Nejzáhadnější kniha všech dob trochu poodhalila své tajemství

12.02.2011 17:07

V majetku Americké národní knihovny se nachází legendární kniha, která stejně jako proslulá Ďáblova bible zahájila svou světovou pouť v Čechách, aby se posléza stala celosvětovým fenoménem. Možná jste už něco slyšeli o takzvaném Voynichově rukopisu, jehož text je stejně nesrozumitelný jako bizarní ilustrace. Vzbuzuje mnoho asociací a fantastických výkladů. Jde o záznam ezoterních tajemství a rituálů tajného řádu? Lékařskou knihu? Herbář? Deník o životě na cizí planetě? Popis halucinogenních rostlin i s jejich astrologickými a fyzickými účinky? Když jsem si onu bizarní knihu podrobně list po listu prohlédl ve velkém zvětšení, potvrdil jsem si úvahu, že jde o biologickou příručku, odhalující pravidla genetiky, šlechtění rostlin, fungování živých těl a předávání dědičné informace, aplikované i na člověka. Je tady přihlíženo ke kosmickým aspektům (astrologické grafy) a nechybí ani tabulka řezů různými buňkami. Ty nahé postavičky na některý ilustracích jsou podle mého mínění jenom obrazným znázorněním probíhajících procesů (mohly bychom je třeba nazvat personifikovanými buńkami).

Jedno malé tajemství tohoto mysteriálního díla, spojovaného svým původem s Českými zeměmi a panováním císaře Rudolfa II., se nyní americkým vědcům podařilo rozluštit. Radiokarbonovou analýzou vzorků zjistili, že kniha pochází z let 1404 – 1438. Je tedy mnohem starší, než se soudilo. To zpochybnilo mnohé z dosavadních teorií, například tu, že ji jako mystifikaci vytvořil přímo pro císaře Rudolfa alchymista a šarlatán Edward Kelley. Skoro se zdá, že se potvrzuje moje představa, kterou jsem včlenil do románu CÍSAŘ ALCHYMISTŮ - že totiž autorem knihy byl slavný anglický středověký filosof a vědec Bacon, a že právě v tomto rukopisu našel pražský rabín Löw ben Becalel návod, jak si pomocí primitivního očkování poradit se zhoubným dětským morem, jenž tehdy napadl židovské město.Zdá se, že moje autorská fantazie se možná bezděky dotkla skutečnosti.

Více o nových amerických objevech si můžete přečíst ZDE.

 

Voynichův rukopis se stal námětem třídílného mystického kriminálního thrileru režiséra Stracha, natočeného pro českou televizi. Více podrobností ZDE.

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode