Zajímavá diskuze o strašidelném rytíři

05.04.2010 09:50

S Jaroslavem D. Ptáčkem jsme vedli zajímavý rozhovor na Facebooku nad jeho článkem z regionálního časopisu  TÁBOR SOBĚ. 

Původní článek si můžete přečíst ZDE 

A patří k němu zajímavé fotografie - ty si můžete prohlédnout ZDE

 

Otomar: V té fotce je skutečně kus magie.Ten nový most asi dost narušil atmosféru místa. Já si ještě vzpomínám, že nahoře nad skálou U Rytíře býval borový lesík a za ní boční výběžek Jordánu, zvaný Chobot. A na té skále byl nějakou červenou barvou namalován už značně zašlý obrázek rytíře na koni, nejlépe býval vidět z vody, z loďky.
Jinak k tomu článku bych ještě podotknul, že speciální mýtus se týká skoku hrdiny na koni z vysoké skály - často k vodě. Nejznámější je Horymír na Šemíkovi, skákající z Vyšehradu, nebo Damil, vrhající se na bělouši ze skály u Tetína do kaňonu Berounky. Zřejmě jde o nějaký dávný obětní rituál, který prolnul se vzpomínkami na skutečné nehody či furiantské kousky.

 

Ptáček: Děkuji. Most skutečně atmosféru narušil. Ta malba byla vidět z ledové plochy v zimě, ale jestli je tam patrná ještě dnes, tak to nevím. A k těm legendám ... Podobné je to s bílou paní, která je také přenášena z místa na místo, ohnivé dítě, rytíř bez hlavy atd. Když jsem psal o obci Nadějkov (malá obec v okrese Tábor), tak jsem zjistil, že tam mají legendu o hašení ohně pomocí talismanu, který se používal například i v Pompejích, ale i na dalších místech světa.

Otomar: Jaký talisman to byl? To mě zajímá, psal jsem kdysi o těchto věcech do knížky. Mimochodem, z Kaliště u Nadějkova pochází rod Dvořáků, mých předků, teprve můj děda se odtamtud odstěhoval do Tábora, ale žil tam ještě strýc.

Ptáček:  Jednalo se o talisman SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS - magický čtverec 5x5 písmen. Věta se může číst jak zleva doprava, tak v obráceném směru. Někteří lidé takové věty pokládají za věty od samotného ďábla, jiní věří v to, že to jsou slova ochranná. V případě této formule se věří, že přináší ochranu právě proti požárům či dalším katastrofám. Na budovách je vykládána jako jistý typ ochranné magické formule, jež chrání stavbu před temnými silami, případně před ohněm nebo před jinou pohromou, která by ji mohla zničit. V Nadějkově se prý podle legend nehasil požár klasicky vodou, ale tak, že se do plamenů vhodil papír s magickým čtvercem. Ale nevím o tom, že by tato věta byla v Nadějkově použita na nějaké stavbě.

Tato věta byla používána i na některých chrámech a domech v Římě a ve Francii. Nevím o tom, že by byla na nějaké stavbě v ČR. Ale například na Staroměstské mostecké věži v Praze jsou dva podobné nápisy, které se nechají číst stejně od začátku do konce.

1 - "SIGNA TE SIGNA, TEMEREME TANGIS ET ANGIS"
2 - "ROMA, TIBI SUBITO MOTIBUS IBIT AMOR"
I tento nápis je vykládán jako jistý typ ochranné magické formule chránící stavbu před temnými silami.

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode