIVORNÍ CESTY vyšla sice už před rokem a chystali jsme se na její velkolepé uvedení do života, dokonce jsme plánovali i akci na Vítkově, jenže covid vším zamíchal. Teprve teď, kdy už je prodáno skoro tisíc výtisků, se dostáváme k jejímu pokřění. A hned nadvakrát. V soboru 11. září při tradičních trocnovských slavnostech to bylo vskutku velkolepé, knihu křtil sám prof. Petr Čornej, který o ní řekl pár pochvalných slov (zdůraznil, že naše knihy si nekonkurují, že ta moje doplňuje tu jeho o další rozměr, o hledání stop, které Žižka zanechal v české krajině). Křtilo se z repliky husitského poháru za dozoru husitské hlídky z rokycanské skupiny Harcíři.

 A dnes, ve středu 15. září nás čeká další slavný křest ve Vršovickém literárním centru Waldes. Stráž budou držet pro změnu husité z hořovické skupiny Duellanti, a víno bude v originálním kalichu, který vlastní jen čtyři lidé v republice! Začínáme v 18:30. V ceně vstupného je káva či sklenka vína. Promítneme trailery a ukázky z televizního seriálu, jenž byl předlohou knihy. A samozřejmě kniha Žižka bude běhemn akce k zakoupení a k osobnímu podepsání autorem.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode